Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Meyve ve sebzelerin kesilmelerinin ardından yaşanan kararma ve renk değiştirmeler ise bu enzimlerden biri olan polifenol oksidaz nedeniyledir. Kısaca PPO da denebilen söz konusu enzim, havadaki oksijeni alarak meyve ya da sebzedeki “tanin” isimli kimyasal ile tepkime oluşturulmasını sağlar.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Meyveler, yapılarındaki enzimler nedeniyle çok çabuk kararırlar. Özellikle de muz, elma, armut ve ayva en hızlı kararan meyveler arasında en başta yer alır.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
Kayısı, nektarin ve şeftali gibi çekirdekli meyvelerin tümü oda sıcaklığında saklanmalıdır, çünkü buzdolabı onları kurutur. Çekirdekli meyveler doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde tutulmalıdır.
Meyve ve sebzeler, bakteri ve mikroorganizmalar tarafından besin olarak kullanılarak çürümeye başlar. Soğuk hava ise bakterilerin çoğalmasını engeller. Bu yüzden çürümesini istemediğiniz besinleri buzdolabında saklamalısınız. Meyve ve sebzeleri kesinlikle ıslak olarak saklamamalısınız.
Ancak kararan meyvenin birtakım etkileri de olabilir. Meyveleri kestikten sonra açıkta bıraktığımızda çok hızlı bir şekilde üzerlerinde renk değişiminin meydana geldiğini görürüz. Bunun nedeni ise meyvelerin kesildikten sonra, fenolik bileşenlerin polifenol oksidaz enzimiyle temasa geçmesidir.
Tuzlu suda bekletin
Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize! Tuzlu suya yatırdığınız elmalar beş gün sonra bile, ilk kesildiği andaki rengini ve tazeliğini korumuş olacaktır.
Elma bıçakla ikiye ayrılır ve parçalardan birine limon suyu sürülür. Elmalar iki ayrı tabağa konarak bir saat kadar beklenir. Elmalarda bir değişim olup olmadığı gözlemlenir. Deney sonucunda limon sürülmüş elmanın daha taze kaldığı, diğerlerinin karardığı gözlemlenir.
1 - Renk : Bozulan meyveyi anlamanın yollarından birisi rengidir. Her meyvenin kendine has bir rengi olsa da bozulmaya çürümeye başladığı andan itibaren renk canlılığını kaybeder. Olağan renginin dışına çıkmaya başlar. Mesela elma, armut, ayva gibi meyveler bozuldukça kahverengi bir hal alırlar.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Elmanın kararması kimyasal değişimdir.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Meyveler belli bir süre sonra kararıyor. Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
Düşük sıcaklık nedeniyle kabuktaki hücrelerin zarlarının geçirgenliğinde ortaya çıkan değişim enzimlerin etkinliğinde artışa neden olur. Bunun sonucunda kabuğun yapısındaki fenol bileşikleri yükseltgenir ve muzun kabuk kısmı kahverengileşir.
Tatlı bir lezzet katmak ve oksitlenmelerini önlemek için muz dilimlerini limon, misket limonu, portakal, ananas, greyfurt veya elma suyuyla kaplayın. Dokundukları oksijen miktarını azaltmak için kesilmiş muzları hava geçirmez bir kapta saklayın.
Elmaların (ve muzların, patateslerin, vs.) kararmasına neden olan şey, polifenol oksidaz isimli enzimdir. Bu, tirosinaz olarak da bilinir. Bu enzim, elma içerisindeki fenolik içeriğin oksijen varlığında tepkimeye girmesine neden olur ve bu tepkime, meyve dokularında kararmayla sonuçlanır.
Elma soyulmaya başladığından itibaren kararır. Bu nedeni elmanın içinde bulunan asitlerle havanın birleşmesi sonucu oksitlenmesidir. Elma, ağzı kapalı bir kabın içine konulsa bile kararmaya devam eder.
Kullanmadığınız ağaçlara göre daha da zor bozulduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır. Olgunlaşma esnasında zemin ve üst renkte değişme, meyve etinde de yumuşama olur.
Ağacın gövdesinde rüzgâr, ateş, yıldırım ve parazit gibi sebeplerden açılan yaraların kapatılması için özel hücreler tarafından reçine üretilir. Reçine aynı zamanda ağacı oluşabilecek olumsuz etmenlerden ve böceklenmelerden korur.
Şeftali nakliye ve sezon içinde uzun sürecek işlemeler için depolanır. Genelde sağlam meyveler -1/0 °C'de 2-4 hafta depolanabilir. Erken hasat edilen cinslerin depo ömrü çok kısadır. Geç hasat dönemindeki cinsleri 4-5 hafta depolanabilir.
Yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri (elma, domates, muz gibi) başka meyve sebzenin yanında bırakmayın. Diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına sebep olurlar. Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın.
Kabartma tozu kullanın: 30 gram kabartma tozu 3 litre suya karıştırarak meyve ve sebzelerinizi en az 15 dakika bekletin ve sonra su ile durulayın. Sadece soğuk suyla yıkayın: Yapılan bir çalışmada, soğuk su altında durulama işleminin test edilen 12 pestisitten 9'unun kalıntılarını azaltabildiği saptandı.
Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın
Isı düştükçe, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini korumak güçleşir. Lezzetlerini biraz daha uzun süre korumalarını istiyorsanız eğer, meyve ve sebzelerinizi, buzdolabında ısının biraz daha yüksek olduğu kısımda depolayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri