Kendine güven, kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında olumlu ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelir. Kendine güven eksikliği ise kendinden şüphe duyma, boyun eğme, pasiflik, aşırı uyum gösterme, eleştirilere karşı aşırı hassas olma, güvensizlik, aşağılık duygusu gibi kavramlarla tanımlanır.
Kişinin kendine güvenmemesi, güven verecek özelliklere sahip olmaması anlamına gelmez. Kendine aşırı güvenmek de hiç güvenmemek de, gerçekçi olmayan algılar olarak düşünülmelidir. Kişi sahip olduğu içsel kaynakları fark edip, güçlü ve zayıf yönlerinin ayırdına varabilirse, bu algıları da değişebilmektedir.
Kendine güvenen insanlar kendi yeteneklerine güvenirler, yaşamları üzerinde kontrolleri olduğu hissine sahiptirler, eleştiriyi kaldırabilirler, gerçekçi beklentileri vardır, mantık çerçevesinde istedikleri ve planladıkları birçok şeyin olacağına inanırlar.
1. Güvenmeme durumu, güven duymama, îtimat etmeme: İdeolojilerle teknik bu yeni kuşaklara güvensizlik veriyormuş (Cemil Meriç). 2. Tehlikeden emin olmama durumu, emniyetsizlik, âsâyişsizlik: Yine de bir güvensizlik vardı şehirde (Bekir Büyükarkın).
Güvensizlik, ihanete uğrama veya terk edilme deneyimine karşı geçerli ve gerekçeli bir tepkidir, ancak güvensizlik duyguları çok şiddetli olduğunda, kaygı, öfke veya kendinden şüphe ile sonuçlarak kişinin hayatı olumsuz yönde etkilenebilir. Kişi güvensizlik duygularıyla iki farklı şekilde baş etmeye çalışıyor olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
İlişkilerdeki güven kırılması, ya her iki tarafın ya da bir tarafın tutarsızlıkları ve istikrarsız olduğu durumlarda meydana çıkar. Bu konu çözülmezse her iki kişi için de çığın altında kalmak kaçınılmaz hale gelir.
Özgüven Problemi
Özgüven, henüz çocukluk döneminde oluşan ve kişinin bütün yaşamını etkileyen bir duygudur. Özgüven eksikliği ya da bir başka deyişle özgüven problemi ise kişinin kendine olan güvenini kaybederek sosyal hayata dahil olmaya çekinmesi, kendine ve geleceğe olan inancının zayıf olması anlamına gelir.
Özgüven Eksikliği Belirtileri
Fikrini söyleyememe, söylerse onaylanmayacağı ya da küçük düşeceğine inanma. Utanç, suçluluk, sevilmeme hissi. Eleştirilere karşı hassas olma.Bazı depresyon belirtileri sergileme, karamsarlık. İçe kapanma, asosyal olma.Kendini yetersiz, başarısız, değersiz, beceriksiz olarak değerlendirme.
Egzersiz, sosyal, akademik ve atletik alanlarda daha becerikli hissetmenizi sağlar. Özgüveni arttırır ve vücut imajını olumlu etkiler. Sağlıklı beslenme, genel sağlık durumunuza ve dolayısıyla zihin hali ve özgüvene etkisi olabilir. Kendinizi daha enerjik ve pozitif hissetmenizi sağlayabilir.
Ancak, özgüven kazanmak herkes için farklı bir süreç olabilir ve zaman alabilir. Özgüveni artırmak için ilk adım, kendinizi tanımaktır. Kendi güçlü yanlarınızı ve zayıf yanlarınızı anlamak, özgüvenin temelini oluşturur. Kendinizi eleştirel bir şekilde değerlendirirken, olumlu yönlerinizi vurgulamayı unutmayın.
Kötü bir şey olduğunda yalnızca duygularınızla çıkarım yapmak yerine, yaşanan duruma bütünüyle bakmaya çalışın. Zayıf taraflarınız yerine güçlü taraflarınızı tanıyın ve bu alanlara ağırlık verin. Fikirlerinizi savunun, duygu ve düşüncelerinizi net bir şekilde ifade edin. Haklarınıza sahip çıkın, “hayır” demeyi öğrenin.
Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Özgüvenin en temel koşulu, benlik saygısıdır. Özgüveni yaşam boyu besleyen içsel ve dışsal kaynaklar vardır; bunların içinde kişinin başarılarının ve başarısızlıkların yeri büyüktür. Koşullar kişinin benlik algısını; dolayısıyla, özgüvenini etkilemektedir.
Özgüven eksikliği için ilaç tedavisi de uygulanabilir. Özgüven eksikliği için kullanılan ilaçlar terapi süreciyle birlikte yürütüldüğünde daha etkili olabilmektedir.
Özgüven Eksikliği Psikolojik Destek
Psikoterapiye kabul için psikiyatri hekim yönlendirmesi talep edilebilir.
Güvensizlik hissi ve şüphe ile yaşanan bir hayatta hiçbir şeyden emin olamama duygusu yaşamak kaçınılmazdır. Kişi ne kendine ne de başkalarının ona yönelik hislerine tam olarak güvenebilir. Gününün her anını rahatsızlık içinde geçiren kişilerin pek çoğunda bu duygulanımlar hakimdir.
İnsanın kendisine güven duyması, kendini ve sınırlarını kabul etmesi ile başlar ve kendi iç sesine kulak vermesiyle şekillenir. İnsanın temel ahlaki değerlerini ve bu konudaki kararlılığını içine alır. örneğin, kişi yanlış olduğuna inandığı bir şeyi “başkaları yapıyor” diye yapmaz.
Güven, sağlıklı bir ilişkinin, daha güçlü bağlantıların ve daha fazla güvenliğin anahtarıdır. Güvenlik, bir ilişkide kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Partnerinize güvenmek sağlıklı sınırlar yaratır. Kendinizi güvende ve olumlu hissettiğinizde, birlikte sağlıklı ve güçlü bir temel oluşturursunuz.
Özgüveni ve özsaygısı olmayan kişiler şu özelliklere sahiptir. Bu kişiler riskten uzak durur, sorumluluktan kaçarlar. Bu kişiler yalana sıklıkla başvurur kolay yalan söylerler. Özgüven eksikliği olan kişiler hata yapmaktan korkar, hatalarını üstlenmekte zorlanır, hatalarını kabule yanaşmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri