Sesli Sözlük - bir şeyi kendine mal etmek, sahip çıkmak, kabullenmek, tesahup etmek.
Bilim dünyasında gündeme sık sık, popüler medyaya ise ünlü birisini ilgilendiriyorsa gelen bir kavram var: İntihal. Türk Dil Kurumuna göre Türkçesi “aşırma” olan bu kelime, Arapça'da “kendine mal etme, benimseme” anlamına geliyor. Değişik yerlerde de çalma, yağmalama olarak da tanımlanıyor.
halka mal etmek, halka yaymak, anlatmak; bayağılaştırmak.
İlgili 42 soru bulundu
bir işi veya bir sözü bir kimseye mal etmek, yüklemek, isnat etmek.
TDK'ya göre imal etmek, ham maddeden yeni ürün elde etmek anlamına sahiptir. Hammadde kullanılarak elde edilen tüm ürünler, imal etmek olarak adlandırılıyor.
Bu kelimenin en genel anlamı bir kimsenin taşınır veya taşınmaz varlıklarının bütünüdür. Mal Ne Demek? Mal kelimesinin genel anlamı bir kimsenin sahip olduğu taşınabilir ya da taşınmaz varlıklarının bütünü demektir. Bunun yanı sıra mal kelimesi sığırları ifade etmek için de kullanılır.
Şu halde, kamuya mal olmuş kişiler; toplum hayatının (siyasî, sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal, bilimsel vb.) çeşitli alanlarında öne çıkarak toplumun ilgisini üzerlerinde toplayan ve haklarında bilgi edinmek bakımından toplumun meşru bir menfaatinin bulunduğu kişiler olarak tanımlanabilir.
Bir kişinin ya da kurumun sahip olduğu, taşınabilir ve taşınamaz metaların tümüne mal denir. Tarım ve çiftçilikte bu kelime, büyükbaş hayvanlar için kullanılır. Argoda ise anlayışı kıt ve düşüncesiz kişiler ''mal'' olarak adlandırılır.
Tesahup etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: benimsemek, sahip çıkmak. arkadaşlık etmek.
Vasat kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkmaktadır. Bu kelime tek başına ya da farklı cümleler ile halk arasında yaygın olarak değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin karşılığı olarak 'orta' karşımıza çıkmaktadır. Yani herhangi bir durumun veya olgunun ortalamasını gösterir.
Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz? Çocuk muyum? Gelecek miydi?
Bu kelime ve ifade kalıplarından biri de günlük konuşmalarda sıkça kullanılan mâşâallah kavramıdır. Makalemizde bu kelimeyi ele alıyor ve bütün yönleriyle incelemeye çalışıyoruz. Kur'ân kaynaklı bir lafız olan mâşâallah ifadesi asıl itibariyle ilâhî iradeyi ifade ve sembolize eder.
[1] Sözü edilen kişiyi çok iyi tanımak. [2] Ne kadar işe yaramaz biri olduğunu bildiğini söylemek.
Ne mal olduğunu anlamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Asıl niteliğini, işe yaramaz oluşunu, kötü niyet beslediğini anlamak.
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
Atasözleri bir toplumun duygu, düşünce, inanç ve kültür yapısını yansıtır. Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir.
Yani genelevlerde çalışan kadınlar için de “mal” ya da “sermaye” kelimesi sarf edilmektedir. Argo kapsamında “aptal, beyinsiz, salak” anlamlarında kullanılsa da yine alınıp satılan “meta” anlamından arındırılarak kullanımı mümkün değildir.
Malın sahibinin malla ilişkisi bakımından mallar sahipsiz mallar, özel mallar ve kamu malları şeklinde üç gruba ayrılabilir. a) Mubah mallar. Üzerinde mülkiyet hakkı olmayan sahipsiz mallardır.
İhtiyaçların tatminine yarayan her türlü vasıtaya MAL denir. Ekonomik faaliyetlerin gayesi; ihtiyaçları tatmin edebilmek için mala sahip olmaktır. Elde edebilmek için mutlaka belirli bir çaba harcanması ya da bedel Ödenmesi gereken mallara ekonomik mallar denir (örneğin, ekmek, peynir, elbise, otomobil).
İltimas kelimesi Türkçeye Arapça üzerinden geçmiş ve yerleşmiş sözcüklerden biridir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu açısından anlamı, 'Haksız yere, yasa ve kurallara uymaksızın kayırma, arka çıkma' şeklinde ifade ediliyor.
Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir. Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir.
boşlamak, önem vermemek, savsamak, savsaklamak.
Barter kısaca mala karşılık mal değişimi olarak tanımlanabilir. İngilizce kökenli bir kelime olan barter, iki taraf arasında para kullanmadan yapılan bir ticarettir. Barter sözleşmesi ile satın alınan mal veya hizmetin bedeli, üretilen mal veya hizmet şeklinde ödenmesi yoluyla gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri