Tedavi bittikten sonra saçlar yeniden uzamaya başlar. Ayrıca cilt döküntüleri ya da tırnaklarda bazen kırılmalar olabilir. Bazı ilaçlar ise el ve ayakta uyuşukluk yapabilir. Kısırlık da kemoterapinin yan etkilerindendir.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur.
En sık görülen yan etkiler bulantı, kusma, iştahsızlık, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları ve yorgunluktur. Yan etkilerin çoğu kemoterapi süresince oluşur ve tedavi tamamlandıktan bir süre sonra kaybolur.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
Kanser tedavisi sırası ve sonrasında hastaların kaliteli beslenmesi ve bol su tüketmesi öneriliyor. Tedavi esnasında kullanılan ilaçların bir an önce vücuttan uzaklaştırılması için günde en az 3 litre su tüketilmesi gerekiyor. Sık aralıklarla, azar azar su içilmeli.
İlgili 29 soru bulundu
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Sağlıklı yaşam, her zaman olduğu gibi kanser tedavisi sonrasında da önem arz etmektedir. Beslenmenize dikkat ederek, ideal kilonuzu koruyarak, alkol-sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yaparak kanserin tekrarlama riskini azaltmanız mümkündür.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Neoadjuvan kemoterapinin tamamlanmasının ardından hastalıkta gerileme yoksa ya da kemoterapiye rağmen ilerleyen kanser türlerinde radyasyon tedavisine (radyoterapi) başvurulabilir.
Kanser tedavisinde başarı erken tanının yanı sıra, uygun, doğru, güncel standart tedavilerin yapılmasına bağlıdır. 1900'lü yıllarda çok az kanser hastası uzun yaşam umudu taşırken bugün kanser tanısı konulan 10 hastadan 6'sının tanıdan sonra 5 yıl hayatta kalma şansı vardır.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Akıllı ilaçlar genellikle lokal olarak ileri evre ya da uzak metastaz yapmış hastalıkta kullanılmaktadır ancak bazı akıllı ilaçlar operasyon sonrası koruyucu, yani adjuvan amaçla da kullanılmaktadır.
Kanser tedavisi görürken metastazın önüne geçebilmek kesin olarak mümkün olmadığından her kanser hastası için metastazın varlığı göz önünde bulundurulur. Bu da kanser tedavisinde önemli bir noktadır. Tümörlerin kontrolsüzce çoğalması ve diğer organlara sıçraması ile birlikte metastazın varlığı kesin olarak görülür.
NEUPOGEN, kemoterapi alan veya ciddi beyaz kan hücresi azalması (nötropeni) şikayeti olan çocukların tedavisinde kullanılır. Kemoterapi alan çocuklara verilen doz yetişkinlere verilen ile aynıdır.
Radyoterapi, kemoterapi uygulanacak vakalarda tercihen kemoterapiden sonra, ek bir sistemik tedavi gerekmeyen ya da sadece hormon tedavisi uygulanacak hastalarda ise cerrahiden sonra tercihen en az 3 hafta içerisinde başlıyor.
Halsizlik ve yorgunluk hissi, tedavi sonuna kadar devam edebilir. Tedavi sona erdikten birkaç ay sonra ise yorgunluk azalarak bitebilir.
Kemoterapi, kan örneği alınması için damar yolu erişimi sağlamak amacıyla cilt altına yerleştirilen bir cihazdır. Köprücü kemiğinin yaklaşık olarak birkaç cm altında bir kesiyle girip, plastik bir boru vasıtasıyla kalbin bir bölümüne ulaşıp port takılır. Daha sonra üzeri kapatılarak enfeksiyon riski minimuma indirilir.
Bazı kanser türleri remisyon dan yıllar sonra tekrar nüksedebilmektedir. Bu nedenle kanser tedavisinin ardından remisyon gerçekleşiyorsa 5 yıllık sağkalım oranı istatistiki bir tarım olarak baz alınmaktadır. 5 yıllık sağ kalım oranı kanser tanısının ardından 5 yıl hayatta kalabilen kişilerin yüzdesini göstermektedir.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
Kemoterapi hastaları günlük sıvı tüketimini desteklemek üzere soda içebilirler. Ancak hastanın ağzında yara olması halinde sodanın asidik yapısı rahatsız edici olabileceğinden kişilerin sodayı kontrollü tüketmesi önerilir. Günde 200 veya 400 ml'den fazla soda içmemesine özen gösterilmelidir.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.
Yeditepe Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuzhan, kanserin, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasında olduğunu belirterek, "Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir." dedi.
Kanser rekürrensi, atlatılan kanserin aynısının bir süre sonra geri dönmesi olarak tanımlanır. İlk kanser ile tamamen ilgisiz olan yeni bir kanser teşhisi alanlar nadir vakalardır. Bu durum ikinci birincil kanser olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri