Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz. 1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
6 aya kadar en fazla 4 saat aç kalabilirler ama 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Acıkınca ağlayabilir: Özellikle yenidoğan döneminde bebekler her istediğinde emzirilmelidir. Beslenme sürecinin üzerinden 3 saat geçmişse, bebek uyandırılmalı ve süt verilmelidir. Anne ve bebek arasındaki en etkili iletişim emzirme yoluyla olur. Yani bebekler açlıklarını ağlayarak anlatır.
Yenidoğan Bebek Gece Emzirmek için Uyandırılır mı? Geceleri 2-3 saatten uzun bir süre kesintisiz uyuyan yenidoğanları beslemek için uyandırmak gerekir. Bebeğin kilo alımı iyi bir seviyeye gelene dek onu her 3-4 saatte bir uyandırıp besleyebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Çocuk İzlem Merkezi'nin sorumlusu Uzman Dr. Özlem Bal, 2 aylık bir bebeğin mutlak bakıma ihtiyaç duyduğunu, yalnız bırakıldıktan 4-6 saat sonra açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını tehdit eden gelişmelerin ortaya çıktığını söyledi.
- Anneden süt emerken doyan bir bebek eğer anne memesiyle oynamaya ya da emmek yerine oyalanmaya başlarsa bebeğin karnının iyice doyduğunu anlamak mümkündür. - Emzirme sonrası yatağına yatırılan bebek rahatça uyur ve 10 ile 20 dakika gibi süre içerisinde uyanmazsa bebeğin doyduğunun işaretidir.
Tipik açlık işaretleri
Sinirlenmeye başlamadan önce parmağını emmeye devam edebilir ancak bu onun kendini sakinleştirmek için geliştirdiği sağlıklı bir yöntemi de olabilir. Göğsünüzü verdiğinizde emecektir ancak dikkati dağıldığında duracak ve emmeye devam etmek için tekrar arayacaktır.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 11-18 saat uyurlar. 3 veya 4 kez gündüz uyumaları da vardır. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Verilen gıda bebeğe enerji verdiği için tekrar uykuya dalmasını geciktirir. Aldığı sıvı nedeniyle bezini ıslatması uykusunu bölebilir. Diş çürüklerine neden olabilir. Orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma sıklığı artar.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir. 2-3 haftalıktan sonra kendisi açlığı hissedeceğinden uyanıp emmek isteyecektir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Bebeğin Kilosu
Gözle görülür bir değişim görmeseniz bile, bebeğinizi doktor kontrollerine götürdüğünüz zaman kilo artışı gözlemleniyor ise, yeterli miktarda beslendiği anlamına gelir. Bebekler doğumdan sonraki büyüme sürecinde; haftada 125 gram, ayda 500 gram ve üzeri alması yeterli beslenmeye işaret eder.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması. * Dudaklarını ya da dilini emiyor olması.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
Eğer bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa…
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
İLK AYLARDA 3 SAATTE BİR EMERLER
Genellikle 3-4 günden sonra anne sütünün tam gelmesi ile bebekler yaklaşık 3 saatte bir emerler. İlk aylarda geceleri de 3 saatte bir emerler.
Bebekler 4 haftalıkken, günde yaklaşık 14 ila 17 saat uyurlar. Geceleri acıkınca uyanırlar.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri