Kemiğe metastaz yapmış kanser iyileştirilemez fakat tedavi edilebilir. Geniş bir yelpazede yer alan kemik metastaz tedavi yöntemleriyle acı hafifletilebilir ve ilerlemesi yavaşlatılabilir.
Peki, hastalar kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar? Bu sorunun cevabı kemiğe metastaz yapan kanserin türüne bağlıdır. Örneğin meme kanseri kemiğe sıçramışsa ortalama yaşam süresi 1,5 – 2 yıl kadardır. Bu hastaların yaklaşık sadece %5 ila 10'u 5 yıldan fazla yaşar.
Metastaz , kanseri ilerletir ve yayar. Ancak tamamen çaresiz bir durum değildir. Uygun tedaviler etkili bir sonuç sağlayabilmektedir. Bunun için en önemli nokta erken teşhistir.
Meme kanseri, böbrek kanseri gibi kanser türleri hızlı bir şekilde kemiklere yayılır. Kemiklere yayılan kanserler kemiklerin ve tüm vücudun dengesini bozar. Farklı türlere ayrılarak vücut dengesini bozan kanserler kemiklerde metastaz yaparak vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Evre 3: Kanser bulunduğu organ ve yakındaki lenf düğümlerinin yanı sıra komşuluğundaki çeşitli yapılara yayılmış olabilir. Evre 4: Bu evre, ilerlemiş kanser evresi olarak da adlandırılır. Kanserin son evresidir. Bu evrede kanser; bulunduğu organa, yakınındaki organlara yayılmış ve uzak metastazlar yapmaya başlamıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Kanser omurga kemiklerine yayılırsa, omurilik üzerine basabilir. Bu, tedavi edilmezse felce kadar giden sinir hasarına neden olabilir. Kanser hücreleri kemikleri tahrip ettiğinde, kemikteki kalsiyum kan içine salınır. Bu, hiperkalsemi (yüksek kan kalsiyum düzeyi) denilen duruma yol açabilir.
Kemik metastazlarını tedavi edebilmenin en iyi yolu primer kanserin etkili bir biçimde tedavi edilmesidir. Kanser tedavisine ek olarak, kemik metastazına yönelik çeşitli tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bunlar arasında kemoterapi, hormon tedavileri, kişinin ağrı çekmemesine yönelik tedaviler ve immünoterapiler bulunur.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Özellikle vücutta yaygınlaştığı ve dokularda tahribata yol açtığı için, ameliyatla giderilemeyen metastaz olgularında ilk tercih kemoterapi uygulamasıdır.
Vücudun herhangi bir yerindeki kanserin köken aldığı organ ya da dokudan başka bir doku veya organa yayılmasına metastaz adı verilir. Metastaz, kanserin daha saldırgan bir davranış içinde olduğu ve ileri bir aşamada olduğunu gösterir.
Uluslararası kaynaklarda akciğer metastazlarının mümkün olduğu sürece cerrahi olarak çıkarılmasını önermektedir. Metastazektomi işlemi kanseri tamamen ortadan kaldırmaz ancak, yayılmayı önler.
Kemik metastazları başka sorunlara da neden olabilir: Kanser omurganın kemiklerine yayıldığında omuriliğe baskı yapabilir. Bu, hemen tedavi edilmezse felce yol açabilecek sinir hasarına neden olabilir . Çok fazla kemik çözündüğünde, kana kalsiyum salınır.
Kemik yoğunlukları insan vücutları için önemli olup iskelet sistemi açısından oldukça büyük önem taşır. İyi huylu olabileceği gibi kötü huylu olanları da mevcuttur ve tek tedavi yöntemi cerrahidir.
Kemik metastazı kanserin kaynaklandığı organdan kan (sıklıkla) ya da lenf yolu (meme, prostat ve testis) ile kemiğe sıçramasıdır. Kemiğin en sık kötü huylu tümörüdür. Sıklıkla 40 yaş sonrası ortaya çıkmaktadır. Kemik metastazı mevcut kanserin ilerlemiş olduğunu göstermektedir.
Ancak miyalom, lösemi gibi hastalıklarda yaşam süresi 20-25 yıla kadar uzatılabiliyor. Akıllı ilaçlar hastaya ilave bir yaşam süresi sağlıyor. Akciğer kanserinin bir tipinde, hastanın hiç kemoterapi görmeden sadece basit bir ilaçla ömrü, 1-2 seneden 4-5 seneye çıkabiliyor.
Bugün mevcut olan akıllı ilaçlar her kanser türünde etkili değildir. Akciğerin adenokarsinom denilen türünde genelde etkilidirler. Bunlardan da ilacın işe yarayıp yaramayacağını alınan biyopsiden yada ameliyat piyesindeki materyallerden genetik çalışmalar yapılarak tesbit edilir.
“Paradigma değişikliği olabilir ve kemoterapinin yerini immünoterapi alabilir” diyen Doç. Sağlam'a göre de bunun için yaklaşık 5 yıllık bir süre gerekiyor: “Özellikle metastatik hastalar bir seri kemoterapi aldıktan hemen sonra bir seri de (4-6 kür) immünoterapi alacak.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Evre 3: Kanserin büyüyüp geliştiği ve lenf düğümleriyle birlikte diğer dokulara yayıldığı evredir. Evre 4: Bu evreye ilerlemiş kanser evresi veya metastatik kanser adı da verilir. Dördüncü evrede kanser hücreleri vücudun diğer organ ve dokularına yayılmıştır. Bu evrede kişinin hayati tehlikesi söz konusu olabilir.
Beş yıllık sağkalım oranı - yani, evre 4 akciğer kanseri tanısından beş yıl sonra hayatta olması beklenen insanların yüzdesi - sadece yüzde 4'dür (ABD istatistikleri). Sayılar oldukça düşük gelebilir, fakat günümüzde 4. evre akciğer kanseri olup uzun süre hayatta kalan çok sayıda insan vardır.
“Kemik kanseri iyileşir mi?” diye merak ediyorsanız erken tanı ve uygun tedavi ile iyileştirilebilir olduğunu bilmelisiniz. Tedavi seçenekleri arasında kemoterapi, radyasyon terapisi, cerrahi müdahale ve hedefe yönelik tedaviler bulunur.
Kemik Metastazlarında Ağrı Tedavisi
Kemik metastazlarında ağrı tedavisinde temel yaklaşım altta yatan kanserin tedavisidir. Ayrıca tümöre bağlı patolojik kırık varlığında cerrahi ve radyoterapi uygulanmaktadır. Bunların yanında kemik metastazlarına bağlı ağrıda hastalara mutlaka analjezik tedaviler de verilmelidir.
Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir. Bu ise kişinin hayatını tehdit eden ciddi hastalık tablosuyla sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri