Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Kavanozun üzerinde bulunan tabaka, kemik iliğinin yağıdır. Yağı ile tüketimi tavsiye edilir.
Uzun saatler çelik tencerelerde kaynayan dana ilikli kemik suyunda jelleşme yani jöle kıvamına geçiş görülür. Bu konsantre jöle form kemik suyunun kalitesinin de göstergesidir. Jöle kıvamındaki kemik suyu ısıtıldığında tekrar sıvı forma geçmesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Su kaynamaya başlamadan önce tencereye mutlaka yarım fincan sirke koyun. Tabii ki sirkenizi de evde yapabilirsiniz. Kaynamaya başlayan tencereyi ocaktan alarak kefiyle birlikte suyunu tamamen dökün.
Kemiği ve içerisindekj etleri kenara tabağa alıp defne yaprağını da alıp suyu süzülür. Suyunu süzdükten sonra blenderdan gecirilip delikli buz dolabı poşetlerine yada karton bardaklara koyup derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Sirke eklenmesini önermemin nedeni antimikrobiyel olması ve minerallerin suya geçişini arttırmak. - İlk kaynamadan sonra altını kısıp 14 saat boyunca kısık ateşte pişirin.
jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir. Jel kıvamında olması demek besin içeriğinin zenginliği demektir. Aynı zaman da kemik suyu ısıtıldığında jel yapı sıvı yapıya dönüşmelidir. Jelleşmesinin nedeni kemik suyunun içerisindeki doğal jel maddesi olan kollajenin pişmiş formudur.
Kemik suyu tüketirken içerisine zencefil, zerdeçal, taze nane, limon olmak üzere taze baharatlar ekleyebilir, damak tadınıza göre çeşnilendirebilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz.
- Kemikler büyük bir tencereye konur. Üzerini kapatacak miktarda su eklenir. Arzuya göre lezzet vermek üzere içine soğan, havuç, sarımsak, kereviz vb. gibi sebzeler de eklenebilir.
Kaynayınca ocağı kısın ve çok kısık ateşte en az "12" saat kaynatın. Pişme süresi bittikten sonra soğumaya bırakın. Ilıklaştıktan sonra, et-kemik suyunu büyük bir kepçe ile alın, cam kaplara süzgeçle süzerek doldurun ve soğuyunca buzdolabına kaldırın.
Beyaz kemik suyu için ise kemikleri tencereye alıp üzerine soğuk su ilave edip haşlayabilirsiniz. Kemikleri kaynar suya atmak önerilmez, çünkü soğuk su ısınırken yavaş yavaş kemik de pişmeye başlar ve içindeki lezzetleri suya bırakır.
Buzlukta 3-6 ay, buzdolabında ise 7 gün bozulmadan kalabilen kemik suyunu günde 1 su bardağı tüketmek çok önemli.
Elde edilen kemik suyunun muhafaza edilmesi, içeriğinin bozulmaması ve besleyiciliğini koruyabilmesi açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Kemik suyunun kapağı açıldıktan sonra ilk 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Suyun içine 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Tencereyi ocak üzerine alıp, kaynama noktasına gelene kadar yüksek ateş üzerinde bekletin. Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
Lezzet arttırmak için kemik suyuna sebze ve baharat da ekleyebilirsiniz. Eklenebilecek yaygın sebze ve baharatlar, sarımsak, soğan, kereviz, havuç (*), maydanoz ve kekiktir (*). Bunlar kemik suyuna en başından eklenebilir.
Kemik suyu; dana, tavuk, sığır ya da kuzu gibi hayvanların kemiklerini kullanarak hazırlanabilmektedir. Kemik suyu özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan kemik hastalıkları riskini en aza indirmek için günde bir bardak tüketilmesi gereken bir besindir.
Bir 15 dakika ağzı açık şekilde kaynasın. Üzerine pis köpükleri çıkacak onları üzerinden alalım, temizlensin. Sonra düdüklümüzun kapağını kapatalım. Kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri