Yumurta döllü olduğu zaman içinde örümcek ağları gibi kan damarları fark edilir ve bu damarların hepsi bir tek küçük ve siyah noktaya bağlı olmaktadır. Döl kontrolü yaparken son derece dikkatli ve sakin bir şekilde yumurtaları hareket ettirmeniz gerekmektedir.
Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır.
Döllenmenin gerçekleşmiş olması da kadının beklenen adet kanamasının gecikmesine neden olur. Döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği net olarak kanda yapılan gebelik testi tespit eder. Adet kanaması 10 gün kadar gecikirse de idrarda yapılan gebelik testi ile gebelik tespiti yapılabilir.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
Saglam yumurtalar bej rengi olur , bozulan dölsüz yumurtalar beyazımsıdır kenarlardan beyazlaşmaya başlar tüylenmeler pamuklaşmalar başlar tüy ve pislik toplar , kuluçkadaki yumurtaları akvaryumdan alınmış su ile doldurulmuş ufak bir kaba doldurun , hava motorlarında kullanılan hava hortumundan uygun uzunlukta bir ...
İlgili 27 soru bulundu
Kabuğu ince, kalın, çatlak veya pürüzlü olmamalıdır. Yıkanmış yumurta kuluçkada kullanılmaz. Kirli yumurtalar ve yer yumurtaları temiz folluk yumurtalarına nazaran daha az çıkarlar ve kontaminasyonu ( Mikrop Bakteri ) tüm kuluçkaya yayarlar. Hava boşluğu küt uçta olmalı, içinde lekesi bulunmamalıdır.
Embriyo Yumurta kuluçka sürecinde fazla neme maruz kalırsa civcivin hava boşluğu kapanır ve civciv doğmadan ölür. Makinede az nem ortamı olursa bu kez hava boşluğu büyür, yumurta sıvı kaybeder ve civciv ölür. Ayrıca 40 derece üzeri sıcaklığa kalırsa embriyon iken ölür.
Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir.
YUMURTA SARISI, EMBRİYOYU BESLER
Ancak yumurta sarısı sanıldığı gibi oluşmamış civciv değildir. Yumurta döllendiğinde gelişen embriyo yani yumurta sarısına bağlanır. Embriyonun gelişimi için ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minarellerin hepsi yumurta sarısında bulunur.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Lekelenme: Döllenmeden sonra döllenmiş yumurta, rahim duvarına yapışır. Bu durum sonucu kırmızımsı, hafif bir lekelenme görülebilir ve buna yerleşme kanaması da denilebilir. Lekelenme, döllenmeden ortalama 6 ila 12 gün sonra görülebilir. Kramp: Hamileliğin ilk günleri görülebilen kramplar, adet sancılarını andırabilir.
Döllenmeden 6 gün sonra başlar ve ortalama 12 günde tamamlanır. İlk aşama 6. günde başlayan, yapışma, tutunma aşamasıdır. Hücre topunun en dışındaki hücreler özelleşerek bu tutunmayı sağlayan özel kimyasal maddeleri salgılarlar ve rahim iç tabakasına tutunurlar. Rahim iç tabakasındaki hücreler su ve besinle doludur.
Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir. Renklere göre cinsiyet belirleme konusunda yanılma payı da bulunuyor.
Örnek olarak tavuk yumurtasının kuluçka süresi 21 gündür. 18 gün gelişim bölümünde tutulan yumurtalar son 3 gün için çıkım bölümüne aktarılırlar.
Çift sarılı yumurta kuluçka işlemine tabi tutulmaz. Çünkü bu yumurtalardan civciv elde etmek ne yazık ki pek olası değildir. Bu nedenle sürekli çift sarılı yumurta yumurtlayan bir tavuk cinsi geliştirilememiştir.
Normal yumurtalara göre daha ufak olan baby egg veya pullet egg diye de bilinen tavukların ilk yumurtlama döneminde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta adı verilir.
İnsanların tüketmesi maksadıyla ticari çiftliklerde üretilen tavuk yumurtalarının çoğu döllenmemiş yumurtadır zira yumurtacı tavuklar horozlar olmadan tutulmaktadır. Döllenmiş yumurtalar da döllenmemiş yumurtaya kıyasla az bir besleyicilik farkı ile tüketilebilir.
En hızlı ve olması gereken sıcaklık 37.7 derecedir. Ama 24 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda da yumurta içinde gelişim başlar. Çok yavaş olarak başlayan gelişim uygun koşullar hasıl olmayınca durur ve içindeki embriyor da ölür.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir.
Yumurta tavuklarında 0-6 haftalık yaşlar civciv, 6-18. haftalar piliç, 18. ile 72. haftalar arası yumurtlama dönemi kabul edilir.
Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Bu kontrol, 5-19. günler arasında, çoğunlukla 18. günde yumurtaların gelişim makinelerinden çıkım makinelerine aktarılmaları sırasında, yumurta kasalarının aydınlatılmasıyla yapılır.
Kuluçka makinelerinde ise bu durum biraz farklıdır. daha fazla yumurtanın makine içerisine sığdırılması için yumurtalar dik şekilde tutulur ve çevirme 45 derecelik bir açı ile çevirme yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri