Kendiliğinden tahakkuk: Tarh ve tebliğ edilmiş olan vergi borcuna dair yasada öngörülmüş bulunan 30 günlük vergi davası açma süresi dava açmadan geçirilirse vergi borcu kendiliğinden tahakkuk etmiş olur.
Tahakkuku tahsile bağlı vergilerde tahakkuk işlemi tahsilat ile iç içe geçmiştir. Dolayısıyla ayrıca tarh, tebliğ, tahakkuk işlemleri söz konusu olmaz. Damga vergisi ve eğlence vergisi buna örnektir.
Tahakkuk nedir? Tahakkuk daha çok vergilerin ödenme sürecindeki son aşamasını yani verginin oluştuğu süreci anlatmak için kullanılır. Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir.
Beyanname usulüyle yapılan tarhiyatlarda vergi dairesince beyannamenin alınması üzerine bir tahakkuk fişi tanzim olunur. Bu tahakkuk fişinin bir nüshası mükellefe veyahut beyannameyi mükellef namına vergi dairesine tevdi edene verilir. Bu suretle vergi tahakkuk etmiş olur.
İlgili 43 soru bulundu
Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk etmiş sayılır.
Özellikle vergi daireleri tarafından beyanname alınması ile birlikte tahakkuk fişi de düzenlenir. Bu tahakkuk fişinin bir nüshası mükellefe, diğer bir nüshası ise mükellef adına beyannameyi tutan vergi dairesine teslim edilir. Bu şekilde vergi tahakkuk edilmiş olur..
Gerçekleşme anlamına gelen tahakkuk kelimesi muhasebe terimi olarak kullanılır. Borç ya da ödemenin alacağının belgelere dayalı olarak kesinleşmesini yansıtan tahakkuk borcun tahsil edilebilir ya da ödenebilir hale gelmesine denir.
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Tahakkuk fişinizle birlikte ilgili bulunduğunuz vergi dairesine giderek vezne bölümünden ödeme yapabilirsiniz. Tahakkuk fişinizle birlikte anlaşmalı bankalardan ödeme yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesinden online olarak ödemenizi gerçekleşirebilirsiniz.
Tahakkuk Fişi Nereye Ödenir? Vergi Dairesi tarafından size ulaştırılan tahakkuk fişi ile vergi dairesine giderek tahakkuk fişi ile veznelerden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz tahakkuk fişiniz ile bankalardan da vergi ödemesi yapabilirsiniz.
Bu nedenle, 2022 yılı hesap döneminde belirtilen finansal kuruluşların kurum kazançları üzerinden %25 oranında, diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin kazançlarından ise %23 oranında kurumlar vergisi hesaplanacaktır. Vergi karşılıklarının da bu oran esas alınarak oluşturulması gerekir.
Vergi hukukunda tahakkuk işlemi, belirleyici idari işlemlere örnek olarak gösterilebilir[116], zira 213 sayılı VUK m. 22 tahakkuku, bir idari işlem olarak değil, bir aşama olarak tanımlamıştır[117].
Matrah veya matrah farkının defter, kayıt ve belgelere veya kanuni ölçülere dayanılarak tespit olunması durumunda ikmalen, aksi takdirde resen tarhiyat yapılır.
Vergilendirme Süreci (4T): Vergiyi doğuran olaydan sonra sırasıyla tarh, tebliğ, tahakkuk ve tahsil aşamalarının gerçekleşmesidir.
Katma değer vergisi, mal veya hizmet alıcısının mal veya hizmeti teslim edene ödediği vergidir. İşletmeler de, tıpkı müşterilerinden KDV tahsil ettikleri gibi, kendileri de KDV öderler. Bu işleme KDV tahakkuk kaydı adı verilir ve bu kaydın yer aldığı fişe KDV tahakkuk fişi adı verilir.
İşletmelerinin gelirlerini ya da üzerlerine kayıtlı olan malları ilgili kurumlara beyan eden kişiler, ortaya çıkan vergi borçlarını belirli bir tarihte ödemeyi kabul ederler. Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır.
Özet olarak, bir verginin ödenmesi gerektiğini bildiren belgedir. Borçlu kişilere gönderilir. Son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmazsa haciz işlemleri başlar. Tahakkuk fişinin kopyası, vergi dairesine yapılmış olan beyannamenin de makbuzu olma görevini görür.
Vergiye konu olan gelir 10.000 TL ise, tahakkuk eden vergi (10.000 x %15) miktarı 1.500 TL olacaktır. Vergiye konu olan gelir 80.000 TL ise, 70 bin için (70.000 x %15) 10.500 ve kalan 10.000 TL için (10.000 x %20) yani 2.000 TL olacaktır. Ödenecek olan toplam gelir vergisi miktarı ise 12.000 TL olacaktır.
Peki damga vergisini nasıl ödeyebiliriz? Damga vurarak: Resmi daireler belge ve evrakların üzerine damga vurarak damga vergisini tahsil edebilmektedir. Beyanname aracılığı ile: E-beyanname aracılığı ile verginizi tahakkuk ettirdiyseniz bunun içerisinde damga vergisi de bulunmaktadır.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
7. Vergi borcu zamanında ödenmezse ne olur? Vergi beyannamesi verildikten sonra alınan tahakkuk fişinde bu verginin ne zamana kadar ödenmesi gerektiği yazılıdır. Vergi bu tarihe kadar cezasız ödenir. Bu tarihe kadar ödenmeyen vergilerden vergi gecikme cezası alınır.
Muhtasar beyanname, işveren ya da tevkifat yapan kişinin işyeri ile ilgili vergi matrahlarını toplu şekilde vergi dairesine bildirme işlemidir. Yapılan işlemde vergi ödemesi, vergi borçlusu tarafından değil de vergiden sorumlu olan kişi ya da kurum tarafından ödenir.
07.07.2023 tarihli resmi gazetede yayımlandığı üzere, 10.07.2023 tarihi ve sonrasında %8 KDV oranı %10, %18 KDV oranı ise %20 olarak uygulanmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri