Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış. Bîrûnî, 1049 yılında Gazne'de vefat etmiş.
Siyene'deki (bugünkü Aswan barajı) asistanından yardım alarak öğle vaktinde çubukların gölge uzunluğunu ölçtü. Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı.
BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikri farklı kişiler tarafından ortaya atılmış ancak fiilen ilk kanıtlayan kişi Macellan'dır. Peki, Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk bilim insanı kimdir? İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
İlgili 35 soru bulundu
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan 1800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Müslüman bilim adamlarından dünyanın yuvarlaklığı ile ilgili ilk bilimsel bulgu 9.yy. İbn Hazm tarafından yapılmıştır. Güneş ışınlarının geliş açısını kullanarak dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır. Dünyanın yuvarlak olduğunun teleskopla kanıtlanması GALİLEO tarafından yapılmıştır.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
THALES: Dünya'nın daire şeklinde olduğunu ileri sürmüştür. BİRUNİ: Dünya'nın yuvarlak olduğunu ve Güneş'in çevresini dolandığını ilk söyleyen Türk bilim insanıdır.
Cevap: Açık denizde uzaktan gelen bir geminin önce bacası sonra gövdesi gözükür. Bu da dünyanın şeklinin yuvarlak olduğunun kanıtıdır. Gelişen teknoloji ile artık bu ispatlara gerek kalmadan, uzaya gönderilen bir araçtan çekilen bir fotoğraf ya da video ile yuvarlak olduğunu anlayabiliriz.
Yaşadığı yüzyılın en büyük matematikçisi olan Bîrûnî, trigonometrik fonksiyonlarda yarıçapın bir birim olarak kabul edilmesini öneren ilk kişi olup sinüs ve kosinüs gibi fonksiyonlara sekant, kosekant ve kotanjant fonksiyonlarını ilave etmiştir.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Dünya'nın yuvarlak olduğuna dair ilk fikirlere Milattan Önce 6. Yüzyıl'da Pisagor'un yazıtlarında rastlıyoruz.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Plüton gibi Kuiper Kuşağı'nda ama 6,5 milyar km ile ondan uzakta yer alan Haumea, Plüton'un tersine yuvarlak bir gezegen değil, yassı bir gökcismi ve yassı olmasının basit bir nedeni var.
Bir gök cisminin şeklini belirleyen en önemli etken kütle çekimidir. Yoğunluğu ne kadar yüksek olursa olsun, gök cismi yeterince büyükse şekli kütle çekimi etkisi nedeniyle zaman içinde küreselleşir. Ancak daha küçük gök cisimlerinin kütle çekimleri bunun için yeterli değildir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. Dünyayı düz bir tepsi sanan kişi kimdir? 1956 yılında İngiltere'de Dünyayı düz bir tepsi sanan Samuel Shelton'dur.
Dünya'nın yuvarlak olduğunun bilimsel olarak ispatı bilimsel birikime nasıl katkı sağlamıştır? Cevap: rönesans ve reform hareketlerinin meydana gelmesine katkı sağlamıştır... Cevap: Rönesans ve Reform hareketlerinin meydana gelmesine katkı sağlamıştır.
Cevap: Dünyanın yuvarlak olduğunu ileri süren Orta Asyalı Türk bilgini El - Biruni'dir.
Dünyanın küreye benzediğini söyleyen ilk Türk bilim insanı "Biruni"dir. 973-1048 yılları arasında yaşadığı bilinen Biruni, Özbekistan doğumlu bir Türktür. Dünyanın şeklinin tartışıldığı dönemlerde şeklinin küre olduğunu ortaya atan ilk Türk bilim insanıdır. Aristo, Yunan bir bilim insanıdır.
Cevap. Cevap: Yanlış çünkü cezalandırılmamıştır.
Sorumuza Geçelim; Dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlayan denizci kimdir? Cevap : Portekizli bir denizci olan Ferdinand Macellan.
Biruni, astronomi bilimi kapsamında çalışmalar gerçekleştiren Türk-Islam bilginlerinden bir tanesidir. Çalışmaları doğrultusunda döneminin oldukça ilerisinde sonuçlar elde eden Biruni, Dünya'nın küresel bir yapıda olduğunu savunmuş, Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüşünü açıklamış, ispat etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri