Kibirli bir insana işiniz düştüğü zaman mutlaka görüşmenin süresini, nasıl konuşacağınızı ve ne tür tavırları kabul edeceğinizi önceden belirleyin ve bu kuralların dışına çıkmayın. Eğer kibirli insanlara karşı oyunun kurallarını baştan koyarsanız ya uslu çocuk olurlar ya da sizi kendi halinize bırakırlar.
KİBİRLİYE KARŞI KİBİR SADAKADIR
Zîrâ fıtrî bir sermâye olan kibir temâyülünü kullanmanın câiz, hattâ gerekli olduğu durumlar da vardır. Nitekim bunlardan biri olmak üzere; “Kibirliye karşı kibir, sadakadır.” (Münâvî, Feyzü'l-Kadîr, IV, s. 366/5299) buyrulmuştur.
Kibir; saltanatları devirir, iktidardan düşürür, yönetimi kaybettirir. Markaları yok eder. Kibrin özünde sinsilik vardır.
Kibirli kişiler kendini kutsallaştırmıştır
Kibir duygusu kendini büyük, diğerlerini küçük görmektir. Kibrin bir ucunda da şu vardır; başkalarını küçük görmezsin ama kendini büyük görürsün. Bu tarz kişiler mütevazı gibi gözükür. Fakat yakın ilişkilerde anlaşılır ki kişi kendini kutsallaştırmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Kibirli insanlar, insanları hiçe sayar, olumlu özelliklerin sadece kendilerine ait olabileceğini düşünürler. Hata yapmaktan ve insanlar arasında küçük düşürülmekten korkarlar. Eleştiriyi kabul etmezler. İnsanlara tepeden bakar onların hatalarını sık sık dile getirirler.
Narsistik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri
Narsistik kişilik bozukluğunun diğer belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır: Kendini aşırı beğenmek. Kendini diğer insanlardan üstün ve zeki görmek. Ortamlardaki tek ilgi odağı olmayı istemek.
“Sadaka, kibri ve övünmeyi yok eder.” Hadis-i Şerif - YouTube.
İnsanın kendisine saygısından dolayı ona kötü davranan insanlardan uzak durması gururlu ve doğru bir davranıştır. Ancak gurur abartılmamalı, ölçülü olmalıdır yoksa kişinin kendisine zarar verir. Kibir ve gururdan uzak durmanın anahtarı empati yapmaktır.
Gurur ve kibir eş anlamlı olarak kullanılsalar da aslında farklı şeylerdir. Bir kişi kibirli olmadan gururlu olabilir. Kibir başkalarının hakkımızda ne düşünmesini istediğimiz, gurur ise kendi kendimizi değerlendirmemizdir.
Kibirin TDK'da ki sözcük anlamı ise kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme, benlik, gurur olarak belirtilmektedir. Egonun fazlası da KİBİR dir. Yani bir kişinin boyu 1.60 ise egosu da 1.60 cm olmalıdır. Ne fazlası ne eksiği olmamalıdır.
Hubris, kişinin açık bir şekilde kendini beğenmesi, başkalarından üstün görmesi durumuna verilen ad. Hubris hipotezinde kişi kendini üstün görmek için başkalarıyla kıyaslar. Bu durumda etraftakiler de o kişinin kendilerini küçümsediğine inanmaya başlar.
Narsisizm; kendine aşırı ilgi ve hayranlık duyma ile birlikte hubris, kibir, düşmanlık, bencillik ve aşırı düzeyde kendini sevme ile karakterize edilen bir özelliktir.
Türkçe'ye özsever olarak geçen narsist kelimesi, öz-önemini abartan, hayranlık ve ilgi ihtiyacı olan, benmerkezci ve kibirli olmak ile karakterize kişileri tanımlamak için kullanılır.
Bu üç sıfatı, kibriya, gani olmak ve yaratmak sıfatlarıdır.
Önceleri kendini beğenen kişi, zamanla sahip olduğu güzel özelliklerle övünmeye, başkalarından farklı olduğunu düşünerek büyüklenmeye başlar. Çevresindekileri küçük görerek kendisinin "en üstün" olduğu hissine kapılır ve böylece kibir hastalığına yakalanır.
Hubris terimi tıbbi bir hastalık olarak tanımlanırken abartılı gurur ve başkalarını küçümseme duygusu olarak ifade edilmektedir.
“İlim kibre sebep olduğu gibi, kibrin ilacı da ilimdir. Kibre sebep olan ilmin ilacı çok zordur. Çünkü ilim, çok kıymetli bir şeydir. Bunun için, ilim sahibi kendini üstün ve şerefli sanır.
Allahü teâlâ, saf ve ihlâslı insanları affediyor, ama şeytan gibi kibirli olanları affetmiyor.
Kibir her iyiliğe engeldir, her kötülüğün anahtarıdır. Kibir, diğer günahlardan niçin daha büyüktür? Çünkü kibir, yani büyüklük ancak Allahü teâlâya mahsus iken, kulun kibirlenmesi, bir kölenin hükümdarın tacını başına geçirerek onun tahtında oturup hükmetmesine benzer.
Narsistik kişilerin en büyük özelliğinden birinin de en değer verdiği şeyi kaybetmekten korkmak olduğunu belirten Tarhan, “En değer verdiği şey, paraysa onu kaybetmekten korkarlar.
Aşırı Kendini Beğenmişlik
Kendini beğenmişlik, narsistik bozukluğunun en belirgin özelliğidir. Kibir veya gösterişten çok daha fazlasıdır. Kişi gerçeklikten kopuk bir biçimde üstünlük duygusu hisseder. Narsist bireyler, benzersiz veya özel olduklarını düşünmektedirler.
Narsist kişiler ilişkinin başlarında cinsel arzusu yüksek, hiperseksüel kişiler olarak görülebilirler, ancak ilişkileri ilerledikçe bu ilgileri azalır ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri