Burun sırtındaki kemer, burunun üst kısmında genellikle orta bölgede ve alınla burun arasında bulunan kemik ve kıkırdak yapının fazla çıkıntı yapması sonucu oluşur. Bu durum, burunun profiline bakıldığında belirgin bir yükseklik şeklinde görünmesine neden olur.
Kemerli burna neredeyse dünyanın her yerinde rastlanılsa da, en yoğun olarak Güney Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar, Güney Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Afrika Boynuzu'nda yaşayan etnik gruplarda görüldüğü düşünülmektedir.
Kemerli burun neden olur? Kemerli burun; doğuştan gelebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Çeşitli travma ve darbeler sonucu burunda hasarlar meydana geldiğinde kemerli burun denilen bir görüntü oluşabilmektedir.
Kemerli burun yapısı fiziki olarak dış görünüş bazında kişiyi olumsuz etkiler ve ciddi nefes alma problemlerine sebebiyet verebilir. Bu yapı ile meydana gelen hava yolundaki tıkanıklık hali kişinin rahat ve doğru nefes almasına engel olur.
Şekli bozuk olan burunlar için, kemerli burun denilir. Kemerli burunları olanlar, bundan dolayı çok fazla sıkıntı duyabilirler. Fakat bu duruma müdahale edilerek düzeltilebilmesi mümkündür. Kemerli burunun düzelebilmesi için, dışardan uygulama yapmak gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
İsrail'de Ben Gurion Tıp Fakültesi estetik profesörlerinden Abraham Tamir'in yaptığı araştırma dünyanın en güzel burunlarını belirledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre; araştırmada Manchester United'ın futbolcusu Wayne Rooney'in burnu “estetik açından en güzel” olarak tanımlandı.
Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Kemerli burun şekli doğuştan olabileceği gibi sonradan oluşan bir travma (kaza, darbe vb.) sonrası da gelişebilir. Ama ülkemiz geneline bakıldığında kemerli ve karakteristik burun yapılarına sık rastlandığını düşünürsek daha çok genetik kökenli olduğunu söyleyebiliriz.
Kemerli burun ameliyatı olmak için kaç yaşında olmak gerekir? Kişinin 18 yaşına kadar gelişimi devam ettiği için burun yapısal olarak tamamlanmamış haldedir. Bu sebeple burun 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilir. Bu sebeple kemerli burun estetiğinin 18 yaşından sonra yapılması uygun görülür.
Kemerli burunlarda; kemeri örtecek düşüklükte ve kalınlıkta köprüsü olan gözlüklere yönelmelidir. Gözleri birbirine yakın olanlar için; ince atlı burun atkısı olan ince ve dar çerçeveler seçilmelidir. Uzun burunları daha kısa göstermek için burun atkılarının biraz kalın ve düşük seçilmesi gerekir.
Dolgu tekniği burundaki hafif deformiteleri ortadan kaldırmak için de uygulanabiliyor. Ameliyatsız burun kemeri görünümünü düzeltmek için hyarülonik asit ihtiva eden geçici dolgu işlemi ya da kök hücre enjeksiyonu içeren kalıcı dolgu uygulaması yapılabilir. Üstelik bu işlem acısız ve ağrısız olarak gerçekleştiriliyor.
Karadenizlilerin burnunun uzun olması, bölgenin soğuk ve nemli olmasından kaynaklanıyor. Burnun görevi dışarıdaki havayı akciğere uyarlamak. Bunun için de nemine, soğukluğuna göre belli bir uzunlukta olması gerekiyor.
Dr. Süreyya Şeneldir, ilerleyen yaşla birlikte burnun düştüğünü belirtti: “Yaşla birlikte tüm doku ve organlarda olduğu gibi burunda da bazı değişikler olur. Burun uzar, ucu düşer, genişler, delikleri büyür.
Burunda ameliyatsız burun kemeri giderme operasyonu ile yapılan dolgu uygulamasında burnun belli bölgelerine belirli bir sıvı ile dolgu da yapılmaktadır. Bu verilen sıvı tamamen vücut yapısına uygun bir şekilde ayarlanmaktadır. Dermal dolgu ile kısa sürede yapılan uygulama ile kemer görünümünde azalma olmaktadır.
Genel olarak yüze baktığımızda burun, yüz özellikleriyle orantılı, güzel ve uyumlu görünen, burun kanatları çok geniş olmayan, burun ucu, sırt gibi kısımları olan ideal burundur. burnun kendisi birbirini tamamlar.
Burun şekil bozukluklarının en sık sebebi, burun gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri olan ergenliktir. Çocukken çok güzel olan burunlar, kafa kemikleri ve kıkırdakların gelişmesi ile eğilme, kemer oluşması ya da çeşitli asimetriler gibi bir çok sorunla karşımıza çıkabilmektedirler.
Yani, kemerli ya da geniş olmasından ziyade, erkekler açısından burnun merkezde konumlanması önemli. İnsan burnu büyük, narin ve kolayca kırılabilir bir yapıda. Çalışmanın sonuçlarına göre, burun ucu yüzdeki diğer organların merkezine “yapay” bir şekilde konumlandırıldığında ise yüz daha da çekici hale geliyor.
Burun kemerlerine yönelik ameliyatlar genelde 2 – 3 saati aşmamaktadır. Fazla kıkırdak ve kemik yapıları törpü ile alınır. Eğer burun çökmesi yok ise ortalama 2 saatte sonlandırılmış olur. Burun çökmesi var ise kulak veya omurga bölgelerinden kıkırdak – kemik alınarak çöküntünün doldurulması gerekir.
Burun şekli büyük oranda anne-babanın burun şekline, yani onlardan alınan genlere bağlı.
Egzersiz ile burun şekillendirme yapılamaz ancak egzersizin faydalı olduğu başka bir alan vardır. Burun ameliyatı yapan her hekimin hemen hemen hepsinin kullandığı ve önerdiği alan, burun ameliyatı sonrası masaj egzersizleridir. Bu masajların burun ameliyatı sonrası faydası çok büyüktür.
Kaşlarınız, gözleriniz ya da dudaklarınız ne kadar güzel ve orantılı olursa olsun, eğri bir burun tüm dengelerin bozulmasına yol açacaktır. Aynı zamanda yüz yapısına göre daha büyük ya da çok daha küçük olan burunda olduğunuzdan daha yaşlı gözükmenize de yol açar.
Kilo Değişiminin Yüze Etkisi
Yanakların ve çenenin aksine, insan burnunun yağ hücresi yoktur. Kemik, kıkırdak ve deriden oluşur. Dolayısıyla kilo vermenin veya kilo almanın buruna veya burun ameliyatının sonuçlarına doğrudan bir etkisi yoktur.
Kilo verdiğimizde burun bölgesinde çok önemli bir değişiklik olmaz.
Burun törpüleme için yaş sınırı nedir? Burun törpüleme estetiği de diğer estetik burun ameliyatlarında olduğu gibi kişilerde burun kemiği gelişimi tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Türkiye'de genellikle burun kemiği gelişimi kadınlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşlarında tamamlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri