Göbek kaşar mı kelle kaşar mı? Olgunlaştırılmış taze kaşar hamurundan yapılması. Dinlendirme sonucunda peynir altı suyunu peynirden tamamen uzaklaştırılmasından sonra ısı işlemine tutulan hamur biraz daha sert ve kuru bir lezzete sahip olur. Göbek kaşarından ayıran özelliği tadında ve aromasında gizlidir.
Yaklaşık 12 Litre sütten 1 kg kaşar elde edilir.Taze kaşardan farklı olarak yoğurulan peynirin son kısmından yapıldığı için daha yağlı olur. Yoğurma ve hazırlık işlemi bittikten sonra kaşar peyniri kalıplara dökülmeden hemen önce boğumlanan kısmından koparılan bölümden elde edilen kaşar peyniri göbek kaşardır.
Kalıplardan çıkan kaşar Toprak altına konumlandırdığımız peynir dinlendirme odalarında kaya tuzunun peynir yüzeyine serpilmesi ile yaklaşık 2 ay kadar olgunlaştırmaya alınıyor. Kelle kaşar , bu hâliyle paketlenerek son halini alıyor. Olgunlaştırılmış taze kaşar hamurundan yapılması.
Etin en lezzetli kısmı bonfile bölümüyse kaşar peynirinin de göbek kısmıdır demek yanlış olmaz. Yoğurma ve hazırlık işlemi biten kaşar peynirinin kalıplara dökülmeden hemen önce boğumlanan kısmından koparılan bölümdür.
Eski kaşar da bu peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Diğer kaşar çeşitleri gibi erime özelliğine sahiptir.
İlgili 34 soru bulundu
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
1927-1933 yılları arasında 40'tan fazla kaşar imalathanesi faaliyete geçmiştir. Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş,ülke genelinde ünü KARS ili ile özdeşleşmiştir.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Kalıplarda bir gün baskılama işleminden sonra en az 3 ay salamurada bekletilen peynir, gözenekli ve sert bir yapıya kavuşarak tüketime sunuluyor. Geleneksel üretiminde telemeden peynir altı suyunun süzülmesi için kaplara konulan peynir, adını kelle görünümünde olmasından alıyor.
Tüm Türkiye'ye namını duyursa da Balıkesir, Bursa ve İzmir'de üretim yapılan ve bu yörelerde 250 yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi olan Mihaliç peynirinin dış katmanı ince ve beyaz renklidir, yuvarlak sert gözenekler içerir. Sert yapısından dolayı Mihaliç kelle peyniri olarak da bilinir.
Yöresel peynirlerimizden olan Mihalıç peyniri, özellikle Bursa, Balıkesir il merkezleri ile bunlara bağlı Karacabey Mustafakemalpaşa, Manyas, Bandırma, Erdek, Gönen ye Savaştepe ilçelerinde üretilmektedir. ilk olarak Karacabey'de yapıldığı için bu ilçenin eski adı olan Mihalıç adım almıştır.
Aslında eski kaşar peynirinin kabuğu çok lezzetlidir ve atıştırmalık olarak yenebilir. Gravyer peynirinin kabuğu da çok lezzetlidir ve eski kaşar peyniri gibi kabuğuyla birlikte yenir. Peynir kabuğunun asitliği çok yüksektir ve peynir kabuğuna lezzetini veren de bu asitliktir.
Eski Trakya Kaşar ile Kars Eski Kaşarı Arasındaki Farklar
Eski Trakya Kaşarı daha çok küçükbaş hayvanların sütü ile yapılırken Kars Eski Kaşarı inek sütü ile yapılır. Ayrıca Kars Eski Kaşar peynirinin lezzeti, üretim yöntemi ve rengi Trakya Eski Kaşar Peynirinden farklıdır.
Kars kaşarı tansiyonu düşürür, protein ve kalsiyum deposudur. Kemik erimesini engeller. Kanser hastaları için enfeksiyon önleyici özelliği nedeniyle tüketilmektedir. Kanseri önlemede etkili rol oynar.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Hollanda Kahvaltılarının Bal Mumuna Sarılı Tatlı Kaşarı Gouda. Dünyanın en sevilen süt ürünlerinden olan peynir, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesidir. Sadece kahvaltılarda değil börek, çörek gibi hamur işlerinde makarna ve pilavlarda da kullanılan peynir bazı tatlıların içinde de kullanılır.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
Başkan İlhan Koçulu, Kars'ta üretilen peynirlerin kalitesine dikkati çekti. Koçulu, "Bir, karın doyuran gıdalar bir de insanı besleyen gıdalar vardır. Bu açıdan bakarsak Kars kaşarı, doğasından gelen zenginlikten dolayı dünyada önemli bir yer tutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri