Psikologların araştırmaları kendi kendine konuşan insanların daha zeki olduğunu gösteriyor. Daniel Swigley ve Gary Lupyan isimli psikologlar yaptıkları araştırmalar sonucunda kendi kendine konuşanların beyinlerini daha iyi kullanabildiklerini söylüyorlar.
Halk arasında deli olarak tanımlanan şizofreni hastalarında kendi kendine konuşma, çok konuşma, hiç konuşmama ya da en sık olarak da garip konuşma görülür. Şizofrenide konuşmada yaşanan bozulma hastanın düşüncelerindeki bozulmanın biçimini yansıtır.
Kendi kendine konuşma bazı psikolojik hastalıkların işareti ve sonucu olabilen bir durum. Ancak psikolojik açıdan herhangi bir problemi olmayan sağlıklı insanlar da sık sık kendi kendilerine konuşur. Kendi kendine konuşmanın nasıl bir işlevi olduğu hakkında ise çok fazla bilgimiz yok.
Fikir Turu · Kendi kendine konuşurken delirir mi insan? Bazen kendinizi, bazen de başkalarını kendi kendine konuşurken yakalar, buna şaşırır, hatta endişeye kapılırız: Acaba deliyor muyuz? Bir klinik psikolog olarak hemen yanıt vereyim: Hayır! Her kendi kendine konuşma bir delilik eylemi değildir.
Hatta bazı kişiler bunun ruhsal bir bozukluk alameti olduğunu düşünüyor olabilir. Ancak on yıllar boyunca süren araştırmalar gösterdi ki kendinizle konuşmak tamamen normal bir davranış. Birçoğumuz, hatta hepimiz, her gün bir sebeple iç sesimizle konuşuyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Kuvvetle muhtemel eski zamanlardan bu güne değinen "kendi kendine konuşana deli denir." sözü de buradan yola çıkılarak söylenmiştir.
Bir tiyatro oyununda, kişilerden birinin sahnede yalnız kaldığında kendi kendine yaptığı, duygularını, niyetlerini açığa vuran konuşma. Dinleyicilere bir kişinin anlattığı, genellikle güldüren olaydır.
Bakımsız ve dağınık görülebilirler. Konuşma ve ilişki kurmada çok değişiklikler gözlenir. Çoğu kez kendiliğinden konuşma belirgin olarak azalır. Konuşurken hastayla ayrı dünyalarda olduğunuzu hissedersiniz.
İçsel konuşma; bilinçli düşüncelerle bilinçsiz inanç ve ön yargıları birleştirir. Bu yüzden kendinizi nasıl gördüğünüz, çevrenize nasıl baktığınız ve dünyayı nasıl algıladığınız içsel konuşmanızın tonunu belirler. İçsel konuşma, negatif ya da pozitif olabilir ve bu çoğunlukla genel algınıza bağlıdır.
Neler Psikoloji Bozukluğuna İşarettir? Karşınızdaki kişi sürekli umutsuzsa, yüzü hiç gülmüyorsa, sürekli mutsuzsa, sürekli umutsuzluğa kapılıp geleceğe dair kötü sözler söylüyorsa, özgüveni hiç yoksa psikolojisi bozuk olabilir.
Konuşma bağımlılığı bulunan kişi yalan söylemese de yani konuştuklarında gerçeklik payı olsa da, söylemler gerçektekinden çok daha abartılı bir şekilde lanse edilmektedir.
Diğer adıyla manik depresif bozukluk olarak ta bilinir. Bu ruh hali oynamaları arasında, bipolar bozukluğu olan kişinin normal ruh halinde olduğu dönemler olabilir. "Manik" terimi aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, umursamaz, güçlü, öforik bir dönemi tanımlar.
Örneğin tespih çekin, zikir çekin, birisine telefon açın, dışarı çıkın, gevşeme egzersizleri yapın, derin derin nefes alıp verin vb. - Kendi kendine konuşma biraz da kişinin kendisini toplumdan izole etmek ve yalnız kalmasından kaynaklanır. Bunun için toplumla daha fazla temas halinde olun.
Düşünmeden konuşan ve bu nedenle sarf ettiği sözlerle birilerinin üzülmesine neden olan kişilere patavatsız denir. Patavatsız kişiler, nerede nasıl konuşulacağını ya da nasıl davranılması gerektiğini bilmezler.
Güzel konuşma, insanlar arasındaki bağların güçlenmesine ve her iki tarafın da fikirlerini daha net bir şekilde anlamasına yardımcı olur. Güzel konuşma, ayrıca kişinin sosyal davranışlarının gelişmesine yardımcı olur. Bu, kişinin çevresindeki insanlarla etkili ve olumlu bir şekilde iletişim kurmasına olanak sağlar.
Vücut dilini iyi kullanmak, sesin etkili kullanımı, göz teması, konuyu hikayeleştirmek, mizahı yerinde kullanmak, ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmak… Tüm bu maddeleri dengeli kullandığınızda iyi bir konuşmacı olma yolundasınız demektir.
Şizofreninin üç evresi vardır: 1) Akut Evre, 2) Stabilizasyon (Dengelenme) Evresi ve 3) Stabil (Dengeli) Evre.
Şizofreni nedir, pozitif belirtiler; normalde bireyde görünmeyen fakat hastalık nedeniyle ortaya çıkan gerçekle bağlantısı olmayan psikotik durumlardır. Burada kullanılan pozitif kelimesi olumlu ya da iyi anlamına gelmemektedir. Pozitif belirtiler hezeyanlar, halüsinasyonlar ve düşünce ve davranış bozukluklarıdır.
Şizofreni, insanların gerçeği anormal şekilde yorumladığı ciddi bir ruhsal bozukluktur. Gerçek dışı düşünceler ve inanışlar, halüsinasyonlar, anlamsız davranışlar ve konuşmalar, etkili iletişimin bozulması, şizofreni belirtileri olarak gösterilir.
İç monolog, oyun, roman ve öyküde, kahramanların aklından geçen düşünceleri açığa vuran anlatı tekniğidir.
Pasif iletişim sırasında kişi, kendi zararına olacak olsa bile davranışını karşısındaki kişinin isteklerine, düşüncelerine veya fikirlerine göre şekillendirir. Sözel özellikler: Sessiz konuşma.
Monolog bir kişinin konuşmasına dayalı, tek kişilik oyunlardır. Tirat da bir kişinin konuşmasıdır, ancak burada oyunun tek kişilik olması söz konusu değildir. Tirat piyesteki kişilerden birinin oyunun bir bölümünde uzun bir konuşma yapmasıdır. Diyalog iki kişinin karşılıklı konuşmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri