Diş mumu kullanırken her zamanki gibi yemeye ve içmeye devam edebilirsiniz. Herhangi bir zararlı kimyasal madde içermediği için diş mumu düşer ve yutulursa endişelenmenize hiç gerek yok.
Diş teli takanlar için yeme-içme kısıtlaması var mı? Son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde yeme-içmede kısıtlama gibi bir durum yoktur. Sadece yapışkan, sakız gibi maddeler diş tellerine yapışarak yerinden çıkmasına ve oynamasına sebep olur.
Ortodonti tedavisinde dikkat edilecekler, dişlerin ve çene yapısının korunmasını sağlayacaktır. Ön dişlerle kesinlikle ısırarak yemek yememek, yiyecekleri koparmaya çalışmamak gerekir.
Ayrıca bu mumları sizlere verilen kutularda saklamanız, hijyenik olmayan ortamlardan uzak tutmanız gerekmektedir. Kullandığınız mumu tekrar kullanmamanız tavsiye edilir. Özellikle gece yatmadan önce kullanarak tahrişi önler ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olabilirsiniz.
1. Ağız bakımı ve hijyenine diş teli olmayan birine göre 2 kat fazla önem verilmelidir. 2. Sert, yapışkan ve asitli yiyeceklerden kaçınmalı, ısırarak yemek yenmemelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Küçük lokmalar halinde gıdalar tüketilmelidir. Et, köfte, makarna, pilav, ekmek ve lahmacun gibi birçok gıdanın tüketilmesinde aslında bir mahsur yoktur. Burada önemli olan husus, gıdaların mutlaka ve mutlaka, bıçakla, elle, çatalla küçük lokmalar haline getirilip, ondan sonra tüketilmelidir.
DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER
Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz.
Eğer diş teli mumunuz bittiyse ve ağzınızda bulunan yaralar acı vermeye devam ediyorsa diş teli mumu yerine çok hafif bir şekilde nemlendirdiğiniz küçük pamuk parçaları kullanabilirsiniz.
Diş teli Mumu Kullanımı
Ağız mumumdan ufak bir parça alarak, baş ve işaret parmağınızla mumu yumuşatarak yaralanmaya neden olan bölgeye hafifçe sürün. Bu şekilde diş tellerinin yanak içlerinize ve diş etlerine verdiği zararları önleyebilirsiniz ve oluşan yaraları daha çabuk iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bu soruya net bir cevap vermek gerekirse eğer, diş teline sahipken çay içebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu tüketiminizden hemen sonra beklemeden dişlerinizi fırçalamalı ve çay kaynaklı sararmaların önüne geçmelisiniz.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş teli tedavisi sürecinde yenilebilir yiyecekler içerisinde; yoğurt, patates püresi, yumuşak meyveler, çorba çeşitleri, omlet, deniz ürünleri ve yulaf ezmesi gibi yiyecekler ilk sırada gelir. Bu tür yumuşak sebze ve meyveleri diş teli takılı olduğu sürece yiyebilirsiniz.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Rahatlıkla yenilebilecek yiyecekler:
*Ekmek, kek gibi gıdalar. *Tüm sebzeler. *Tüm deniz ürünleri.
Renk değişikliği Diş teli takarken dişlerinize ve diş etlerinize gereken özeni göstermiş olsanız bile, maalesef dişlerinizde bir miktar renk değişikliği ve hatta dişlerinizde kireçlenme veya kalsiyum birikintileri fark edebilirsiniz. Bütün bunlar zamanla halledilebilir.
Diş çürüklerini önlemek için özellikle tel aralarını uygun şekilde fırçalamak ve mikroplardan arındırmak gerekir. Doktorun tavsiye ettiği şekilde ortodontik diş fırçası ile dişleri fırçalamak gerekir.
Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir. Sadece fırçanın sert kısımlarının braketlere çarpmamasına dikkat edilmelidir.
Bazı tedavilerde diş çekimine gerek olmazken kimilerinde diş çekiminin yapılması da gerekebilir. Muayene sonrasında ise braket ve tel seçimi yapılır. Diş teli takma süresi en uygununu bulanana kadar 4-5 günlük deneme sonrasında sona erebilir. Diş telleri takmadan önce ise diş taşları ve dolguları temizlenir.
Diş teli mumu, diş tel tedavisi uygulanırken diş telinin ya da braketin batması neticesinde meydana gelebilecek sorunları yok etmek adına diş doktorlarının tavsiye ettiği normal mumu andıran yumuşak bazlı olan yapışkan bir maddeye verilen isimdir.
Dişlerin düzenlenmesine yardımcı olan ve çıkarılabilen diş telleri olarak da bilinen damaklıkların ilk takıldıkları günlerde hafif bulantı, yanaklarda batma ve çene ağrısı gibi semptomlar görülebilir. Nadiren, konuşma bozukluğu da meydana gelebilir. Fakat bu sorunlar genellikle 3-5 gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
-Yüksek oranda şeker ve asit içeren kola, fanta, gazoz vb. içecekler içilmemelidir. -Sakız, lokum, jelibon, karamel gibi yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. -Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Diş Teli Takanlar için Yeme-İçme
Elma, tost, hamburger gibi ısırarak yenilen şeylerden uzak durmalısınız. Bu tarz yiyecekleri tercih ediyorsanız küçük parçalara bölerek yemeye özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri