Kendi Gök Kubbemiz, Yahya Kemal Beyatlı'nın üç bölümden oluşan şiir kitabı (1961, 1963, 1969). Beyatlı'nın yeni tarz şiirleri, 1921-1957 yılları arasında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış, kitap hâlinde toplanmamıştır.
“Yahya Kemal: Kendi Gök Kubbemiz Altında Ölüm”, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları. 12/24, 119-158.
Toplumun maruz kaldığı kültürel yozlaşmanın karşısında çareler üretmeye çalışan şair, öncelikle mekânı dolduran insanı, kendilik değerlerini fark etmeye davet eder. “Kendi gökkubbemiz” ifadesinin en dikkate değer tarafı kendilik vurgusudur.
Yahya Kemal, “devamlı ve büyük” aşkını sessiz ve ölçülü yaşamış ve bu aşkı aynı sükûnet ve ölçülülükle 'Geçmiş Yaz'da şiirleştirmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Sessiz Gemi Yahya Kemal Beyatlı tarafından yazılan poetik bir şiirdir. şiirde aruz ölçüsü kullanılmıştır, Cumhuriyet dönemine aittir. "Artık demir almak günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Daha sonra ise Yahya Kemal Beyatlı'nın “Rindlerin Ölümü” adlı şiiri Rus Biçimcilerinin kuramsal görüşleri ile incelenecektir.
Yahya Kemal, saf (öz) şiir anlayışının temsilcilerindendir. Saf öz şiir, Fransız şair Paul Valery'nin “ Şiir dili her şeyin üstündedir.” Görüşünden hareketle divan şiirinin biçim yapısından da faydalanarak geliştirilen bir anlayıştır.
Bu bakımdan Yahya Kemal, özellikle ulus-devlet, uluslaşma ve ulusçuluk (milliyetçilik) meselelerini kavrayışı açısından üzerinde durulmaya değer bir özgünlük sergiler. Yahya Kemal bir muhafazakârdır. Ama hem 'modernist' hem de 'realist' bir muhafazakârdır.
Yahya Kemal, şiiri nağme olarak gören bir şairdir. Şiirde ritme yani iç musiki (derunî ahenk, iç ahenk)ye önem verir. Şiirde önemli olan, mısradaki kelimelerin bir beste hâlinde armoni oluşturmasıdır. Yahya Kemal, “Ok” şiiri dışında şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır.
İki geleneğin mücadele ettiği bir dönemde Yahya Kemal, şiirlerinde bir taraftan kendi geleneğ- inden beslenirken diğer taraftan Batı gelenekli şiirin etkisinde kalmış ve bu çerçevede eserler vermiştir. Eski Şiirin Rüzgarıyle, onun, önemli öl- çüde klasik gelenekten beslendiği şiirlerini içine alır.
Oktay Rifat, Garip akımının kurucularındandır ve bu akımdan etkilenmiştir. Fakat Oktay Rifat, şairliği süresince tek bir akıma bağlı kalarak şiir yazmamıştır.
Mohaç Türküsü, Yahya Kemal Beyatlı tarafından yazılmış, Kendi Gök Kubbemiz adlı kitabında yer alan şiirlerden biridir.
Kendi Gök Kubbemiz, Türk şiir coğrafyasına hükmeden bir payitaht, geçmiş ile gelecek arasında kurulmuş sağlam bir köprü, duygu ve düşüncelerimizin de zengin bir arşividir. Yahya Kemal'in şiiri, bu kitapta bir uygarlık tasarımı olarak yer almıştır.
Öz. Orhan Kemal, çok genel manada, en azından vakayı diyaloglarla takdim etme ve şiveleri kullanma açısından Hüseyin Rahmi Gürpınar'a kadar uzanan natüralist ve realist roman anlayışını, Sadri Ertem, Sabahattin Ali gibi romancılar kanalından devralan "sosyal gerçekçi" bir romancıdır.
Peki edebi akımlar nelerdir? Ortaya çıkış sıralarına göre bilinen başlıca edebiyat akımları şunlardır: Hümanizm, Klasisizm, Romantizm, Realizm, Natüralizm, Parnasizm, Sembolizm, Empresyonizm, Fütürizm, Dadaizm, Sürrealizm, Ekspresyonizm ve Egzistansiyalizm.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İstanbul'da Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin'in şiirleriyle tanıştı. İrtika ve Mâlumât dergilerinde “Agâh Kemal” takma adıyla Servet-i Fünun'u destekleyen şiirler yazdı.
Netice olarak diyebiliriz ki, büyük insan ve devlet adamı Atatürk, gençlik yıllarından beri fırsat buldukça ilgilendiği şiir ve edebiyat sevgisini, büyük şair Yahya Kemal'e duyduğu hayranlık ve takdir hisleri ile göstermiş, onunla ölümüne kadar uzun yıllar dostluğunu devam ettirmiştir.
Yahya Kemal, Türkçeyi aruza başarıyla uygulamış ve “Ok” şiiri dışındaki tüm şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır.
Akıncılar şiiri - Yahya Kemal Beyatlı
Yahya Kemal Endülüs'te Raks başlıklı şiirini 1933'te bitirmiştir.
Ok şiiri - Yahya Kemal Beyatlı
En son Bektas Aga coktu diz ustu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri