Daha çok erkek çocuklarda ve 5 -15 yaş arasındaki görülen iyi huylu kemik tümörüdür. Yani kanser değillerdir.
Çoğunlukla iyi huylu olan bu kistler, küçük boyutlu olmaları ve herhangi bir rahatsızlığa yol açmamaları halinde müdahale gerektirmez ve düzenli takip edilir. Fakat bazı durumlarda, özellikle de kistin kötü huylu olması veya kemiğin sağlığını ve işlevini etkilemesi halinde müdahale gerektirebilir.
İyi huylu kemik tümörleri vücudun farklı bölgelerinde görülebilir (ostekondrom gibi). Ancak bu tür tümörlerin uzak metastaz yapma özelliği yoktur. Yalnız dev hücreli kemik kanseri tümörü çok nadirde olsa akciğere metastaz yapabilmektedir.
Bu tümörlerin büyük bir kısmı benign (iyi huylu) lezyonlardır ve sıklıkla başka bir nedenle yapılan radyolojik incelemelerde tesadüfen ortaya çıkarlar. Şikayet olarak ise genellikle şişlik ve ağrı ile kendini gösterirler. Nadiren bulunduğu yerde kırığa neden olduktan sonra tanısı konulur.
İlgili 39 soru bulundu
Anevrizmal kemik kisti, iyi huylu (selim) kemik tümörlerinden biri olup tekrarlama riski yüksek olan, kemik içinde görülen kemiği incelten bir tümördür. Birçok tümörde olduğu gibi anevrizmal kemik kistinin de neden, nasıl ve niçin olduğu bilinmemektedir.
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Kadınlarda sık görülen meme kistleri çoğu zaman iyi huyludur ve herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda ise kitlenin bulunduğu bölgeye temas sonucu ağrı ve hassasiyet görülebilir. Kistin boyutu ve adet dönemine göre belirtiler şiddetlenebilir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Genellikle erkek çocuklar ve 5-15 yaş arasında görülür. Bu durum kanser değil, iyi huylu kemik tümörüdür. Tekrar etme özelliğine sahiptir ve tedavisi kemikte neden olduğu hasara göre farklı şekillerde uygulanır.
Kan ve idrar testleri, kemik filmlerinin çekilmesi ve kemik iliğinin incelenmesi ile miyelom teşhisine kolaylıkla ulaşılır.
Kemik tümörlerinin en yaygın iki belirtisi tümörden etkilen kemiklerde; ağrı ve şişlik ile yine tümörden etkilenen kemiklerde kırık oluşumudur. Kemikte ağrı ve şişlik: Genelde kemik tümörü olan hastalar önceleri aktivite ile başlayan ama zamanla istirahatte de ortaya çıkabilen ağrı ile hekime başvururlar.
Kemik Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kemik ağrısı, kemik ve eklemlerde şişlik veya sertlik, halsizlik, yorgunluk, kemiklerde anormal gelişen veya kuvvetle uyumsuz olarak ortaya çıkan kırıklar ve istemsiz ciddi kilo kaybı görülebilmektedir.
Kistler genellikle yumurtalıklarda veya deri altında ortaya çıkan, içi sıvı veya hava dolu keselerdir. Tümörler ise hücrelerin kontrolsüz bir biçimde çoğalması sonucunda vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen doku kitlesidir. Kist ve tümörler hem yetişkinlerde hem çocukluk çağında görülebilir.
Diğer adı tümör olan bu keseler genellikle hastaları korkutsa da birçok durumda iyi huylu (benign) oluşumlardır. Fakat tüm kistlerin kötü huylu olabilme ve kanserleşebilme ihtimali bulunduğu göz önünde bulundurularak buna yönelik araştırmaların yapılması gerekir.
Hangi Kistler Tehlikelidir? En tehlikeli kanser türleri kanser dokulu olan kistlerdir. Özellikle 8 ile 10 cm gibi uzunluğa ulaşan kitseler tehlikeli olabilir. Doktorlar yaptıkları kontrollerden sonra bu uzunluğa ulaşan kitseler buldukları zaman mutlaka cerrahi operasyonlar ile duruma müdahale ederler.
Memede kist kansere kesinlikle yol açar denilemez. Meme kanseri riskini artıran bir durum değildir. Ancak meme kanseri için kist oluştuğu zaman zararsız olan kistlerle tümörlü kistleri ayırmakta zorlanılabilir. Bu sebeple meme kisti olan kadınlar düzenli olarak meme kontrolü sağlamalıdır.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Memede kitle oluşması yaygın görülen bir durumdur. Ancak bu kitlelerin büyük çoğunlu iyi huylu olmakta yani kanser olmamaktadır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Yumurtalık kistleri genellikle çok şiddetli ağrılara neden olmaz. Otururken ya da dizler karna doğru çekildiği zaman ani kasık ağrıları meydana gelebilmektedir. Kistte bir yırtılma oluşursa ya da kist kendi etrafında dönerse o zaman şiddetli kasık ve karın ağrıları meydana gelebilir.
Kemik kanserinde ağrılar ise genelde bacakta ya da kolun bir kısmında ortaya çıkabilir. Kemik Kanseri Ölümcül müdür? Her kanser türlerinde olduğu gibi kemik kanseri de ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.
Bu tümör hücreleri çoğaldıkça kemik dokusunu tahrip eder ve aynı zamanda kan dolaşımına da yayılabilir. Kemik kanseri belirtileri, sırt ağrısı, kemiklerdeki hassasiyet veya kırıklar gibi bulgularla ortaya çıkabilir.
İyi huylu kemik tümörleri genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı durumlarda, kötü huylu tümöre dönüşme riski olduğundan takip edilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri