Kilisede Hristiyanlar, Ortodokslar, Katolikler, Ermeniler evlilik yapabilmektedir. Genel bakımdan çiftlerden birinin Hristiyan olması halinde de bu evliliklerin mümkün olabilmesi mümkündür.
Paylan'ın açıklamasından satırbaşları şöyle: “Bugün, Türkiye'de hiçbir kilise ve sinagogda resmi nikah kıymadan dini tören yapılamamaktadır. Dini törenden belirli bir süre önce veya törenle aynı gün kiliseye evlilik cüzdanı beyan edilmesi gerekmekte, aksi takdirde dini törene izin verilmemektedir.
Batılı devletlerde dinî nikâh
Birçok batılı devlette, özellikle Hristiyan toplumlarında, din adamlarının dinî nikâhın yanı sıra resmî nikâhı da yapma yetkisi vardır.
Doğu Ortodoks Kilisesi ve Katolik Kilisesi'nde manto, piskoposlar, hegümenler, arşimandritler ve diğer manastırlar tarafından törenlerde ve Vesperler veya Matinler gibi çeşitli kilise ayinlerine katılırken giyilen bir manastır giysisidir; ancak İlahi Ayini kutlamak için giyildiğinde giyilmez.
Hıristiyan mabetlerine kilise denir. Kilise, diğer mabetlerden farklı bir fonksiyona sahiptir. Kilisenin hem bina hem de teşkilat anlamı vardır. Kilise, bina olarak Hıristiyanların ibadet ettiği yeri, teşkilat olarak ruhban sınıfını ifade eder.
İlgili 32 soru bulundu
Katolik inancı ve İncil, alkol ve şarabın hayatı güzelleştiren bir Tanrı armağanı olduğunu kabul eder ancak aşırıya kaçmamak şartıyla. Sarhoşluğa götüren alkol tüketimi günah olarak kabul edilir.
Sistine Şapeli, Vatikan
Hristiyan dünyası için ayrı bir yere sahip olan Sistine Şapeli'nin içinde selfie çekmek yasak. Aslında sadece selfie çekmek değil, fotoğraf çekmek yasak desem daha doğru olur. Her ne kadar gördüklerine hayran kalıp fotoğraflamak istesen de maalesef burada fotoğraf çekemezsin.
Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. Katolik Kilisesi teolojisi ve litürjisinde, ekmeğin İsa'nın bedenine ve şarabın İsa'nın kanına hakiki anlamda dönüştüğüne inanılır.
En önemli gelir kalemlerinden olan kilise vergilerinden, Katolik ve Protestan kiliseleri geçen yıl toplamda yaklaşık 13 milyar euro elde etti. Buna ek olarak, mal varlıklarından da gelirleri söz konusu. Ancak buradan gelen miktar konusunda her iki kilise de ser veriyor sır vermiyor.
İncil, çok kadınla evliliği yasaklamamıştır. Tarih boyu insan topluluklarının pek azı hariç hepsinde erkeklerin birden fazla kadınla evlenmesi meşru görülürdü. Bunda savaş ve benzeri sebeplerle erkek ölümlerinin daha çok oluşu mühim rol oynamıştır.
Resmi nikahı olmayan hiçbir çifti kilise evlendirmez. Nikah cüzdanınızı ibraz etmeniz lazımdır. Hristiyanlık'ta evlilik bir Tanrı buyruğu, dini bir görev olarak kabul edilir. Evlenme papazın idaresinde gerçekleşir.
İsa ve Kilise birliğinin bir sembolü olarak kabul edilen evlilikte, belirli şartlar olmadıkça boşanmak yasaktır. Çünkü eşler, evlilik bağıyla ölene kadar sürecek bir bağ ile bağlanmış olmaktadırlar. Ancak eşlerden birinin zina suçu işlemesi sonucunda boşanmaya izin verilmektedir.
Episkoposun aksine papaz, diyakozlar gibi evlenebilir ancak evlilik papaz olarak atanmasından önce gerçekleşmelidir. Ortodoks Kilisesinde papazlar sonradan evlenemezler.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Bugün Katoliklerde rahiplerin evlenmeleri yasaklanırken, Ortodoks ve Protestan kiliselerinde rahiplerin aile kurması teşvik ediliyor. Ayrıca Katolik Kilise'inde de 10. asra kadar rahipler evlenip çocuk sahibi olabiliyordu.
Türkiye'de tescilli 1388 adet kilise mevcuttur. Türkiye'nin en çok kilise bulunan ili 158 kilise bulunduran İstanbul'dur. İstanbul ilini 92 kilise ile Nevşehir, 78 kilise ile Gümüşhane ve 69 kilise ile Mardin takip etmektedir.
Hristiyanlıkta cemaate ve ibadet edilen mekâna verilen addır. Hristiyanların ibadet ettiği Tanrı'ya ait mekânın adı olan kilise kelimesinin kökeni Rabbe ait olan anlamında Yunanca “kyriakon” ve çağırmak, davet etmek, zikretmek fiilinden türeyen Latince “ekklesia”dır.
İstanbul'da 219 kilise ve 25 sinagog, Ankara'da 11 kilise, 1 sinagog, Mardin'de 59 kilise, Çanakkale'de 21 kilise, 1 sinagog, Hatay'da 18 kilise, 2 havra, İzmir'de 13 kilise, 6 sinagog yer alıyor.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Kilisedeki koronavirüs önlemlerine ilişkin AA muhabirine bilgi veren kilise ruhanisi Dimitri Mayoğlu, pazar ayinlerinin ortalama 3 saat sürdüğünü, pandemi ve insanların yaz tatilinde olması nedeniyle son dönemde ayinlere katılımın az olduğunu söyledi.
Eski Yahudi geleneğine göre Kilise Kutsal Perşembe günü dört önemli hadise kaydeder. Akşam yemeği öncesi Kurtarıcı, havarilerin ayaklarını tevekkülle yıkıyor. Ardından düzenlenen kapalı akşam yemeğinde ekmeği kırıp havarilere dağıtıp onlara şarap içiriyor.
Ancak bir Müslümanın kiliseye gidip Hristiyanlar gibi dua ve ibadet etmesi doğru olmaz. Böyle bir şey haramdır.
Bazı müzelerde flaşlı fotoğraf çekilmesine izin verilmezken bazılarında fotoğraf çekmek tamamen yasaktır. Bu durumun iki nedeni var. Birincisi flaş ışığının sanat eserlerine zarar vermesi, ikincisi ise telif hakkı problemleri.
Hangi dinde olursa olsun pek çok törende fotoğraf çekilmesine izin verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri