Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kemoterapi alan hastanın yanına gidilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kemoterapi alan hastanın yanına gidilir mi?

Dr. Gül Baktır, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Kemoterapi alan kişi yolculuk yapabilir mi?

Bununla birlikte, kanser teşhisi almış ya da aktif tedavi gören kişiler, seyahat edecekleri ya da mevcut düzenlerinin dışına çıkacakları için stresli hissedebilirler. Kanser tanısı almış olmanız ya da kanser nedeniyle tedavi görüyor olmanız seyahat etmenize engel değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasamicin.com

Kemoterapi alan hasta telefon kullanabilir mi?

Ayrıca çalışmalarda ilaç uyumu oranları, hasta örneğine, ilaç türüne, takip periyoduna, değerlendirme ölçüsüne ve uyum hesaplanmasına bağlı olarak çeşitlilik gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç:Telefon ile izlemin oral kemoterapi kullanan hastalarda ilaç uyumunu artırma konusunda kanıtlar sınırlı kalmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kemoterapi alan hastalara neler yasak?

Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ankara.baskenthastaneleri.com

Kemoterapi alan kişi ne yapmalı?

Ağır parfüm, sigara ve yemek kokuları gibi kişiyi rahatsız edebilecek kokulardan uzak durulmalıdır. Bulantı olduğu zaman derin ve yavaş nefes alma egzersizleri yapılmalıdır. Sürekli bulantı varsa kişi televizyon seyretme, müzik dinleme, örgü örme ya da kitap okuma gibi kendini oyalayacak aktivitelere yönelmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Kemoterapi ve Radyoterapi Alan Hastalarımızın Yanında veya Aynı Odada Durabilir Miyiz?

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kemoterapi alan hasta banyo yapabilir mi?

Sıkı, sentetik ve yünlü giysilerden kaçınılmalıdır. Hafif bol, sıkmayan ve pamuklu giysilerin tercih edilmelidir. Banyo kısa tutulmalı ve ılık su ile yapılmalıdır. Banyoda lif, kese, kimyasal duş jelleri ve peeling gibi cildi tariş edebilecek uygulamalar ve ürünlerden kaçınılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tinaztepe.com

Kemoterapi sonrası ne yenmez?

İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: neolife.com.tr

Kemoterapiden sonra ne zaman pet çekilir?

Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cms.galenos.com.tr

Kemoterapi vücuttan ne kadar sürede atılır?

Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Kemoterapi alan hasta çay içebilir mi?

Dondurma da ağız içindeki kanlanmayı azalttığı için kemoterapi ilacının ağza daha az ulaşmasını sağlar; böylece ağızda daha az yara oluşur. Hastaların öğle yemeklerinde kızartma yerine haşlama ya da fırında pişmiş yemekleri tercih etmesi; sıvı tüketimini artırmak için de ılık çay içmesi önerilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Kemoterapi gören hasta Türk kahvesi içebilir mi?

Kahvenin düzenli içilmesi gerekiyor. Günde ya da haftada bir fincan kahve içilmesi kansere karşı etkili olmayacaktır. Kahvenin yapılması, tüketilmesi ve cinsi de bu seyri etkiliyor. Kahve, kanser hastaları için bir tavsiye gıda diyebiliriz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Kemoterapi alan hasta soda içebilir mi?

Kemoterapi hastaları günlük sıvı tüketimini desteklemek üzere soda içebilirler. Ancak hastanın ağzında yara olması halinde sodanın asidik yapısı rahatsız edici olabileceğinden kişilerin sodayı kontrollü tüketmesi önerilir. Günde 200 veya 400 ml'den fazla soda içmemesine özen gösterilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muctebagunduz.com

Kemoterapi alırken limon yenir mi?

Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bayindirhastanesi.com.tr

Kemoterapi evde uygulanır mı?

Doktorun izni ve bilgisi olmadan kesinlikle herhangi bir hastanede veya evde alınmamalı, kemoterapi uygulama tecrübesi olmayan sağlık personeli tarafından uygulanmamalıdır. Kemoterapide kullanılan ilaçlar; damar yoluyla ve ağızdan hap şeklinde uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Ilk kemoterapiden sonra neler olur?

Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bayindirhastanesi.com.tr

Kanser hastaları evde hayvan besleyebilir mi?

Dr. Mustafa Özdoğan, hematolojik kanserlerde lösemi ve ağır kemoterapi alan grupların dışındaki kanser hastalarının evlerinde rahatlıkla evcil hayvan besleyebileceğini belirterek, "Evcil hayvanlar kişinin hastalıkla mücadelesini ve yaşama gücünü üst düzeye çıkıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Kemoterapi kaç seansta saç döker?

Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

1 doz kemoterapi kaç saat sürer?

Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: buyukanadoluhastanesi.com

Kemoterapi en fazla kaç seans yapılır?

Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acibadem.com.tr

Kemoterapi metastazı önler mi?

Kemoterapi, hormon tedavisi, radyoterapi, immünoterapi ve ameliyat gibi yöntemler ile metastazın tedavisi gerçekleştirilebilir. Metastaz olan bölgede yayılan tümör oranı, organın ya da dokunun gördüğü hasar tedavinin belirlenmesinde etkin rol oynar. Metastazın tedavisinde kullanılan en etkili yöntem kemoterapidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: koruhastanesi.com

Kemoterapi kaç saat sonra etkisini gösterir?

Kemoterapiye bağlı yan etkiler önlenebilir mi? Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir. Bulantı ve kusma: Beynin bulantı ve kusma merkezini baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hisarhospital.com

4 kür kemoterapi kimlere verilir?

Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: florence.com.tr

Kemoterapi alan hasta bal yiyebilir mi?

BALI FAZLA TÜKETMEK ZARARLI OLABİLİR

Balın kanser hastalarında kullanılması sırasında unutulmaması gereken bir diğer konu, bu ürünün çok aşırı kullanımının zararlı olabileceğidir. Bu nedenle biz, hastalarımıza maksimum 2 çorba kaşığı bal günlük tüketmelerini önermekteyiz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emseyhospital.com.tr

Kemoterapi gören hasta hangi meyveleri yememeli?

Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: florence.com.tr

Kemoterapi aç karnına mı tok karnına mı?

Yapılan kısıtlı bilimsel araştırmalar kanser hastasını aç bırakırsanız kemoterapiye cevabın daha iyi olduğunu gösteriyor. Kemoterapinin yan etkileri daha az oluyor. İncelemelerimize göre tek istisna var; O da et. Et yemeyen hastalarda kan sayıları çok çabuk düşüyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT