Bilgilendirme dosyası cinsel içeriği nedeniyle, yetişkinlere hitap etmektedir. Dosya 18 yaş üstü ve yasal olarak yetişkinler için hazırlanmıştır.
– Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testise nazikçe basarak ve parmaklar arasında kaydırarak muayene edin. Her bir testisinizi her iki elinizle muayene edin. Bir testisiniz diğerinden hafif büyükse bu sizi şaşırtmasın. Bu normaldir.
20 yaş: Aile hekiminiz tarafından yıllık fizik muayeneniz yapılmalı, tansiyon ölçülmeli, boy/kilo kontrolleri yapılmalıdır. Testis kanseri için muayeneden geçmeli ve her ay kendi kendine testis muayenesi yapılmalıdır. Her 5 yılda bir kolesterol ölçümleri yapılmalıdır.
Rutin kendi kendine testis muayenesi (R-KKTM) ki- şinin kendisi tarafından ayda en az bir kez ve düzen- li bir şekilde, her iki elini kullanarak, bir eli ile testisi sabitlerken diğer eliyle testisi kitle yönünden araştır- mak amacıyla duşta ve duştan sonra ayna karşısında yapılan muayenedir (1,6).
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Testislere darbe gelmesi (vurma, çarpma, düşme) ya da kesici, delici veya ateşli aletlerle hasara uğraması durumuna testis travması denir. Testis organı, vücudun dışında olması nedeniyle bazı darbelere kolayca maruz kalabilir. Bu travmalar ağrıdan kısırlığa kadar varan birtakım sorunlara yol açabilir.
Çoğu yumru yumuşak ve sıvı doludur ve testis torbanızın biraz şişmiş görünmesine neden olabilir; bunlar genellikle zararsızdır ve genellikle tedavi olmaksızın geçer. Bazı yumrular katıdır ve testislerinizden birine yapışmış gibi hissettirebilir. Daha sert yumrular daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.
Testis vücuttan daha serin bir yerde (skrotumda) durmalıdır.
Halk arasında utangaç testis, tıpta ise retraktil testis denilen durum, torbadaki bir testisin zaman zaman yukarı kaçması ve torbada görülmemesidir. Bunun nedeni, kremaster adı verilen kasın refleksinin aktif olmasıdır. Kremaster kas refleksi nedeniyle testisin yukarı kaçması en çok 3-7 yaşlar arasında görülür.
Muayene sıcak ortamda, çocuk sakinken, bacakları yanlara doğru açarak yapılmalıdır. Eller soğuk olmamalıdır. Ultrason ele gelmeyen testislerde işe yarar ancak soğuk jelin temasıyla normal testisleri de kasıkta gibi gösterebilir. Bu nedenle dikkatle ele alınmalıdır.
Doğuştan inmemiş testis sorunu olan bebeklerde, 6'ıncı aya kadar testislerin kendiliğinden torbaya inmesi beklenir. Ancak bir yaşına kadar torbaya inmeyen testisin artık kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yaşından sonra inmemiş testislerde ciddi sorunlar görülebilir.
Doğumda testis yaklaşık 1 cm3 hacmindedir ve yaklaşık 8 yaşına kadar bu hacimde stabil kalır. Ergenlik dönemine girilmesiyle oluşan hormonal uyarılarla testis büyümeye başlar. Beraberinde ikincil seks karakterleri gelişir ve genital diğer organlarda büyümeye başlar.
yüksektir. adımdır. Testis kanserinin erken teşhisinde en önemli nokta, düzenli olarak kendi kendinize yapacağınız aylık muayenelerdir.
Palpe edilemeyen yüzde 20'lik grubu oluşturan testisler ise intraabdominal, atrofik ve agenetik olarak sınıflandırılmıştır. İlk ay ve yaşlarda skrotum içinde olan bir testisin sperm kanalının ve damarının çocuğun büyümesine ayak uyduramayıp kısa kalması sonucu testisin yukarı çıkmasına asendan testis denir.
Normal durumlarda sol testisin sağ testise göre daha aşağıda kalması nedeni ile sol testis toplardamarlarında yer aldığı görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 90'ının sol testis üzerinde yüzde 9 gibi oranın da her iki testiste görülebilirken kalan yüzde 1'lik kısım ise sağ testiste olduğu bildirilmektedir.
Testislerin cildi ve kas dokusu ileri yaş sebebiyle gevşediğinden artık eskisi gibi testisleri yukarıda tutmaz; sarkmaya başlar. Sarkan testisler, iki bacak arasına doğru sarkar ve hastanın yürüyüşünü zorlaştırır; çünkü sarkmış testisler iki bacak arasında sıkışır. Bu şekilde yürümek çok can sıkıcıdır.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Normal bir erkekte testis boyutları 15-20 mL boyutlarında olmalıdır. Elle muayenede ise uzun aksının 40-45 mm, 20-30 mm genişliğinde ve 30 mm kalınlığında olması gerekir.TESTİSTE BÜYÜME VEYA ELİNİZLE MUAYENEDE BİR KİTLE HİSSEDİYORSANIZ, SİZE EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNDA ÜROLOJİ UZMANINA MUAYENE OLMANIZ GEREKİR.
Elinizi çektiğinizde kesede yeterli süre kendi kendine kalabiliyorsa yani siz o refleksi yok ettiğinizde testis durabiliyorsa buna utangaç testis diyoruz ve tamamen inmemiş testisle ilgili bütün korkulardan uzaklaşmamız gerekiyor.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
Penis bölgesinin her gün kibar bir şekilde yıkanması ve durulanması gerekir. Bu işlem için sadece su ve yumuşak yapıya sahip olan sabun kullanmalıdır. Testis gibi hassas olan bu bölgelerin ovalamadan temizlenmesi gerekir.
Sadece testis torsiyonu ise 1/4000'dir. Testis dönmesi en sık ergenlik döneminde ve ikinci sıklıkta da bir yaş civarında görülür. Sol testis torsiyonu daha sık görülür. Olgularının yüzde 2'sinde iki taraflı testis torsiyonu vardır.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Testiküler atrofi yani testislerde küçülme, sperm ve erkeklik hormonu üreten hücrelerdeki kayıp nedeniyle karşılaştığımız bir durumdur. Testisler küçüldüğünde erkeklerin sperm sayıları azalabilir, hormon seviyeleri düşebilir ya da tüm bu sonuçlar eş zamanlı yaşanabilir.
Testislerde ağrı ve şişlik durumunda enfeksiyon(epididimit, epididimoorşit), testis tümörü, varikosel, travmaya bağlı kanama, testis torsiyon, kasık fıtığı gibi rahatsızlıklar akla gelmelidir. Bu hastalıklardan aciliyet gerektiren durumlar düşünülerek beklemeden doktora başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri