Hastanın neye ihtiyacı olabileceğini düşünmeli, ihtiyaç duyduğunda yanında olacağını hissettirmelidir. Hastanın öz yeterlik algısını zedelememek ve ona özgür alan tanımak adına, hasta yardım talep etmediği zamanlarda denemesi için ona fırsat vermelidir. Hastayla sağlıklı ve açık iletişim kurmaya özen göstermelidir.
Ağır parfüm, sigara ve yemek kokuları gibi kişiyi rahatsız edebilecek kokulardan uzak durulmalıdır. Bulantı olduğu zaman derin ve yavaş nefes alma egzersizleri yapılmalıdır. Sürekli bulantı varsa kişi televizyon seyretme, müzik dinleme, örgü örme ya da kitap okuma gibi kendini oyalayacak aktivitelere yönelmelidir.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
Sonuç: Sitotoksik kemoterapi alan hastalar stres belirtileri içinde en çok yorgunluk, uyku bozuklukları, erken uyanma, sinirlilik-kızgınlık duyguları ve sıkıntı veren düşünceler deneyimlemekte, stresle baş etmek için ise en çok kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama yöntemlerini ...
İlgili 39 soru bulundu
Kontrolsüz çoğalarak kansere neden olan hücrelerin öldürülmesi amacıyla kemoterapi tedavisi uygulanır. Kemoterapi, kanser hücreleri ile birlikte sağlıklı hücrelere de zarar verebilir. Vücut dokusunu onarmak adına ekstra enerji harcandığı için de halsizlik yaşanabilir.
Kanser tanısı aldıktan sonra üzülmek, öfkelenmek, bazen bezmiş hissetmek veya aşırı iyimser olmak normaldir. Morali daha yüksek olan hastalar kendini sosyal ilişkilerden uzak tutmaz, daha aktif kalır ve yaşam kalitesi daha iyi olur. Hastalığa karşı tutumu olumlu olan hastaların tedavi süreçleri daha iyi geçer.
İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Kemoterapi tedavisinde karşılaşılan yan etkileri minimuma indirmeye çalışarak, Ağrı ve depresyonla mücadele ederek, Bol sıvı almaya dikkat ederek, Beslenme düzeyinizi maksimum seviyede iyileştirerek halsizliğin üstesinden gelebilirsiniz gelebilirler.
Kemoterapi nasıl etki eder? Kanser hücrelerini tamamen yok edebilir. Kanserin büyümesini yavaşlatıp yayılmasına engel olabilir. İleri evre kanser hastalarında tümörün yarattığı ağrı ve basınç hissini ortadan kaldırabilir.
Kanser hastalarında oldukça sık görülen element bozukluğu kanda kalsiyumun fazla olması durumudur. Kan kalsiyumunun yüksekliği bilinç bulanıklığı ve hatta komaya kadar gidebilen klinik bulgulara yol açabilir.
– Kaslar giderek gevşer, hasta yavaş yavaş hareket edemez hale gelir. – Solunum gürültülüdür, Cheyne-stokes solunum vardır, sekresyon birikir. – Hastada ölüm hırıltısı vardır. – Nabız hızlı, zayıf ve düzensizdir. Radial nabız giderek kaybolur. – Bulantı hissederler, bazen de kusarlar, hıçkırık görülür.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir.
Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar cildin güneş ışınlarına olan hassasiyetini artırabilmektedir. Bu öneriler tüm herkes için geçerli olmakla birlikte cildi güneş ışınlarına hassas kişiler ve kemoterapi tedavisi alanlar güneşin zararlı etkilerine karşı korunma tedbirlerini alarak yazın tadını çıkarmalıdır” dedi.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Hastanın, teşhis ve tedavi sürecinde neye ihtiyacı olduğu sorgulanmalı ve bireye ihtiyaçlarına yönelik davranılmalı, sevgi, ilgi, şefkat gösterilmeli, empati kurarak yaklaşılmalı ve aile üyeleri hastanın psikolojik ihtiyaçlarını anlamaya çalışmalıdır.
Şeker düzeyi yüksek tatlılar (şeker, bal, pekmez, reçel, hamurlu- şerbetli tatlılar vb) tüketilmemelidir. Hasta önce katı gıdalar tüketilmeli, yarım saat sonra sıvı almalıdır. İyi çiğnemek, yer yemez yatmamak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri