Özet: Kendi kendine liderlik, bireylerin iş ve görevlerini yerine getirebilmek için ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlayarak gerçekleştirdikleri kendi kendini etkileme süreci olarak tanımlanabilir.
Öz. Kendi kendine liderlik kavramı bireyin kendi davranışlarını kontrol ettiği, belirli bilişsel ve davranışsal stratejileri kullanarak kendi kendini etkileyip yönlendirebildiği bir süreç olarak tanımlanmaktadır.
Öz liderlik kavramı ilk olarak Manz tarafından 1986 yılında “kişinin bi- reysel ve örgütsel başarıyı elde etmesi için kendisini motive etmesi ve ken- dini yönlendirme süreci” olarak tanımlanmıştır.
Liderlik; “Örgütü amaçlarına ulaştırmak için yöneticinin taşıması gereken yönetsel yetki ve kişisel yeterliliğin ürünüdür”. Liderlik; “örgütün amaçları ile personelin beklentileri ve gereksinimlerini uyumlaştıran ve bunları davranışa dönüştürme yeteneği bulunan yönetsel beceriler bütünüdür”.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
İlgili 38 soru bulundu
Sonuç olarak, liderlik, vizyon ve hedef belirleme, iletişim ve ikna kabiliyeti, kararlılık ve güçlü karakter, delege ve organize etme yeteneği, empati ve iş birliği kabiliyeti ve kendi gelişiminin farkında olma gibi temel beceri ve özellikleri gerektirir.
Doğal Lider, seçilmeyen ancak grubun ortaya çıkardığı lider modelidir. Resmi yetkisi olmadığı halde grup üzerindeki etkinliği yasal liderden daha fazladır. Grubu olumlu yönlendirebileceği gibi yasal lidere karşı kışkırtabilir de.
Liderlik davranışları, ekiplerine etkin bir şekilde liderlik etmek, onları motive etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlerin yönetim tarzlarına dahil ettiği tüm eylemler ve davranışlardır.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Etkili liderlik, grubun verimliliği ve morali üst seviyede tutmanın anahtarı olduğu gibi büyüme, gelişme ve yenilikler için de temel güçtür. Etkili lider, içinde bulunduğu yerde veya işinde diğerlerinin yönünü bulmasını ve takip etmesini sağlayan liderlik ve karakteristik becerilere sahip olan kişidir.
Herkesin lider olma fırsatı olsa da, liderlik herkes için uygun ya da gerekli değildir. Liderlik belirli bir grup bireyden sorumlu olma unvanına sahip olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. İnsanlar, sadece liderlik pozisyonunda olan insanlar için başarılı olma fırsatının olduğuna inanmaktadır.
En çok kullanılan liderlik tarzları arasında; işlemsel, dönüşümcü, demokratik, otokratik ve hizmetkâr sayılabilir. Bunun yanı sıra katılımcı, karizmatik gibi başka liderlik tarzları da mevcuttur. Demokratik, otokratik ve liberal geleneksel liderlik tarzları arasında sayılır.
Kurulan iletişim ne kadar sade, samimi ve açık olursa ekibinizle kuracağınız ilişkiler o kadar sağlam olmaktadır. Çalışanları motive etmek, onlara pozitif enerji vermek, onları ödüllendirmek, takdir etmek ve en önemlisi de çalışanları dinlemek; işe bağlılığı da artıracağından, liderde olması gereken özelliklerdendir.
Lider ruhlu kişilerin en önemli özellikleri vermiş oldukları kararlarda kesin olmaları. Bunun yanı sıra lider ruhlu kişiler takipçi, iş bitirici, korkusuz ve cesur olurlar. Liderler sorumluluk alırlar ve aldıkları sorumlulukları takım çalışmasıyla yerine getirerek ekibinin motivasyonunu artırırlar.
İyi bir liderin özellikleri , iyi dinleyici olmaları, hakkaniyetli olmaları, sözlerinin eri olmalarıdır. En önemlisi de başarılı bir lider, zayıf yönlerinin de farkındadır ve krizleri fırsata çevirmeyi bilir. Güçlü lider özellikleri olan bir liderin yönettiği alanda şu sonuçlar ortaya çıkar: Uzlaştırma.
Liderlikte Güç Kaynakları
French ve Raven (1968), liderlerin izleyenlerini etkileyebilmek için kullanacağı güç kaynaklarını beş gruba ayırmıştır. Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Yalın liderlik temelde; yalın bakış açısı altında, insana, çevreye ve doğaya değer veren, aynı zamanda sürekli gelişimi ilke edinen bir liderlik türüdür. Yalın ilkeleri her sektörde, her duruma uyarlamaya çalışan ve motivasyon oluşturmaya çalışan bir yaklaşımdır.
- 1.1. Tip: Etkili Olmayan Lider: Buna Cılız veya Zayıf Liderlik te denilmektedir. Örgütte kalabilmek için gerekli işin yerine getirilmesinde en az seviyede çaba harcamaktadır. - 1.1. Tip: Etkili Olmayan Lider: Lider, yoksullaşmış yönetim tarzında tutunabilmek için elinden gelen en az gayreti gösterir.
Sadece üst düzey yönetici olmak, sizi lider yapmaz. Liderliğin, hiyerarşideki yerinizle de ilgisi yoktur. Liderler organizasyon içinde her yerde, her seviyede olabilirler. Aynı zamanda, takımın müdürü olmanız sizi bir lider yapmaz.
Aslında, bir açıdan haklıdırlar; liderlik doğuştan gelen bir özelliktir ama sadece bazı kişilerde olan bir ayrıcalık değildir. Herkeste vardır. Önemli olan, doğuştan sahip olunan bu cevheri geliştirmek, parlatmak ve kullanabilmektir. Bu da, eğitim-öğretim ve pratik yapmakla mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri