Yine kemoterapi alan kişiler ve organ reddine neden olabileceği için organ nakli yapılmış kişiler kesinlikle sarı kantaron kullanmamalıdır.
Sezgin, “Bu ot kanser dahil pekçok hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini, ve tedavi edici özelliğini azaltıyor. Bu ilaçların etkinliğinin bozulması hastalar için tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu tür hastalar kantaron otu kullanmamalı” dedi.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Herhangi bir ışın tedavisi görenlerin fototoksik özelliği sebebiyle ciltte lekelenmeleri sebep olacağından Sarı Kantaron Yağı kullanmamaları çok önemlidir. Bunun yerine Soğuk Sıkım Susam Yağını tercih edebilirler.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
İlgili 19 soru bulundu
Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Direkt olarak güneşe çıkmayacağınız zamanları tercih edin. Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın.
Kantaron yağının cilde olan olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yağı direkt olarak cildinize uyguladıktan sonra cildinizin emmesini bekleyebilirsiniz. Ardından cildiniz üzerinde rahatsız eden bir yağlılık hissinin kalmış olması halinde en az yarım saat bekledikten sonra durulayabilirsiniz.
Topikal olarak (cilde) uygulandığında, küçük yaralar, yanıklar ve cilt tahrişiyle ilişkili semptomları hafifletebilir. Mide rahatsızlıklarını önler, gastrit kaynaklı ağrıların azaltılmasında kullanılır. Sarı kantaron yağı ağrı kesici özelliği ile romatizmal ağrıyı hafifletir ve gut ve şişme sorunlarına yardımcı olur.
Sarı kantaronun serotonin miktarını artırmasından dolayı antidepresan ilaçlarla aynı anda alınmaması gerektiğini belirten Özgüç, “Bununla beraber sarı kantaron özütleri, doğum kontrol hapları, tansiyon ilaçları, astım ve kanser ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır” dedi.
Cilde sayısız faydalar sağlayan kantaron yağı aşırı kullanımda özellikle hassas ve narin ciltlere zarar verebilir. Özellikle hamile ve lohusa olan kadınlar da ciddi rahatsızlıkları varsa kantaron yağının kullanılması önerilmemektedir.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Nar çekirdeği yağı, kanser tedavisinde olduğu kadar, kanserden korunmada da antioksidan özelliği ile çok önemli bir role sahip. Hücreleri koruyarak, kanser riskini azaltıyor. Nar çekirdek yağının yapısında Punicic asitin yanı sıra antioksidan özellikleri, yüksek oranda da E vitamini bulunmaktadır.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Kemoterapi sırasında antioksidan A, C, E ve selenyum içeren meyve ve sebzelerin yoğun tüketilmesini doğru bulmuyoruz, yeşil çay, taze meyve suyu tüketiminde de kısıtlamaya gidiyoruz.
Sarı kantaron yağı cildinize nemi hapseder, cildiniz yumuşar ve elastikiyet kazanır. Düzenli uygulamaya devam ettiğinizde cildinizin aydınlandığını ve parlamaya başladığını görebilirsiniz. Sarı kantaron yağı 10-12 gün içinde cildinizdeki lekelerin azalmasını sağlar.
Sarı kantaron yağı ne sıklıkla kullanılır? Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır.
Kantaron Yağının Yağı Günde Kaç Defa Sürülür? Kantaron yağını günde 2 defa kullanmak yeterlidir. Bu yağı sabah ve akşam olacak şekilde kullanabilirsiniz. Direkt güneşe çıkmayı planlamadığınız zamanlarda kullanmak büyük bir öneme sahiptir.
Hızlı hücre yenilenmesi sağlayan kırmızı kantaron yağı son dönemlerin en çok kullanılan bitkisel yağları arasında yer alır. Kantaron yağının cilt üzerindeki diğer etkileri ise kırışıklıkları önleme, yaşlanmayı geciktirme ve cildi nemlendirerek cilt elastikiyetini artırma şeklinde gibi etkenler sayılabilir.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Ameliyat izi, kesik gibi yara izlerinin kolay iyileşmesini sağlar. Cildi ölü hücreden arındıran ve hücrelerin daha çabuk yenilenmesini sağlayan kantaron yağı leke giderici etkisi sayesinde cildin daha canlı görünmesi için de kullanılır.
Yüksek protein ve kalori içeren yiyecekler enerji düzeyinizi arttırmaya yardımcı olur. Üç öğün yerine daha az ama daha sık öğünlerle beslenme sizi daha enerjik hissettirebilir. Bol sıvı tüketin. Alkol ve kafeinden kaçının.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri