İLİKLİ KEMİK SUYU GÜNDE NE KADAR İÇİLMELİ? Mümkün olduğunca büyük baş hayvan iliği kullanılarak yapılması önerilen kemik suyu günlük olarak tüketilebilir. Yetişkin kişilerde günde 1 su bardağı içilmesi yeterli olan kemik suyunu çocuklarda 1 çay bardağı olarak düşünebilirsiniz.
Aslında tüm her şeyde olduğu gibi kemik suyu da çok fazla tüketildiğinde zararlı olabilmektedir. Yüksek miktarlarda kemik suyu tüketimi kalp damar rahatsızlıklarını tetiklemekte ve kolesterol hastalıklarına yol açmaktadır. Çünkü kemik suyu bol miktarda kolesterol içeren bir besindir.
Her gün kemik suyu içmenin zararları
Kemik suyu çok fazla tüketilmediği sürece zararı yoktur. Fakat aşırı şekilde kemik suyu içmek, kalp damarlarının sağlığını ciddi bir derecede etkiler. Erken yaşta kolesterol hastalıklarına yol açar. Bu yüzden her gün kemik suyu içmek size yarardan çok zarar verecektir.
Pişirme işlemiyle jöle kıvamına gelen kemik suyunu kağıt bardaklara koyarak buzdolabında muhafaza etmek mümkün. Buzlukta 3-6 ay, buzdolabında ise 7 gün bozulmadan kalabilen kemik suyunu günde 1 su bardağı tüketmek çok önemli.
1 kase kemik suyu çorbası sadece 86 kalori içeriyor ve oldukça tok tutuyor. Aminoasit, kalsiyum ve kolajen içeren kemik suyu çorbasının eklemlere, cilde, saça ve tırnaklara iyi geldiği söyleniyor.
İlgili 45 soru bulundu
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
İlikli kemik suyunun içerisinde doğal olarak kolajen ve protein bulunur. Eklem sorunlarından selilüte, cilt kırışıklarından sarkmalara ve vücut iltihaplanmalarına kadar birçok rahatsızlığa faydası olan ilikli kemik suyunun bu etkisi içeriğinde bulunan glukozamin bileşiği ve kolajen miktarından kaynaklanmaktadır.
Kemik suyu için kemik seçilirken nelere dikkat edilmeli? Bol eklemli ve ilikli koyun veya dana kemiği kullanabilirsiniz. Böylece kemik suyunuzda daha çok ilik yer alacaktır.
Kemik suyu kilo aldırır mı, sorusunun cevabı ise oldukça iç açıcı. Doyurucu bir gıda olduğu için ve kalori miktarının çoğu proteinlerden oluştuğu için zayıflamanıza bile yardımcı olabilir.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
Kemik suyu tüketirken içerisine zencefil, zerdeçal, taze nane, limon olmak üzere taze baharatlar ekleyebilir, damak tadınıza göre çeşnilendirebilirsiniz.
Kemik suyu içerdiği prolin glutamin gibi kolajenin yapısını oluşturan aminoasitler sayesinde vücuttaki dokuların ve özellikle cilt ve kas dokusunun onarımını ve yenilenmesini sağlıyor. Cildin daha sıkı, canlı bir görünümde olmasını destekliyor.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
Amino asit bakımından zengin olan kemik ilik suyu cilt dokusunu koruyarak kemik hastalıkların oluşumu engellemektedir. Ayrıca bağırsak ve mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olan ilik suyunun reflü hastalıklarına da iyi geldiği belirtilmektedir.
Doğal olarak kolajen içeren kemik suyu, hücrelerin yenilenmesini sağlar, kas ve kemik sistemini güçlendirir, hücreleri yaşlanmaya karşı korur” diye konuştu.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Kemik suyu fazla tüketildiğinde yarar yerine zarar verebilmektedir. Fazla tüketilmesi kalp, damar sağlığını olumsuz etkileyebilir ve kolesterol hastalıklarına sebep olabilir.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Keza hayvan kemiği kullanılarak hazırlanan ilik suyu yüksek oranda kolesterol içerdiği için bu rahatsızlığı olan kişilere zarar verebilir. Aynı zamanda damar ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler günlük tüketim miktarını ok abartmamalıdır. Yağ bakımından çok zengin olduğu için damar tıkanıklığına sebep olabilir.
Probiyotik içeren besinler tüketmek probiyotikleri destekler ve bağırsak florasının sağlıklı kalmasını sağlar. Evde yapılan turşular bağırsak florasını yenilemek ve güçlendirmek için tüketilecek gıdaların başında gelmektedir. İlikli kemik suyu da yine probiyotikler açısından zengin besinler arasında yer almaktadır.
Pahalı kozmetik ürünlerden kullanmak yerine haftada birkaç kez tüketeceğiniz kemik suyu cildinizin hızlıca yenilenmesini sağlıyor. Kadınların gençlik ve güzellik sırrı ilikli kemik suyu içerdiği yüksek kolajen, mineral ve vitaminler sebebiyle kozmetik sektöründe bir ham madde olarak kullanılmaktadır.
jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir. Jel kıvamında olması demek besin içeriğinin zenginliği demektir. Aynı zaman da kemik suyu ısıtıldığında jel yapı sıvı yapıya dönüşmelidir. Jelleşmesinin nedeni kemik suyunun içerisindeki doğal jel maddesi olan kollajenin pişmiş formudur.
Kemik suyunu jöleleştiren jelatin %13-15 oranında protein içerir. Bu ilik proteinleri gastirik salgılarını artırır, karaciğer fonksiyonları için gereklidir, plazma üretiminde kullanılır, doku onarımında rol oynar. Kemik suyu jelatini ayrıca faydalı bakterilerin sindirim sisteminde tutunması içinde ortam sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri