Tüm duygularını açıkça ifade etmesi için sabırla, konuşmasını beklemeli, ona cesaret vermeliyiz. Durumla ilgili çözüm önerilerini birlikte değerlendirmeliyiz. Ona güvendiğimizi göstermeli, cesaretlendirmeliyiz. Yaşadığı sıkıntıya duyarlı olmalı, hissettiklerini paylaşmalıyız.
Eğer çocuk kendi duygusunu ifade etmiyorsa siz onu yönlendirin. ''Bugün çok mutlu görünüyorsun.'' Deyip mutlu yüzü boyayabilirsiniz. Balon, taş, kolye uçları gibi materyaller alıp çocuğun üzerini temel duyguları çizmesini ve boyama yapmasına yardımcı olabilirsiniz. Böylece eğlenceli hale dönüşecektir.
Kitap okumak, insanlarla daha çok diyalog kurmak, kendinizi dinleyerek zihninizin derinliklerini keşfetmek, film izlemek, müzik dinlemek… Gündelik hayatın olağan akışında yaptığınız birçok eylem, kelime haznenizi genişletmenize yardımcı olur.
Kişinin karşısındaki kişi ya da kişilere arzu, istek ve fikirlerini açık ve net olarak iletebilme biçimine kendini ifade etmek denir.
İlgili 44 soru bulundu
Kimi zaman bu çocuğun yapmak istediği şeyi ağlayarak, bağırarak, ssırarak, ailesine karşı öfke göstererek yaptırmaya çalışması olabilir kimi zamanda uzun süreli sessizlik, içe kapanma, kendini ifade etmekten çekinme gibi tam tersi bir biçimde de kendini gösterebilmektedir.
Bireyin kendini ifade edememesi, karşısındaki kişi veya kişilerle doğru frekansı yakalayamamasıdır. Bireyin ağzından çıkan kelimelerin, zihninde anlatmak istedikleriyle uyuşmaması, bununla birlikte karşı tarafın zihnine de doğru bir şekilde aktarılamaması, kendini ifade etme sorunu olarak tanımlanabilir.
Kendini ifade etmenin amacı, iç dünyamızdaki duygularımızı ve düşüncelerimizi dışarıya çıkararak başkalarının anlamasına ve bizi daha iyi tanımasına yardımcı olmaktır. Ayrıca, kendini ifade etme ihtiyacı, insanların zihinsel sağlığı için de önemlidir.
İfade etmek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük yoktur. Ancak bazı kelimeler benzer anlama geldiği için eş anlamlı olarak sayabiliriz. Bu kelimelerden birisi "anlatmak"tır. Fakat aynı zamanda "belirtmek, söylemek" sözcüklerini de kabul edebiliriz.
Duyguları ifade etmek, kişinin hissettiklerini tanımlayabilmesi ve dışa vurması anlamına gelir. Bireyin hissettiği duyguyu sözlü ve sözsüz anlatabilmesidir. Korku, öfke, üzüntü, mutluluk, hayret, tiksinme gibi duyguların ifade edilme biçimleri toplumumuzun sosyal ve kültürel beklentilerine göre değişir.
İfadeci sanat anlayışında, sanatçının estetik duygu ve düşünceleri esas olup sanat tinsel ifade, düşünce ve duygulara biçim ve içerik kazandırma imkânı sağladığı için önem kazanır. Nitekim söz konusu sanat anlayışının savunucuları, ifadenin verdiği hazzın kendi içinde bir amaç taşıdığını belirtmeye özen gösterirler.
Spor aktiviteler, müzik ve enstürman çalma, kitap okuma, doğayı tanıma, resim yapma gibi etkinlikler bir yandan çocuğun sosyalleşmesini sağlarken bir yandan da fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimini de destekleyecektir.
Çocuğu önemseyen, ona değer veren ilişki şekli çocuğun özgüvenini arttırır. Çocuğa bir şeyleri hazır verilmesi, yaş seviyesi dolayısıyla yapabilme kapasitesine sahip iken ihtiyaçlarını kendisi yerine sizin karşılamanız özgüven gelişimini olumsuz olarak etkilemektedir. Özgüven bireyin kendine olan güvenme duygusudur.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Davranış sözcüğünün birden fazla eş anlamlı sözcükleri vardır. Bu sözcüklere bakılacak olursa en çok kullanılan tavır, tutum, hareket, hal, durum gibi kelimeler eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Önemli kelimesinin eş anlamı ise ehemmiyetli, mühim gibi kelimelerdir.
Maruziyet, maruz kalma durumu anlamına gelen bir sözcüktür. Maruz kalmak ya da maruz bırakmak anlamlarında da kullanılır.
Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir konuyu söz veya yazı ile bildirme, ifade.
Aşırı meraklılık ve sürekli soru sorma. Her çocuk soru sorar ama üstün zekalı çocuklar bıkmadan usanmadan soru sorar. Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi.
Çocukluk döneminde ihmal, istismar ve kötü muamele, değersizlik duygularının gelişmesinde rol oynayabilmektedir. İstismara uğrayan veya ebeveynleri veya diğer bakıcılar tarafından sık sık eleştirilen çocuklar, bu değersizlik duygularını yetişkinliğe taşıyabilir.
Çocuğa destek verilmeli, karşılıksız sevildiği hissettirilmelidir. Çocukla konuşulmalı, birlikte zaman geçirilmeli, duygu ve düşüncelerini ifade etmesi sağlanmalıdır. Arkadaş edinmesi sağlanmalı, fakat bu konuda baskı yapılmamalıdır. Çeşitli kurslara, spora ve sosyal aktivitelere katılması için teşvik edilmelidir.
Özgüven, kişinin kendi değerini bilme, kendisine saygıyla, sevgiyle ve dürüst bir şekilde davranabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu özelliklere sahip bir çocuk dürüst, sorumluluk bilinci gelişkin, şefkat duygusuna sahip; sevgi duyan, sevgisini gösterebilen ve yaptığı işte yeterli olabilen biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri