Coopermith'e (1967) göre kendilik değeri, bireyin kendisiyle ilgili değerlendirmeleri sonucu kendisine yönelik onaylanma ya da onaylanmama yargısını ve kişinin yeterli, başarılı, önemli ve değerli olduğuna inanma derecesini içerir.
Kendilik; kavramsal olarak bireyin deneyim ve çevresini yorumlamasıyla kendine yönelik kazandığı bakış açısıdır. Bu bakış açısı, bireyin çevresindeki uyarıcılar ve kendine yönelik aldığı geri bildirimlerle şekillenebilmektedir.
Benlik saygısı, bireyin kendi değerine dair yapıyor olduğu öznel değerlendirmedir. Benlik saygısı, bireyin kendi hakkındaki inançlarını (örneğin, "sevilmiyorum", "iyi şeyleri hak ediyorum") ve zafer kazanma, umutsuzluk, gurur ve utanç duyma gibi duygusal durumları kapsar.
Kendilik (self) psikolojisi Heinz Kohut tarafından geliştirilen psikanalitik bir kuramdır. İnsanın bebeklikten başlayan ruhsal gelişimine narsizm boyutundan bakar. Kendilik psikolojisinde ilk basamak, bebeğin iç potansiyellerinin anne babanın bebekten beklentileriyle karşılaştığı zaman başlar.
Kendilik algısı: Bireyin ruhsal ve bedensel açıdan kendisini nasıl algıladığı ile ilgili bir kavramdır. Kendilik algısı düzgün olan bireyler kendilerini hem bedensel hem de ruhsal açıdan bir bütünlük, uyum ve denge içerisinde algılarlar. Yani olumlu kendilik algısı bir anlamda bireyin kendisini sevmesidir.
İlgili 44 soru bulundu
İdeal benlik, benlik kavramı modellerinde, kişinin sahip olmaya çalıştığı veya sahip olmak istediği örnek bir dizi psikolojik özelliğin zihinsel bir temsilidir. İDEAL BENLİK NEDİR? Temelde kişiliğinizi, inançlarınızı, değerlerinizi ve çeşitli koşullar altında davranışınızı kapsayan ideal bir gelecek "siz" versiyonudur.
Kendilik kavramı, çocuğun temel ihtiyaç ve gereksinimlerini insanlarla ilişki yoluyla bir başka deyişle "kendiliğinden var olan nesneler" ile gidermeye başlamasıyla birlikte oluşur. Çocuk "kendiliğinden var olan nesneleri" kendi benliğinin temel parçaları olarak algılar.
“Kendilik Psikolojisi” Kohut'un öncülüğünde gelişen çağdaş psikanalitik kuramlardan biridir. Kohut, (kuramı ilk ortaya koyduğunda kendiliği (self), benlik (ego) içinde yer alan bir kendilik tasarımı (self-representation) -kişinin kendini algılayış biçimi ve kendisiyle ilgili imgeler bütünü- şeklinde düşünmüştür.
Jung'a göre self arketipi (kendilik, öz) bir kişide bilinçdışı ve bilincin birleşmesini ve ruhun bir bütün olarak temsil edilmesini ifade ediyor. Self (kendilik, öz), bilinçdışındaki diğer arketipleri ve arketiplerin bilince erişimini düzenleyerek örgütlüyor ve kişiliğin bütünleşmesini sağlıyor.
Genellikle aynaya baktığımızda ortaya çıkan ve kişinin dikkatini kendisine odaklanması olarak tanımlanan psikolojik duruma benlik farkındalığı denmektedir. Bir kişinin kendisine küçük bir el aynasında baktığında öznel benliğine odaklanır.
Benlik algısı doğuştan ve çevrenin etkisiyle 2 yaşlarından itibaren oluşmaya başlayan, olumlu veya olumsuz olarak şekillenebilen, kişinin kendisi ile ilgili algılarının bütünüdür. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuk için en önemli çevre ailesidir.
Benlik saygısının tanımı Benlik saygısı, ruh sağlığının temel bileşenlerinden birisidir. İnsanların mutlu ve doyumlu bir yaşam sürmesinde kilit rol oynar. Benlik saygısı esas olarak kendine değer verme ve kendisi ile ilgili doğru değerlendirmeler yapıp bunlarla barışık olma ile ilgili bir kavramdır.
Benlik şemaları, kim olduğumuz, ne olabileceğimiz ve nelerin bizim için önemli olduğuyla ilgili görüşlerimizi içerir. Bu görüşler bilgileri nasıl algıladığımızı, hatırladığımızı ve bunlara nasıl tepki verdiğimizi etkiler, biçimlendirir ve bozar.
Kendilik aktivasyonu, gerçek kendiliğin görünüşü, ifadesi ve farkındalığına atıfta bulunur. Kendilik aktivasyonu daha fazla mutluluk ve tutarlılığa yol açmasına rağmen, danışanlar ilk önce kendi içsel çatışmalarını yatıştırmakla savaşmak zorundadır.
Benlik Kavramı nedir? (Psikoterapi ve Benlik)
Ben, benlik ve kişilik genellikle aynı anlamda kullanılır. Kişiyi o kişi yapar, kişiyi başkalarından ayıran duygu, tutum ve davranışların örgütlenmiş bütünlüğünü anlatır. Benlik kavramı, insanın kendi benliğini algılama ve kavrama biçimi olarak tanımlanır.
benliğini yitirmek ne demek? Kişiliksiz duruma düşmek; yozlaşmak.
Sağlıklı benlik saygısına sahip bireyler kendilerinden emin görünürler ve kendilerine güvendikleri konularda yeterli beceriye sahiptirler. Hayata pozitif bakarlar. Olumlu, olumsuz tüm yaşantılarından ders alır ve tecrübe sahibi olurlar. Güçlü ve zayıf yönlerini bilirler.
Zayıf benlik algısı
Eğer benlik algısı güçlü değilse kişi duygu ve ruh halinde problemler yaşayabilir. Bu durumlarda benlik algısı zayıf olan insanlar toplum içerisinde yer edinmekte, kendisiyle olan ilişkisini güçlendirmekte ve dış dünyayla ilişki kurmakta zorluk çekebilir.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Kendilik kontrolü (Locus of control): Kendilik kontrolü, bireyin herhangi bir davranışının ortaya çıkmasında veya sonuçlarında kendisinin belirli bir katkısının olduğuna inanması şeklinde tanımlanır. (S.Robbins,1996,s.95) Örneğin çok çalışırsa ödüllendirilip yükseltileceğine, çalışmazsa işten atılacağına inanması gibi.
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur. Öz imgeyi ve öz saygıyı şekillendiren birçok psikolojik ve sosyal etmen vardır.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Benlik durumları, kişiliğin anlaşılmasında etkili bir araçtır. Birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür. Transaksiyonel analizde üç tip benlik durumundan söz edilir.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri