Eğer iskeletimiz olmasaydı, vücudumuz bir pelte gibi olur; koşamaz,yürüyemez, kollarımızı kaldıramaz, kafamızı dik tutamaz, ellerimiz ile bir şeyleri kavrayamazdık. İnsan iskeleti, eklemler ve bağlarla birbirine tutturulmuş mükemmel bir tasarım örneğidir.
Kemikler, omurgalıların iç iskeletinin ayrılmaz bir parçası olan sert organlardır. Vücudun yapısına destek sağlamak, kaslarla etkileşim yoluyla hareketi kolaylaştırmak ve hayati iç organların etrafında koruyucu kılıflar oluşturmak gibi birçok önemli işleve hizmet ederler.
organların korunmasını sağlayan, çoğunlukla minerallerden oluşmuş, eklem ve bağlarla birbirine tutturulmuş, etrafı kaslarla sarılı yapıya iskelet sistemi denir. Yetişkin bir insanda toplam 206 kemik bulunurken, çocuk yaşlarda vücutta 222-223 adet kemik vardır.
Kemikler vücuda denge sağlar. Kaslar kemikleri yerinde tutar ve kemiklerin hareketinde de rol oynar. Harekete izin vermek için farklı kemikler, eklemlerle bağlanır. Kıkırdak, kemik uçlarının doğrudan birbirine sürtünmesini önler.
Kemikler, yapısal açıdan incelendiğinde üç farklı kemik türü bulunmaktadır, bunlar; kısa kemikler, yassı kemikler ve uzun kemikler olarak örneklendirilebilir. Kemikler, çeşit olarak incelendiğinde ise insan vücudu içerisinde tam 19 çeşit tür kemik bulunmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir.
Omurgamız, omur denilen 24 tanesi hareketli toplam 33 kemikten oluşur. Bu kemikler birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk dediğimiz yastıkçıklarla bağlanır. Aynı zamanda hareketleri sağlayan ve omurların her birine bağlanan güçlü omurga çevresi kaslarımız vardır.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
3. Kemik sağlığı için nasıl beslenmeli? D vitamini, proteinler, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerin ana besin maddeleridir ve düzenli olarak alınması gerekir. Kalsiyum gibi fosfor da süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, kuru yemişler ve özellikle bademden alınır.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
İnsanlar gibi orta ve büyük boyutu memelilerin cesetlerinde iskeletleşme gerçekleştikten sonra, süpürücü hayvanlar kemikleri tüketmezler ise, bereketli topraklarda asitler tarafından tamamen erimesi yaklaşık yirmi yıl sürer. nötr pH'lı topraklarda ve kumlarda iskeletin parçalanması yüz yıllar sürebilmektedir.
Genel anlamda bir ortalama alındığında insanlarda bulunan kemikler 5 ile 6 kg arasındadır. Toplam 260 kemiğin ağırlıkları 5 ile 6 kilo arasında değişebiliyor. Her ne kadar daha fazla ağırlık düşünülse de, kemiklerin ağırlıkları 5 ile 6 kilo arasındadır.
22 adet kemiğin birbirleriyle eklemler yaparak oluşturduğu kafa iskeletinin bütününe cranium denilir. Bunlara 1 adet hyoid kemik ile 3 çift kulak kemikçikleri de ilave edilirse toplam 29 adet olurlar.
Kemik İliğinde Üretilen Hücreler Nelerdir? Kemik iliğinde; beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri ve trombositler üretilir.
Kalsiyum bakımından doymuş olduklarından serttir. Sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir. Bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
Kemik dokusunun yüke maruz kalması normal yeniden yapılanma süreci için gereklidir. Vücut ağırlığını taşıyarak yapılan düzenli yürüyüş, jogging, bisiklet gibi egzersizler ve güçlendirme egzersizleri sonucu kemik yoğunluğunda artış kaydedilebilir.
İlikli kemik suyu düzenli tüketildiğinde yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden doğrudan ya da dolaylı olarak yaşam kalitesini yükseltir. Kemik erimesi, osteoporoz ve kas hastalıklarında destekleyici olarak kullanılır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Femur veya uyluk kemiği, memelilerin vücutlarındaki en uzun, en hacimli ve en güçlü kemiktir. Kalçanın ve dizin bir bölümünü oluşturur. Femur sözcüğü, uyluk sözcüğünün Latince'sidir.
Kemiklerin yapı taşlarından olan kollajen üretimini arttıran C vitamini, yeterli ölçüde alınmadığı zaman kemikler dayanıksız hale geliyor. C vitamini turunçgiller, kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, biber gibi gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır.
Yüzme kas, eklem ve dokuların iş birliği içinde çalışmasını sağlayarak omurga üzerindeki baskıyı da azaltmaktadır. Ayrıca rehabilite ve mobilize edici etkisiyle kemikleri ve eklemleri rahatlatır. Bu da gün içinde daha rahat hareket edebilmeyi beraberinde getirir.
Bu kolektif kemik kütlesi, bir bireyin toplam vücut ağırlığının yaklaşık %14'ünü oluşturur ve ortalama bir insan için tipik olarak yaklaşık 10 ila 11 kilogram ağırlığındadır. Bu kemik kütlesi 25 ila 30 yaşlarında zirveye ulaşır.
El parmak kemikleri 14 tanedir. 1. Phalanxlar, üstte el tarak kemikleriyle, alt uçta ise 2. parmak kemikleriyle eklem yaparlar. 2.
Yetişkin bir insanın sağ ve sol ayağında 52 kemik bulunuyor. Ayaklarda bulunan kemikler, insan vücudundaki tüm kemiklerin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri