- Linkomisin ve klindamisin, Vankomisin, Aztreonam, Fosfomisinler, Metronidazol, Makrolidler, Kloramfenikol, Tetrasiklin grubu. Yukarıdaki listeden de anlaşılacağı gibi osteomiyelit tedavisinde bakterisit etkisi olan antibiyotikler tercih edilmektedir.
Hafif şiddetli kemik enfeksiyonlarında; sadece antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır. Şiddetli kemik enfeksiyonlarında ise cerrahi ve antibiyotik kullanımı bir arada tercih edilebilir. Öncelikle cerrahi ile, enfekte olan dokular temizlenir. Bunun için ölmüş kemik dokularının ameliyat ile çıkarılması gerekebilir.
Erken evrede (akut) osteomiyelit genellikle antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Ancak ileri evrede (kronik) veya antibiyotik dirençliliği oluşan durumlarda bakteriyofaj terapisi gibi alternatif tedaviler başarıyla kullanılmaktadır.
Kemiklerde ağrı Etkilenen kemiğin bulunduğu bölgede şişlik ve kızarıklık. Enfeksiyon bölgesinde ısı artışı ve hassasiyet. Kemiğin bulunduğu uzvun hareket kabiliyetinin azalması
Kemik ağrıları vücudun birçok farklı yerinde söz konusu olabilir. Özellikle yaş ile beraber aynı zamanda travmatik durumlar ve genetik birtakım sorunlar bu problemi ortaya çıkarmaktadır. Böyle durumlarda ise öne çıkan belirtiler doğrultusunda mutlaka ortopedi polikliniğine başvurmak gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Kemik iltihabı tedavi edilmediği ve çok fazla ilerlediği durumlarda kemiğin bulunduğu organın cerrahi operasyonla ampute edilmesini (kesilmesini) gerektirecek boyutlara kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle kemiklerde oluşan ağrı, kızarıklık ve şişlikler hafife alınmamalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Osteomiyelit; enfeksiyon nedeniyle kemik iliği ve çevresindeki kemiğin iltihaplanmasına verilen isimdir. Bir kemiğin enfekte olması durumunda; kemiğin içerisinde yer alan yumuşak kısım şişer ve kan damarlarına baskı yapar. Bu ise kemik hücrelerinin yeteri kadar kan alamamasına ve bu kısımların ölmesine yol açar.
Tedavide kullanılan temel ilaç metotreksattır. Ankilozan spondilitte de ağrı kesiciler gibi belirtilere yönelik tedavinin yanı sıra metotreksat, sülfasalazin gibi ilaçlar da kullanılır. Hastanın özelliklerine ve tutulan ekleme göre cerrahi de bir seçenek olabilir.
Belirtileri, genellikle eklemlerde hareket kısıtlanması ve eklem bölgesinde ciddi derecede ağrı meydana gelmesidir. Bunun yanı sıra ağrıdan kaynaklanan kasılmalar ile eklem bölgesinde sertleşmeler meydana gelir ve kişi bir müddet eklem bölgesini kıpırdatma da zorluk çeker.
İltihaplanma ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda iltihaplanma süreci kontrolsüz hale gelebilir ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Daha da kötüsü başarısız tedaviler ve tekrarlayan enfeksiyonlar etkilenen uzvun ampütasyonuna yol açabilir. Kemik iltihabı tedavisinde 4-8 hafta gibi sürelerle antibiyotik uygulanabilir.
Eklem romatizması için de anti inflamatuar ilaçlarla birlikte balık yağı, yumurta, zencefil ve keten tohumu gibi doğal yöntemler etkili olacaktır.
Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır.
Aile tarafından fark edilen en sık bulgusu eklem şişliği ve şiddetli eklem ağrısı şeklinde kendini gösteren eklem iltihabıdır (artrit). Bu belirti kendiliğinden geçer, ancak Akut Romatizmal Ateş 'in kalıcı hasar verdiği organ kalp ve kalp kapaklarıdır.
Kemik iliği ödeminin iyileşmesi genellikle altta yatan nedenin tedavi edilmesiyle gerçekleşir. Dinlenme, buz uygulaması, ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler ödemin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Bağışıklık sisteminin eklem zarına giren iltihap hücreleri iltihabı devam ettirir ve doku hasarına sebep olur. Eğer bu iltihap devam ederse veya tedavi edilmezse kıkırdak, kemik, tendon ve eklem bağlarında kalıcı hasara sebep olur. Bu çoğunlukla eklemde sakatlığa neden olur.
Hastalığın kesin tanısı konduktan sonra doktor tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için nonsteroid antiinflamatuar (NSAI) ve antiromatizmal (DMARD) ilaçlar reçete edilir. DMARD grubu ilaçların en sık kullanıldığı romatizma hastalığı romatoid artrittir.
Ispanak, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler sağlığa yararlı birçok besin öğesi içerir. Bu sebzelerde bulunan bazı doğal bileşenler artritin neden olduğu iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kıkırdak sağlığı için yararlı olduğu düşünülen K vitamini açısından zengindir.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Bu bakımdan hastalık seyrinde aşağıdaki klinik belirtilerle karşılaşılabilir: Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmak eklemleri, diz eklemi veya omuz eklemi olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklem hareketleriyle birlikte hassasiyet ve eklem hareketlerinde kısıtlılık.
Artrit yani kemik iltihabı, eklem sertliği, eklem hasarı veya bir veya daha fazla eklemin iltihaplanması ile genel şişlik, ağrı ve yanma hissi ile karakterize bir eklem bozukluğudur. Farklı artrit türleri vardır; yaklaşık 200 durum eklemleri, eklemi çevreleyen dokuları ve diğer bağ dokularını etkiler.
Kemik iliği ödemi teşhisi konulması için ortopedi muayenesi, MR görüntülerinin değerlendirilmesi bazı durumlarda ise kan testlerinin yapılması gerebilir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri