Çok karışık yapılardan oluşan ve önemli fonksiyonlar üstlenen kısımdır. Hepsi de temporal kemik içerisinde yer alan, birbirinden ayrı üç kemik boşluktan meydana gelir. Bu kemik boşluklara kemik labirent (labyrinthus osseus) adı verilir.
Membranöz Labirent kemik labirentin içinde bulunan içi sıvı ile dolu, çeşitli kanal ve boşluklardan oluşmaktadır. Önde bulunan ve işitme organı (Cochlea) içeren kısma Duktus Cochlearis, denge organı (Vestibül) içeren kısım ise Semisirküler kanallar, Utrikulus ve Sacculus' tan oluşmaktadır.
Labirentit, hem denge hem de işitme ile ilgili iç kulak organlarının iltihabına verilen isimdir. Önemli bir vertigo nedenidir. Denge siniri iltihabında (vestibüler nörit) olduğu gibi, bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkabilir. Tek ya da iki iç kulak hastalıktan etkilenebilir.
Zar labirent: Zar labirent kemik labirentin içinde yer alır. Zar yapılar kemik labirentin 1/3 lik kısmını işgal eder. Zar ve kemik labirentler arasında perilenf ve zar labirentin içinde ise endolenf bulunur.
*Kemik köprü, kulak zarından aldığı ses titreşimlerini etkisini arttırır ve oval pencereye iletir. *Östaki borusu, orta kulağı yutağa bağlayan yapıdır. *Östaki borusu aynı zamanda dış kulak ile orta kulak arasındaki hava ve ses dalgası basıncını dengeler. *Şiddetli seslerin kulak zarını patlatmasını önler.
İlgili 28 soru bulundu
Vaktinde tedavi edilmezse yüz felci, menenjit, beyin veya beyincik apsesi, iç kulak hasarı ve kalıcı işitme kaybı gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle kolesteatom teşhis edildiği zaman cerrahi olarak tedavilmesi gereken bir hastalıktır.
Kulak kemikleri veya kulak kemikçikleri (Latince: tek. Ossicula auditus, çoğ. Ossicula auditoria) orta kulaktaki üç kemikten oluşur ve insan vücudundaki en küçük kemikler arasında yer alır. Havadan gelen sesleri sıvı dolu kemik labirente (koklea) aktarmaya yararlar.
Tedavide baş dönmesi ve mide bulantısını engellemek için antivertijinöz tedavi ve antiemetik tedavi uygulanır. İşitme kaybına yönelik kortizon tedavisi uygulanır. Etkenin bakteriyel olduğu düşünüldüğünde antibiyotik tedavisi eklenir. Hastalık genellikle iç kulağın kalıcı hasarı ile sonlanır.
Anlatılara göre tanrı Ares-Dionisos yeryüzüne çıktığında henüz hiçbir şey yaratılmamış, biçimlenmemiştir ve sadece karanlık vardır. Etrafta yürümeye başlayan Ares-Dionisos, elindeki Labris ile karanlığı keser ve bir saban izi bırakır. Onun açtığı bu yol azar azar aydınlanmaya başlar ve bu labirent olarak adlandırılır.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Yolların ya da geçitlerin çokluğu, karışıklığı yüzünden içinden kolay kolay çıkılamayan yerlere labirent veya dolambaç denir.
Buna rağmen sadece üç tane filmi çekilmiştir. Labirent: Ölümcül Kaçış 2014 yılında vizyona girmiştir. 2015 yılında ise Labirent: Alev Deneyleri gösterime girmiştir. Son olarak vizyona Labirent: Son İsyan girmiştir.
Labirent (özgün ad: Maze Runner), Kuzey Amerikalı yazar James Dashner'ın Labirent romanlarına dayanan bilimkurgu distopik aksiyon macera filmlerinden oluşan bir Kuzey Amerika film üçlemesidir.
Çok karışık yapılardan oluşan ve önemli fonksiyonlar üstlenen kısımdır. Hepsi de temporal kemik içerisinde yer alan, birbirinden ayrı üç kemik boşluktan meydana gelir. Bu kemik boşluklara kemik labirent (labyrinthus osseus) adı verilir.
Otik kapsül diye isimlendirdiğimiz iç kulağın kemik tabakasının kireçlenmesidir. Bu hastalıkta sesi orta kulaktan iç kulağa iletme görevi üstlenen üzengi kemikçiğinin iç kulak ile komşu olduğu duvarda (oval pencere) yapısal kemikleşme ve sertleşme sonucu üzengi kemiğinde hareket kısıtlanması meydana gelir.
Koklea veya kulak salyangozu, iç kulağın işitsel kısmıdır. İç kulağın içinde spiral şekilli bir boşluktur. İnsanlarda kendi ekseni etrafında 2,5 dönüş yapar. Kohlea; içinde perilenf sıvısı bulunan, üste vestibular, altta timpanik kanal bulunduran bir yapıdır.
Sentorlar Yunan mitolojisinden yarı-insan ve yarı-at canlılardır. Kafası, kolları ve gövdesi insan, bacakları at olan bu canlılar barbarlık ve kontrolsüz kaosu temsil etmektedirler. Yunan heykel ve çömlek dekorasyonlarında da bolca gözükmektedirler.
13 yaş ve üzeri izleyici kitlesi için uygundur. Şiddet ve korku unsurları içerir. Olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar içerir.
Lamassu (Çivi yazısı: 𒀭𒆗, an.kal; Sümerce:lammař; Akadca: lamassu; bazen lamassus olarak bilinir), genellikle insan kafalı, boğa ya da aslan gövdeli ve kuş kanatlarına sahip Asur koruyucu tanrısıdır.
Kulak infeksiyonuna bağlı gelişen labirentitte, hastada kulak ağrısı, ateş ve kulak akıntısı sonrası ani başlayan şiddetli baş dönmesi, bulantı kusma ve işitme kaybı görülür. Bir süre sonra sürekli dönme hissi aybolur, özellikle ani baş hareketlerinde kısa süreli başdönmesi ve bulantı hissi olur.
Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Kronik orta kulak iltihapları en çok tehlikeye yol açabilen iltihap türüdür. Kolesteatom daha çok kronik iltihaplarda oluşur. Eğer kolesteatom yoksa ve kabul edilebilir bir işitme kaybı varsa ameliyat gerekmeyebilir.
Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Bu cerrahi riskli bir operasyondur. Ameliyatın başarılı geçebilmesi için bir çok teknik ve bir çok cihaz gerekir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakta ve bütün işlem iki taraf için 15-20 dakika civarında sürmektedir.
İç kulak kireçlenmesi yani otoskleroz en yaygın belirtisi işitme kaybıdır. Otoskleroz hastalığında ortaya çıkan işitme kaybı daha çok düşük seviyeli veya tiz sesleri duyamamak olarak ortaya çıkar. İşitme kaybı zamanla ilerleyebilir. Otoskleroz durumunda işitme kaybı daha çok iki taraflı yaşanmaktadır.
Kolestatomlu Kronik Orta Kulak Enfeksiyonları
Kolesteatoma terimi kısaca derinin yanlış yerde yani olmaması gereken bir yerde olması şeklinde tarif edilir. Kolesteatoma dokusu soğan gibi kendi üzerinde katlanarak tabaka tabaka büyür. Kolesteatoma çevresindeki kemik dokusunun erimesine ve çürümesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri