Port, özellikle kemoterapi almak durumunda olan hastalara tedavi sürecinde kolaylık sağlama amacı ile uygulanır. Kemoterapi alan hastalarda sürekli olarak yeni damar yolu açılmasının yarattığı olumsuzluklardan korunmak amaçlanır.
Kemoterapi gören hastalara her seferinde damar yolu açılmaması için bu işlem uygulanır. Uzun süreli tedavi alacak kişinin damar yolu bulunamıyorsa port takılır. Uzun süreli tedavi görmek zorunda olmayan hastalara takılmaz.
Portun tamamı ya da bir kısmı deriden açığa çıkmışsa ve enfeksiyon bulguları varsa portun çıkarılması gerekir. Enfeksiyon bulgusu yoksa cerrahi olarak onarılabilir.
Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Enjeksiyon esnasında acı veya rahatsızlık olmamalıdır,eğer olursa hemen hekiminize veya hemşirenize başvurunuz. İğnenin porta girişi genellikle ağrısız olur.İlacı şimdi enjekte edebilirsiniz.Tedavi bitiminde iğne çıkarılır ve enjeksiyon yerinin üzeri küçük bir bantla kapatılır.
İlgili 35 soru bulundu
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır.
Port Kaç Sene Kullanılır? Port kateterin kullanım süresi bakımı ve temizliği sağlandığı taktirde ortalama 4 yıl civarındadır.
Kateter sistemi lokal anestezi altında yerleştirilir. İşlem dakikalar içinde tamamlanır. İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz. Kateter sistemi yerleştirildikten sonra dikişler alınıncaya kadar hastanın banyo yapmaması uygun olur.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
Port kateter takılması sırasında oldukça nadir de olsa bazı komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu riskler arasında enfeksiyon, kanama, kan pıhtılaşması, karaciğer ve böbrek hasarı, kateterin dolaşım sisteminde tıkanması veya kalp kapaklarında hasar gibi komplikasyonlar vardır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Göğüs üst bölgesi ciltaltı dokusuna port cebi açılarak port rezervuarı bu cebin içerisine yerleştirilir. Cilt altı dokudan ilerletilen port kateteri iğne giriş deliğinden çıkarılır. Damar içerisine daha önce yerleştirilen kılavuz tel üzerinden ayrılabilir damar kılıfı gönderilir.
Günümüzde ameliyat sonrası çoğu hastaya uygulanması önerilmektedir. Ameliyat sonrası genellikle bir ay içinde kemoterapiye başlanır. Hasta ve hasta yakınlarının yan etkiler açısından tedavi öncesi iyi bir eğitim almaları çok önemlidir.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Port kateter, kalıcı bir damar yolu sağlanması için hastalara takılan bir aparattır. Kemoterapi ilaçları, damar dışına kaçması durumunda ciddi sorunlara neden olabilir. Kimyasal yanıklar ile hastaların zor günler geçirmesine yol açabilir.
Hastalar ilaçları damar yoluyla aldıklarında belirli oranda acı hissedebilmektedir. Bu yüzden kemoterapinin zaman zaman acı verdiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bunun yanında alınan ilaçların yan etkisi nedeniyle kemoterapinin acı verdiği söylenmektedir.
İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı. 10 cc enjektör kullanılmalı. Port kullanılmadığı süre içerisinde 6-12 haftada bir bakımı yapılmalıdır.
Port kateter
Özellikle kanser gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalıkların kullanımında yararlanılan bu kateter türü, cildin altına yerleştirilir. Göğüs bölgesinin alt kısmında ya da üst kol kısmını kapsayan alana yerleştirilen port kateter, hastaların günlük aktivitelerinin kısıtlanamamasını sağlar.
Kanser ve kanser tedavisine bağlı olarak, kanama ve pıhtılaşma sisteminde sorunlar oluşabilir. Nadiren yüksek doz kullanıldığında, kemoterapi ilaçları kanda pıhtılaşmayı sağlayan trombosit (PLT) sayısını azaltabilir. Bu nedenle de hastanın kanamaya eğilimi artabilir.
Kateter ve portların bakımı, yıkanması düzenli olarak yapılmalıdır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir.
Uzun dönemde port işlev bozukluğu, port ile ilişkili venöz tromboz, enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4).
Kalp yetmezliği, damar tıkanıklıkları, ritim bozuklukları gibi etkilerin yanı sıra, hipertansiyon da oldukça sık kanser ilaçlarına bağlı olarak gelişebiliyor ya da kötüleşebiliyor.
Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Tedavi bittikten sonra saçlar yeniden uzamaya başlar. Ayrıca cilt döküntüleri ya da tırnaklarda bazen kırılmalar olabilir. Bazı ilaçlar ise el ve ayakta uyuşukluk yapabilir. Kısırlık da kemoterapinin yan etkilerindendir.
Serbest akışı kontrol etmek için, sistem 5 ml SF ile yıkanır, ilk alınan 5 ml'lik kan atılır, gerekli miktardaki kan alındıktan sonra sistem 2 ml heparinli serum ile yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri