Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
İlikli kemik suyunu isterseniz ısıtarak doğrudan içebilir, isterseniz yemeklerinize katabilirsiniz. Hafif ve lezzetli tadı ve güzel kokusu sayesinde rahatlıkla içilebilir. Damak tadınıza göre tuz, zerdeçal, zencefil biber ve limon ekleyebilir günlük diyetiniz içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kemik suyu her gün içilir mi? Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
Kemik suyu faydalı bir gıdadır; fakat aşırı tüketiminde kalp ve damar rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Kemik suyunun aşırı tüketimi kolesterol hastalıklarına yol açabilir. Tıpkı et ürünlerinde olduğu gibi haftada 2-3 gün tüketebilirsiniz.
Kendiniz yapmanız en sağlıklı ve ekonomik yolu, İlikli dana ve kuzu kemiğini kısık ateşte enaz 8 saatte pişirmelisiniz!
İlgili 34 soru bulundu
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
-Toplam 1 aylık kürünüzde her gün içtiğiniz ilikli kemik suyunun 17. günde bedeninizde değişimi ve faydasını göreceksiniz. -Yemeklerinize su katmak yerine kemik suyu ilave etmeniz çok daha sağlık ve lezzet katacaktır. - Çocuklarınız için haftada bir gün yarım çay bardağı içirebilirsiniz.
Keza hayvan kemiği kullanılarak hazırlanan ilik suyu yüksek oranda kolesterol içerdiği için bu rahatsızlığı olan kişilere zarar verebilir. Aynı zamanda damar ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler günlük tüketim miktarını ok abartmamalıdır. Yağ bakımından çok zengin olduğu için damar tıkanıklığına sebep olabilir.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
İlikli kemik suyunun içerisinde doğal olarak kolajen ve protein bulunur. Eklem sorunlarından selilüte, cilt kırışıklarından sarkmalara ve vücut iltihaplanmalarına kadar birçok rahatsızlığa faydası olan ilikli kemik suyunun bu etkisi içeriğinde bulunan glukozamin bileşiği ve kolajen miktarından kaynaklanmaktadır.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
Buzlukta 3-6 ay, buzdolabında ise 7 gün bozulmadan kalabilen kemik suyunu günde 1 su bardağı tüketmek çok önemli.
İlik suyu saç ve tırnakları güçlendirerek bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar. İlikli kemik suyu özellikle kış aylarında tüketilmelidir. Kış aylarında ilikli su içmek neredeyse tüm hastalıklara karşı güçlü bir koruma sağlar.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Sürekli buharlaşan su geride çeşitli kimyasalları bırakır. Kesinlikle saf su veya filtre su kullanın. Elma sirkesi burada çok önemli. Elma sirkesindeki asitler kemikteki mineralleri çözüyor. 8 litrelik tencereye tavuk kemiği ise 1-2 çorba kaşığı, dana kemiği ise 1 çay bardağı sirke koymak şart.
jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir. Jel kıvamında olması demek besin içeriğinin zenginliği demektir. Aynı zaman da kemik suyu ısıtıldığında jel yapı sıvı yapıya dönüşmelidir. Jelleşmesinin nedeni kemik suyunun içerisindeki doğal jel maddesi olan kollajenin pişmiş formudur.
Tavsiyem, çok miktarda kemik suyu hazırlamayın. Taze taze yiyeceğiniz kadar yapın çabuk tüketin. Çünkü belirli bir zaman sonra bu kemik suları bozulup bakteri üretir. Buzluktan çıkardığınız kemik suyunu eridikten sonra tekrar dolaba veya dondurucuya koymayın” diye konuştu.
Kemik suyunu doğrudan içebileceğiniz gibi yemeklerinizi lezzetlendirmek için de kullanabilirsiniz. Özellikle pilav ve çorbalar için inanılmaz bir lezzet vericidir. Bunun dışında herhangi bir yemeğe de kemik suyu ekleyebilirsiniz. Özellikle çok az suyla ya da susuz pişirilen sebze yemeklerine ayrı bir lezzet katacaktır.
Kemik suyunu farklı şekillere ambalajlamak mümkün olsa da en çok tavsiye edilen yöntem Kavanozda Kemik Suyu. Kemik suyunu kavanozda muhafaza etmenin birden fazla avantajı bulunmaktadır. İlk avantajı cam kavanozda muhafaza edilen gıda ambalaj materyali olan cam ile etkileşime neredeyse hiç girmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri