İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
Maddesinde; “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.” yer verilmiştir.
İşçinin özlük dosyasında yazılı muvafakat yok ise işçi, bu resmi ve dini tatillerde çalışmak zorunda değildir. İşveren, işçinin resmi ve dini tatillerde çalışmaması durumunda işçiyi işten çıkartamaz. Eğer işveren, bu sebeple işçinin iş akdine son vermiş ise işçinin tüm tazminat haklarını ödemek zorundadır.
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresini aşmayan kısımlar ise fazla çalışma sayılmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Mevzuatımızda, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde onayı alınmadan işçi çalıştırılması hali için bir idari para cezası öngörülmemiştir. Öte yandan işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa da ücretini alır. Çalışırsa ücretini yüzde 100 zamlı alır.
İdari Izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır. Resmi tatil günlerinde ki çalışmalar fazla mesaiden sayılmamakla birlikte, haftalık çalışma süresinin aşıldığı her bir süre için fazla mesai olarak hesaplanır.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
“İş Kanunu madde:47 Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre çalışanlar tatil boyunca idari izinli olacak. Ancak özel sektör çalışanlarının izin günleri şirket tarafından belirleniyor. Özel sektör bayram tatili idari izni özel sektör çalışanlarını kapsamıyor.
Hafta tatilinde çalıştırılmak yasak da olsa, bu yasağa rağmen çalıştırılan işçiye hafta tatili ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. İşçi haftanın 7 günü çalıştırılabilir mi? Bu sorunun cevabı tereddütsüz “hayır” olacaktır. Hem yasal hem de etik açıdan bu mümkün değildir.
İdari tatil sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsamaktadır. İdari izin devlet memurlarını kapsamaktadır, özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamaz. Tüm devlet dairelerine ve 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları, idari tatil kapsamında 10 gün tatil yapacaklar.
Eğer iş sözleşmesinde bu yönde bir ifade varsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul etmiş demektir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamış ise işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir.
- Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olan işçilere, arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor. - Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.
O günkü çalışma yedi buçuk saatin altında kalsa bile bir tam günlük çalışma karşılığı ilave yevmiyeye hak kazanır. Sonuç olarak, genel tatil günü olan bayram günü çalıştırılan işçiye sonradan bunun karşılığında idari izin verilmesi mümkün değildir. İşçiye bayram çalışması karşılığı ilave ücret ödenmelidir.
Örneğin günlük 100 TL kazanan biri işçi ulusal bayram ve genel tatil de çalıştırıldığı zaman günlük ücretin 2 katı olan paranın yani 200 TL'nin işçiye ödenmesi gerekir.
Özel sektör çalışanları da resmi tatil niteliği taşıması dolayısıyla 28 Ekim Cuma günü öğle saatlerinden itibaren çift mesai üzerinden ücretlendirilecek.
Kanunen yasada belirlenen haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Haftalık 45 saati aşan çalışma yapıldığında bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır. İşçinin normal çalışma süresinin sözleşmelerle haftalık 45 saatin altında belirlendiği durumlar vardır.
Örneğin günlük 100 TL kazanan biri işçi hafta tatilinde çalıştırıldığı zaman günlük ücretin 2.5 katı olan paranın yani 250 TL'nin işçiye ödenmesi gerekir.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
Bayram tatili arife günü saat 13:00'ten itibaren başladığından işçinin 13:00'ten sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekmektedir. 28 Ekim saat 13:00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye ilave (½)yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır.
Devlet memurları, kamu kurum ve kuruluşları, bankalar için sadece hafta içi günler (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri) iş günü sayılır. Hafta sonu (Cumartesi ve Pazar) günleri ise iş günü sayılmaz. Resmi tatillere denk gelen hafta içi günler de aynı şekilde iş günlerinden sayılmaz.
Valiliğe başvurunuz. Ancak aşağıda sunulan hüküm karşısında çalışma izni almanız için çok sağlam gerekçeniz olmalı. 29 Ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur. Valiliğe başvurunuz.
İşçi, resmi tatilde çalışmazsa o günün ücretini tam olarak alacaktır. Resmi tatilde işçi, çalışırsa ayrıca bir günlük ücreti daha ödenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri