Sırtınız düz olacak şekilde bir sandalyeye veya yere rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın veya bakışlarınızı meditasyon alanında yer alan, bir resim, herhangi bir simge veya size huzur veren bir nesneye odaklayın. Yavaş, derin ve nazikçe nefes alın. Zihninizi kendi içinize veya nesneye odaklayın.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Ne kadar süre meditasyon yapmak istediğine karar ver.
Meditasyon yapan birçok deneyimli insan, günde iki kere 20'şer dakika meditasyon yapmayı öneriyor ama meditasyona yeni başlayanlar günde bir kere 5 dakika kadar kısa bir süre ile başlamayı deneyebilirler.
İlgili 33 soru bulundu
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
Yapılan araştırmalar; meditasyonun stresin zararlı etkilerini azalttığı, hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve fibromiyalji gibi stresle ilgili hastalık ve sağlık sorunlarının semptomlarının iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Meditasyon ile rahatlamanın güzelliği ve sadeliği, herhangi bir ekipmana ihtiyacınızın olmamasıdır. Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz.
Son çalışmalar gösteriyor ki 2 haftalık bir meditasyon programı sonrası meditasyon beyinde etki gösterebiliyor ve bilişsel performansı artırıyor. Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri uzun vadede düzenli bir meditasyon programı uygulandığında -yaklaşık 8 haftada- kalıcı bir gelişim de sağlamış oluyor.
Meditasyon yoganın zihni eğiten parçasıdır ve yoganın sunduğu nihai farkındalık ve sükunete ulaşma yolunda bir araç olur. Yani yoga bir meditasyon türü değildir ancak içinde meditasyon unsurunu barındırarak meditatif bir uygalamaya dönüşür.
Mantra Japa
Bir mala yani hint tespihlerinde tane sayısı 108 olduğundan çoğunlukla 108 kez tekrar edilmekle birlikte zaman yokluğundan veya daha yoğun, belirli bir etki oluşturabilmek adına 125 bin gibi tekrar rakamları bulunur.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Prof. Verimli ise, 'Meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir bilimsel veri olmadığını' belirtti. Meditasyonun stresi hafiflettiği için beyne iyi geldiğine inanılır. Ancak bazı durumlarda meditasyonun kişilerin ruh hallerini daha da kötüleştirebileceği ileri sürüldü.
ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, meditasyon, kalp ilaçlarının etkinliğini artırıyor ve kalp hastalarının kriz geçirme riskini azaltabiliyor. Araştırma, meditasyonun kalp hastalarının ölümcül ya da ölümcül olmayan kalp krizi geçirme riskini yüzde 47 azaltabileceğini gösterdi.
Meditasyon yapmak için oturduğunuzda, ilk etapta nefesinizin hareketine odaklandığınız için her şey huzurlu ve dingindir. Sonra birdenbire gözlerinizin dolduğunu hisseder ve bunu anlamadan hıçkıra hıçkıra ağlamaya başlarsınız. Muhtemelen bu, meditasyon sırasında olmasını beklediğiniz bir şey değildi.
Çalışmalar, meditasyonun kortizol gibi stres hormonlarının üretimini azaltabileceğini, stres ve kaygı düzeylerinde azalmaya yol açabileceğini göstermiştir. Meditasyon ayrıca, gevşemeyi ve sakinliği destekleyen parasempatik sinir sisteminin aktivitesini artırmaya yardımcı olur.
Stres sizi endişeli, gergin ve endişeli yapıyorsa meditasyon yapmayı düşünün. Meditasyonda birkaç dakika harcamak bile sakinliğinizi ve iç huzurunuzu geri getirebilir. Herkes meditasyon yapabilir. Basit ve ucuzdur ve herhangi bir özel ekipman gerektirmez.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri