"Kendini Ateşe Atmak" deyimi, genellikle kişinin kendini bilerek tehlikeli veya riskli bir duruma sokması anlamında kullanılır.
Kendini ateşe atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bilerek zor ve tehlikeli bir işe girişmek. “Kendisini ateşe atmasına izin mi vereceksiniz?”
Can Atmak Deyiminin Anlamı (TDK)
Can atman Türkçe içerisinde çok fazla değerlendirilen özel deyimlerden biridir. Bir şeyi çok istemek ve onu oldukça fazla arzulamak, elde etmek için de anlatılabilir.
Kendini atmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: vakit geçirmeden hemen gitmek.
Kendini sokağa (dışarı) atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
sıkıntıdan dolayı rahatlamak amacıyla açık havaya çıkmak.
İlgili 16 soru bulundu
Kendini toplamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde dikkatini yoğunlaştırmak. 3. Şişmanlamak. “Bizim oğlan kendini iyice toparladı, şimdi ev almayı düşünüyor.”
İyi bir duruma kavuşmak.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Dudak sarkıtmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
argo'da kızlara ya da erkeklere yazılmak anlamına gelir. kadın ya da erkegin birbiriyle flört girişimine verilen argo tabir.
Ateşin değerini padişahın biçtiğini, konaklamanın ise bir altın değerinde olduğunu açıklar. Ederinden çok daha pahalı olan şeyleri tarif etmek için kullandığımız 'Ateş pahası' deyiminin de bu olaydan sonra dilimize yerleştiği söylenir.
Ataşe, bir ülkenin başka bir ülkedeki diplomatik görevlerinde belirli bir uzmanlık alanı ile ilgili olarak temsil ve bilgi toplama vazifelerini icra eden elçilik görevlisidir.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Kafadan atmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir konu üzerinde inceleme yapmadan, rast gele konuşmak.
Kulak kabartmak deyimin kısaca anlamı ise gizlice dinlemek manasına gelmektedir. Kulak Kabartmak Deyiminin Anlamı Nedir? Kulak kabartmak deyimi kişilerin günlük hayatlarında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Kalıplaşmış sözlerdir ve yerlerine başka sözcükler getiremez.
Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Kül Yutmak: Bu deyim, genellikle bir kişinin başkalarını aldatmak veya kandırmak için çok sakin ve masum görünmesini ifade eder.
Kendini bilmek, hem İslam dininde hem de kültürümüzde, en önemli erdemlerden biri sayılmıştır. Tasavvufta, dünyayı bilen kişilere alim, kendini bilen kişilere ise arif denmiştir. Kendini bilmek anlamına gelen marifet, diğer tüm ilimlerden üstün tutulmuştur.
Kendini kaybetmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Düşüp bayılmak. 2. Kızgınlık, öfke yüzünden ne yaptığını bilmeyecek hale gelmek.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Güç bir işi başarı ile sonuçlandırmak.
İç çekmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Üzüntüyle göğüs geçirmek, derin derin soluk alıp hıçkırıkla ağlamak.
Kendini alamamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İstemeyerek bir işi yapmak durumunda kalmak, yapmamayı edememek, kendini tutamayıp yapmak.
Özrü kabahatinden büyük deyimi açıklaması ve doğru kullanımı ile ilgili Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından açıklama yapılmıştır. Bu deyimin açıklaması ile ilgili bilgi edindikten sonra deyimi gerek cümle içerisinde gerek günlük hayatta rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri