Kemoterapiden sonraki 6 ay hem saçlar hem de saçlı deri hassas olduğu için saç boyama ve ısılı işlemler önerilmez. Ama hastanın isteği doğrultusunda kına ve bitkisel saç boyaları küçük bir alanda denenip reaksiyon gelişmediği takdirde uygulanabilir.
Dr. İbrahim Uslu, yapılan araştırmalarda, saç boyaları ile cilt, idrar kesesi, yumurtalık, lösemi, lenfoma, göğüs, beyin ve kan kanseri arasındaki ilişkilerin gözlendiğini söyledi. Uslu, Amerikan Kanser Cemiyeti'ne göre saç boyalarında bulunan kimyasalların kanser oluşumunu tetikleyebildiğini söyledi.
SAÇ DÖKÜLMESİ
Saçlar bazen kemoterapi bitmeden de çıkmaya başlayabilir. Kemoterapi tamamlandıktan bir süre sonra saçlar yeniden çıkacaktır. Ancak yapısında, renginde stilinde değişiklikler olabilir. Kemoterapiden önce saçlarınızın dökülüp dökülmeyeceği konusunda bilgi alabilirsiniz.
Saç dökülmesi genelde kemoterapi uygulaması başladıktan 1-4 hafta sonra görülmektedir. Saç kılları dışında kiprik, kaş, sakal kılları da dökülebilir. Bazen de saç tam dökülmez ,ancak yavaş uzar, saç telleri zayıflar, çabuk kırılır, rengi değişebilir. Saç dökülmesi nedeniyle baş bölgeniz üşüyebilir.
Cinsel ilişki ağrıya neden olmaz
Onun dışında birçok hastada, cinsel ilişki esnasında herhangi bir ağrı ya da olumsuz etki söz konusu değildir. Aksine kemoterapi veya radyoterapi uygulanan hastalarda; düzenli bir cinsel hayat, tedavi sürecine olumlu etki yapmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Dr. Gül Baktır, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Kemoterapiden sonraki 6 ay hem saçlar hem de saçlı deri hassas olduğu için saç boyama ve ısılı işlemler önerilmez.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir . Ancak bazı kanserden kurtulanlar daha sonra yeni, ilgisiz bir kanser geliştirir. Buna ikinci kanser denir . Meme kanseri olan kadınlar hala başka kanserlere yakalanabilir.
Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler. Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Saç boyası özellikle saç ekiminden hemen sonra yapılmaz. Ekim işleminden sonra hem saç derisi hem de çıkan saçlar oldukça hassas olmaktadır. Bu tür saça ve saç derisine müdahale etmek ise riskli bir durumdur. Bu gibi durumlarda uzmandan gerekli yardımı alıp ona göre saç boyası yapılabilmektedir.
En iyi organik saç boyası tavsiyelerine gelecek olursak; Tints Of Nature , Color Soin, Herbatint, Phyto, Naturigin, Logona, BioMagic, Naturtint, Gucci, besleyici, onarısı, beyaz karşıtı, nemlendirici, güçlendirici ve uzun süre kalıcılık sağlayan en iyi organik saç boyası markaları olarak biliniyor.
Kına, kahve, pancar, ceviz, hatmi ve sinameki çokça tercih edilir. Hızlı bir şekilde saça tutunur. Altın sarısı ile parlak bir görünüm kazandırır. Kızıl kahve, açık kahve ve koyu kahve; kahverenginin farklı tonlarını sizlere sunar.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
Kemoterapi tedavisi başladıktan 2 hafta sonra kaş ve kirpiklerde dökülmeler başlayacaktır. Bu sürecin kötü geçirilmemesi adına, tedaviye başlamadan önce, kaş ve kirpik dibi gölgelendirme işlemi uygulanabilir. Uygulanan bu çalışma 8 ay bölgeyi kamufle edecektir.
Kemoterapiden Sonra Saçlar Ne Zaman Çıkar? Kemoterapi tedavisi ardından saçların yeniden uzaması sıklıkla tedavi bitiminden 1-3 ay sonra yavaş yavaş başlar.
Çok sıcak ya da soğuk duşlardan kaçınılmalı, parfümsüz ve yumuşak bir sabun kullanılmalıdır. Duş sonrasında ise, hassas ciltlere uygun, alkolsüz nemlendiriciler kullanılmalıdır. Tedavi süresince cilt, güneş ışığına karşı dayanıksız hale gelebilir.
İnce kabuklu meyveler (kivi, elma, şeftali vb.) önerilmemektedir; bunlar yerine kalın kabuklu meyveler (muz, portakal, mandalina vb.) tercih edilmelidir. Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.)
Kanser Sağlık Destek Yardımı 15.000 TL Nakit Desteği; 28.02.2022 - 28.02.2023 tarih aralığında kendilerine Kanser hastalığı teşhisi konulan üyelerimiz için geçerli olacaktır.
Bazı kemoterapi ilaçları kalp, böbrekler, mesane, akciğerler ve sinir sistemine de zarar verebilir. Bazen vücudunuzun normal hücrelerini korumaya yardımcı olmak için kemoterapi ile birlikte başka ilaçlar önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri