İşkembeyi ve paçaları düdüklü tencereye alın, üstlerini geçecek kadar su ilavesi ile, kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika kadar pişmeye bırakın.
Yukarıda anlattığım şekilde kelle ve paça temizlendikten sonra büyük bir tencereye yerleştirin. Üzerini kapatacak kadar su doldurup, tencerenin kapağı kapalı olarak ocağa koyun. Arada kapağı açıp kontrol edin. Üzerinde biriken köpükleri alın. 2 saat kadar pişirin.
Dana kelle eti tencerde çok geç haşlanır. Düdüklü tencerede ise, dana kelle eti 40 dakikada haşlanır.
Bu nedenle, kelle düdüklüye konmadan önce birkaç dakika haşlanır, üzerinde biriken köpük alınır ve ondan sonra düdüklüye konur. Düdüklüde koyun veya koç kellesi iriliğine göre 35- 40 dakikada pişer. Kellenin piştiğini anlamak için diline kürdan sokulur. Kürdan rahat girip çıkarsa kelle pişmiş demektir.
Düdüklü tencere koyun paçasını, sığır eti pişirme süresi kadar bir sürede haşlar. Bu süre düdüklü tencerelerde 40 ila 45 dakika arasındadır. Paça çorbası yoğurtlu, yumurtalı ve sade olarakta yapılır. Paça çorbasında tereyeğı veya tereyağı ile birlikte zeytinyağı kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Bir kasenin içinde yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu çırpıyoruz. Kaynayan sudan da bir kepçe ilave edip tencereye azar azar ve çırparak döküyoruz. Haşlanıp ayıklanmış kelle etini ve ezilmiş sarımsağı ilave edip bir iki taşım kaynatıyoruz, son olarak tuzunu ilave ediyoruz.
Temizlik aşamasını tamamlamamızın ardından bacaklarımızı düdüklü tenceremize yerleştirip, üzerini biraz geçecek kadar su koyarak tuzunu da ekliyoruz ve tenceremizi ocağa koyuyoruz. Yaklaşık 2, 5-3 saat kadar ocakta kalması gerekiyor.
Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz.
Düdüklü tencerenin kapağı kapalı bir şekilde orta ateşte, düdüğü ötene kadar pişirin. Hava çıkartmaya başladığında, düdüğünü kapatın. Bu şekilde kısık ateş üzerinde yaklaşık 40-45 dakika kadar daha pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatıp, havasını salmasını bekleyin.
Tepsiyi alüminyum folyo ile iyice kapattıktan sonra 200 derecede ısıtılmış fırına koyun. Buradaki ince nokta, tepsinin fırının orta rafında konumlandırılmasıdır. Bu şekilde kelleyi 1 saat pişirdikten sonra diğer yüzünü çevirip folyoyu kapattıktan sonra 1 saat daha pişirin.
Temizlenen kelle tencereye alınır ve tencere içerisine su koyulur. Suyunu lezzetlendirmek için sarımsak ve defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Ardından kelleler pişmeye bırakılır. Pişme esnasında su yüzeyine kahverengi köpükler çıkabilir, bunları kevgir yardımı ile temizleyebilirsiniz.
Kuzu kellesi çoğu düdüklüde 30 dakikada, koyun veya koç kellesi (iriliğine göre) 35-40 dakikada pişiyor. Afiyet olsun.
Kelleyi iyice temizlemek için 5 saat boyunca suda bekletin. Bu süre içinde suyu 3 defa süzüp yenileyin.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir.
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
Kap ısıtıldığında su buharı kabın içindeki basıncı artırır. Basınç arttıkça suyun kaynama noktası da artar. Normalde 100°C'de kaynayan sıvı, 130°C civarına yükselir. Bu yüzden de düdüklü tenceredeki yemekler çok daha hızlı bir şekilde pişer.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Kelle ve paçayı iyice tuz ile ovup 2 saat tuzlu suda bekletin bu işlem çorbanızın kötü kokmasını engeller.
Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.
İlk olarak iskembeyi bir kaç parca keserek düdüklü tencereye koyuyoruz ve üzerini geçene kadar su koyuyoruz. Haşlamak üzere ocağa alıyoruz, düdüğü öttükten sonra kısık ateşe alıp 1 saat 10 dakika kadar pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri