Kuru kayısı, üzüm ve incirden uzak durun Kemoterapi sırasında süt, taze sıkılmış ya da hazır meyve suyu tüketmenin bir sakıncası yoktur. Ancak greyfurt bunun dışında tutulur. Çünkü içeriğindeki maddeler, karaciğer enzimleri ile etkinleşerek kemoterapinin etkisini azaltabilir.
Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser hastalarını doğal ürün tüketmeleri konusunda uyararak, "Süt, yumurta, tavuk bizim olmazsa olmazlarımız arasında olması gerekiyor. Meyve suları içmek yerine meyvenin kendisini yememiz gerekiyor" dedi.
Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri sürerken hastalarımıza günde en az 8 bardak su ya da maden suyu olarak kalorisiz içecek tüketmelerini öneriyoruz.
Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez.
İlgili 35 soru bulundu
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Kemoterapi ve radyoterapi sırasında tüketilmemesi gerekenler: Greyfurt, nar, karadut, böğürtlen, yaban üzümü, karışık bitki çayları, nar ekşisi, ısırgan yasak. Limonlu zencefil çayı, kafeinsiz içecekler, gazlı olmayan içecekler, meyve suları, komposto, buzlu meyveli dondurma, pastörize dondurma tercih edilebilir.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Kemoterapi hastaları günlük sıvı tüketimini desteklemek üzere soda içebilirler. Ancak hastanın ağzında yara olması halinde sodanın asidik yapısı rahatsız edici olabileceğinden kişilerin sodayı kontrollü tüketmesi önerilir. Günde 200 veya 400 ml'den fazla soda içmemesine özen gösterilmelidir.
Doç. Dr. Görümlü, ayrıca yeşil çayın günde 500 mililitreden fazla içilmemesi gerektiğine dikkat çekti ve “Hastalarımızdan yeşil çayı günde 500 mililitre, taze sıkılmış meyve suyunu 300 mililitrenin üzerinde içmemelerini istiyoruz” dedi.
Küçük ama etkililer. Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içeriyorlar. Bu sayede de kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engelliyorlar.
Kanserin en çok sevdiği yiyecek: Şeker.
Yüksek protein ve kalori içeren yiyecekler enerji düzeyinizi arttırmaya yardımcı olur. Üç öğün yerine daha az ama daha sık öğünlerle beslenme sizi daha enerjik hissettirebilir. Bol sıvı tüketin. Alkol ve kafeinden kaçının.
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Kemoterapinin Yan Etkilerini Suyla Yok Edin
Kemoterapinin yan etkilerinden biri de cilt kuruluğudur. Bu nedenle bu süreçte bol sıvı tüketmeniz önemli. Günde en az 2.5-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
Kahvenin düzenli içilmesi gerekiyor. Günde ya da haftada bir fincan kahve içilmesi kansere karşı etkili olmayacaktır. Kahvenin yapılması, tüketilmesi ve cinsi de bu seyri etkiliyor. Kahve, kanser hastaları için bir tavsiye gıda diyebiliriz.
Yeşil çayın, kanser hastalığının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının etkilerini azalttığı ve ilacın etkisini ise artırdığı belirlendi. ABD'den Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Küçük ile Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.
Tuzlu kraker, tuzlu bisküvi yiyebilirsiniz. Muz, şeftali, kabuksuz elma ve haşlanmış patates tercih edebilirsiniz. Kabızlık: Bazı kemoterapi ilaçları, az su tüketmek, yeteri kadar beslenememek kabızlığa yol açmaktadır.
BALI FAZLA TÜKETMEK ZARARLI OLABİLİR
Balın kanser hastalarında kullanılması sırasında unutulmaması gereken bir diğer konu, bu ürünün çok aşırı kullanımının zararlı olabileceğidir. Bu nedenle biz, hastalarımıza maksimum 2 çorba kaşığı bal günlük tüketmelerini önermekteyiz.
Yapılan kısıtlı bilimsel araştırmalar kanser hastasını aç bırakırsanız kemoterapiye cevabın daha iyi olduğunu gösteriyor. Kemoterapinin yan etkileri daha az oluyor. İncelemelerimize göre tek istisna var; O da et. Et yemeyen hastalarda kan sayıları çok çabuk düşüyor.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Kuru kayısı, üzüm ve incirden uzak durun
Çünkü içeriğindeki maddeler, karaciğer enzimleri ile etkinleşerek kemoterapinin etkisini azaltabilir. Yoğurt ve reçel de tüketilmesi önerilen yiyecekler arasındadır. Açık havada kurutulduğu için mikroba açık olan kuru kayısı, üzüm ve incirden ise uzak durulmalı.
Kanser tedavisi süresince tüketilebilecek bitkisel besinler şöyledir; ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu zerdeçal, meyan kökü vb. besinler. Çok fazla çay tüketen kişilerde şeker olarak bal ya da pekmez kullanılması önerilmektedir.
Tedavi sürecinde hissedilen yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri