Özellikle karın kaslarını fazlasıyla çalıştıran plank hareketi, göbek bölgesindeki yağların erimesine yardımcı olur. Bu egzersiz ile beraber harcanan enerji, yağ yakımına dönüşür. Bu da kişinin kilo vermesine olanak tanır. Her gün belirli süre plank hareketi yapmak, ciddi derecede yağ yakımına yardımcı olur.
Sırt bölgesini destekler, güçlendirir, sakatlıkları ve ağrıları önler. Beynin performansını artırır. Stres ve kaygıyı azaltır. Omuz, ayak parmakları, hamstring, köprücük kemiği ve ayak kemerlerinin esnekliğini artırır.
Düzenli olarak Plank egzersizi yapmak ise postürünüzün düzelmesine yardımcı olur. Doğru bir postür kemik ve eklemlerin desteklenmesi anlamına gelir. Öte yandan plank egzersizi sırt ağrılarının da azalmasına yardım eder.
Sadece plank ile zayıflama özellikle de başlangıç seviyesindekiler açısından çok da olanaklı değildir. Plank, düzenli yapılan spor faaliyetlerine dahil edildiği takdirde zayıflama anlamında daha etkili olur.
Plank egzersizi vücut ağırlığını kullanarak yapılan bir egzersiz olduğu için kalori yakımı kişinin vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşına, kas kütlesine ve metabolik hızına bağlı olarak değişir. Genel olarak 1 dakika plank yaparak yakılan kalori miktarı ortalama olarak ortalama 5 ila 7 kalori arasında olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Karın ve göbek bölgesi için çok faydalı olan plank duruşu göbeği inceltir mi, baktığımızda verimli sonuçlara ulaştırdığına varırız. Bel bölgesi için de geçerli olduğu için beli inceltir mi ve de plank karın kası yapar mı, sorularının yanıtı da bu durumda evet olacaktır. Plank karın ve sırt kaslarını güçlendirmektedir.
Bu egzersiz aynı zamanda belin incelmesine de yardımcı oluyor. Yani kısacası, ince ve kıvrımlı hatlara sahip olmanın yolu, yine plank egzersizinden geçiyor.
KİLO VERDİREN EGZERSİZLER
Kalbinizle ilgili bir rahatsızlığınız yoksa, kilo verme sürecine en dost görünen aktiviteler; yüzme, yürüyüş, koşu, bisiklet, step ve aerobik gibi kardiyo egzersizleridir. Bu egzersizler kalp ritmini artırıp metabolizmanızı hızlandırır ve yağ yakımını destekler.
Normal şartlarda bir dakika boyunca yapılan plank hareketi, 10 kalori yakacaktır. Dik bir duruşun oluşmasına ve yağ yakımına yardımcı bu egzersiz, her gün uygulanmalıdır.
Özellikle bölgesel zayıflama hedefi bulunanlar için ideal bir yöntem olarak karşımıza çıkan plank, karın ve kalça kaslarını daha hızlı çalıştırarak, bölgesel incelmeyi destekler. Bu egzersizlerde yaralanma ya da dokuların zedelenmesi gibi ekstrem durumlar yaşanmaz.
Omurga, boyun ve sırt kasları çalışır. Plank hareketindeyken kollardan güç alabilmek için kol ve omuz kasları; ayaklardan destek almak için de basen bölgesi dışında kalan bütün bacak kaslarını çalıştırır. Biceps ve göğüs kasları da egzersiz süresinde sürekli çalışır.
Plank hareketi, core bir başka ifadeyle merkez kasları güçlendirmek için yapılan bir egzersiz çeşididir. Plank hareketlerini düzenli olarak, 15 dakika süreyle yapmak önemli yarar sağlar. Farklı plank varyasyonlarını yapmak, duruşu ve esnekliği iyileştirici bir etki ortaya koyar.
Plank, bacaklarınızı ve kalçalarınızı da içeren bir tüm vücut egzersizidir. Kalçalarınızın tavana doğru yükselmesini ve ya yere doğru sarkmasını önlemek için, karnınızı ve kalçalarınızı sıkın. Bu kalca ve karın bölgenizin düzleştirilemesine yardımcı olcaktır.
4) Plank Hareketi
Tüm vücudu çalıştıran hareketlerden biri olan plank, kolları da inceltiyor. Plank hareketi için hiçbir ekipmana ihtiyacınız yok.
Mekik egzersizi özellikle karın çevresindeki kasları çalıştırırken plank birden fazla bölgedeki kaslarınızı birlikte çalıştırır. Bu yüzden plank egzersizi az sayıda kası izole çalıştıran mekik egzersizine göre daha avantajlı bir durum sağlar.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Spor performansınızı artırır. Düzenli yapacağınız plank egzersizi, sırt ağrısını hafifletir ve sırtınızı güçlendirir. Ağırlık kaldırma kapasitenizi artırır. Plank hareketi; kürek kemiği, köprücük kemiği ve omuz çevresindeki kaslar da dahil olmak üzere sırt kaslarını esnetir, esneklik kazandırır.
Kilonuzu kontrol edebilmek için 1 kilo kaç kaloriye eşit sorusunun cevabını bilmelisiniz. 1 kilo ortalama 7400 kaloriye eşittir. Günlük maksimum kalori alım miktarınızı en başta metabolizma hızınız belirler ve bu miktar metabolizma hızınızla paralel olmalıdır.
Aslında kilo vermeye başladığınızda öncelikle gövdeden kilo verilir. Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Doymuş yağ (hamur işleri, hayvansal yağlar vb.) tüketimini azaltın. Protein içeren besinlere (yumurta, yağsız kırmızı et, tavuk, balık, süt-yoğurt grubu, kuru baklagiller ve kuruyemişlere) beslenmenizde yer açın. Daha lifli beslenin (kuru baklagiller, sebzeler, tam tahıllı besinler vb.).
Bu enerji açığını oluşturmak için yediklerinizi düzenlemenin yanı sıra spor yaparak kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
Karın kaslarınızın performansını artırır
Plank, karın kası grubundaki tüm temel kasları ve bazı diğer önemli kas gruplarını çalıştırmaya yardımcı olur. Her kasın işlevi ayrı olduğundan, bütün bir kas grubunu çalıştırmak maksimum verimi almanızı sağlar.
Avusturyalı Daniel Scali; 9 saat, 30 dakika ve 1 saniye boyunca dirsekleri üzerinde durarak yaptığı front plank ile Guinness Dünya Rekorları listesine girmiştir. Elbow plank'da en uzun süreler: Bir kadın Dana Glowacka (Kanada) tarafından Mayıs 2019'da 4 saat, 19 dakika ve 55 saniye.
Metabolizmayı Hızlandırma: Plank hareketi, kas kütlesini artırarak metabolizmayı hızlandırır. Bu da yağ yakımını destekler ve kilo kontrolüne yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri