Kemoterapi PORTU yaygın olarak bir çok branş doktoru tarafından takılmaktadır. Başta Girişimsel radyoloji uzmanları, Genel Cerrahlar ve Anestezistler olmak üzere bir çok uzmanlık branşı Kemoterapi PORTU nu takabilmektedir.
Port kateterler ameliyathanede, genel anestezi altında, çocuk cerrahisi doktorları tarafından takılır. Kateter takıldıktan hemen sonra, kullanılmaya başlanmadan önce doğru yere yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
Kemoterapi gören hastalara her seferinde damar yolu açılmaması için bu işlem uygulanır. Uzun süreli tedavi alacak kişinin damar yolu bulunamıyorsa port takılır. Uzun süreli tedavi görmek zorunda olmayan hastalara takılmaz.
Göğüs ön kesiminde cilt altına yerleştirilen port dışı metal ya da sert plastik, içi özel bir madde ile kaplıdır. Bu portların bir uçundan ince kateter denilen borucuklar kalbin büyük toplardamarına kadar ulaşır. Port cilt altına yerleştirildiğinden dolayı dışarıda herhangi bir kısmı bulunmaz.
Göğüs üst bölgesi ciltaltı dokusuna port cebi açılarak port rezervuarı bu cebin içerisine yerleştirilir. Cilt altı dokudan ilerletilen port kateteri iğne giriş deliğinden çıkarılır. Damar içerisine daha önce yerleştirilen kılavuz tel üzerinden ayrılabilir damar kılıfı gönderilir.
İlgili 31 soru bulundu
15-20 dakikalık bir sürede, lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturma), genellikle sağ meme üzerine (sol da olabilir) denk gelen bölgeye yerleştirilen port kateter ile kemoterapi uygulamaları daha kolay olup, hastanın yaşam kalitesine katkı sağlanır.
Port Kateter Takılması Ne Kadar Sürer? Lokal anestezi ile yapılan işlem süresi ortalama 45 dakikadır. Kateter bir kez takıldıktan sonra, port kateterler genellikle ömür boyu kalıcı olur. Tedavi sonlandıktan sonra çıkarılması gerekmez.
Port Takılması Riskli Mi? Port takılması sırasında komplikasyonların yaşanma riski küçük de olsa vardır. Kanama, karaciğer ve böbreklerin hasar görmesi, enfeksiyon, kanın pıhtılaşması ya da kateterin dolaşım sistemi içerisinde tıkanması gibi komplikasyonlar görülebilir.
Yapılan kısıtlı bilimsel araştırmalar kanser hastasını aç bırakırsanız kemoterapiye cevabın daha iyi olduğunu gösteriyor. Kemoterapinin yan etkileri daha az oluyor. İncelemelerimize göre tek istisna var; O da et. Et yemeyen hastalarda kan sayıları çok çabuk düşüyor.
Bu nedenle kemoterapi acıtır mı? sorusu için verilebilecek en doğru cevap, zaman zaman evet olmaktadır. Diğer yandan kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerden dolayı ortaya çıkan yan etkiler, doktorlar tarafından müdahale edilerek azaltılamaya ve en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.
Dr. Gül Baktır, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Ağır kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış veya şuur bozuklukları olan hastalara kemoterapi uygulanamıyor.
10ml SF ile yıkama yapılır ve port iğnesi sabitlenir. İnfüzyon tedavilerinde: İnfüzyon sırasında iğne 7 gün ara ile değiştirilmeli. Her işlem sonrası 10 cc SF verilerek kateter yıkanmalı.
Klinik Hemşirelerine başvurmanız önerilir. Ancak hastanemize ulaşımınız zor veya şehir dışında iseniz dışarıdaki onkoloji merkezlerine ve hastanelere başvurabilirsiniz.
İşlemden sonra genellikle herhangi bir ağrı oluşmaz.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
İSTANBUL,(DHA) MEDICANA International İstanbul Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray, kanser hastalarının tedavi görürken de tatile çıkmaları gerektiğini ve hayatlarını mümkün olduğunca değiştirmeden devam etmelerinin iyi olacağını söyledi.
Hastanemizde KT portu ultrason ve skopi (Röntgen) eşliğinde steril koşullarda, ameliyathanede takılmaktadır. *Komplikasyonları: Kt portu takılmasının olası komplikasyonları (istenmeyen durumlar) tecrübeli ellerde nadiren de olsa girişime bağlı akciğer sönmesi, hematom (kanama), enfeksiyon ve kateter tıkanmasıdır.
enfeksiyon ve ekstravazasyon hasarı gibi bazı komplikasyonlar görülebilmektedir (4). Bu komplikasyonların arasında port ile ilişkili enfeksiyon en sık görülen komplikasyondur ve port yerleştirilen hastaların %3-10'unda enfeksiyon geliştiği bildirilmektedir (5-8).
Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler.
Öncelikle onlara ilaç ve ışın tedavisi uygulatıp gerileme olması halinde daha sonra ameliyat yapabiliyoruz. Bu hastalarda yaklaşık 2 - 4 ay arasında kemoterapi ve/veya radyoterapi sürecinden sonra ameliyat yapılabiliyor ve daha sonra ihtiyaç varsa tekrar kemoterapiye devam edilebiliyor.
Epidural Port Kateter, ağrı tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Vücutta yaygın olarak bulunan ağrı reseptörleri, ağrılı uyaranları sinir lifleri aracılığıyla omuriliğe iletir; buradan da beynin ağrı merkezlerine kadar iletir. Bu durum da ağrı hissinin ortaya çıkmasına yol açar.
AĞIZ İÇİ PROBLEMLERİN ORTAYA ÇIKMASINA NEDEN OLAN KANSER TEDAVİLERİ NELERDİR? Radyasyona bağlı ağız mukozasındaki hücre ölümleri genellikle tedaviden 5-10 gün sonra başlayıp, 3-4 hafta sonra tamamen iyileşen 'mukozit' denilen küçük ağız yaralarının oluşmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri