Bu deyimin ikinci anlamı ise, bir insanın yeteneklerinin, sorumluluklarının ve hedeflerinin ne olduğunu bilmesidir. Tasavvufta, agah olmak tabiri, kendini bilmek manasında kullanılır. 1- Kendini bilen insan, nerede nasıl konuşulması gerektiğini de bilir.
Kendini bilmek hem insan olarak “haddini” bilmek, hem de kendindeki “tanrısal özü” bilmek anlamında yorumlanmıştır. İlk yoruma göre kendini bilen kişi, insan olarak sınırlarını bildiği için Tanrı'yı kendisi olmayan varlık olarak tanır.
Narsist bireyler yalnızca kendi isteklerini önemseme ve hayranlık duyulma ihtiyacı yanı sıra empati eksikliği, kibirli olma ve ayrıcalık bekleme gibi karakteristik özellikler gösteren kişilik bozukluğuna sahip kişilerdir.
İnsanın kendisini bilmesi yine ancak kendisi tarafından gerçekleştirilebilecek olan bir şeydir. Kendini bilmek, insanın kendisine ve değerlerine bir sınır çizmesi, başka bir deyişle çerçeve kazandırması demektir. Sınır burada özgürlüğü sınırlayan değil, özgürlüğü mümkün kılan bir işleve sahiptir.
Kendini tanıma psikolojide kullanılan bir terimdir ve bireyin “Ben neye benziyorum?” sorusuna cevap verirken kullandığı bilgiyi tanımlar. Bu sorunun cevabına yönelik kendini tanıma süreci, öz farkındalık ve öz bilinç gerektirir (bilinç ile karıştırılmaması gerekir).
İlgili 34 soru bulundu
Gnothi seauton yani "Kendini bil" (Yunanca: γνῶθι σεαυτόν) bir Antik Yunan vecizesidir. Delphi'deki Apollon Tapınağı'nın girişinde altın harflerle yazılıydı. Bu buyruğun kökeni Appolan'a isnat edilmiştir.
Sokrates'in dediği gibi; “Bir insanın kendini tanıma uğraşı, ömür boyu devam eder.” Sokrates'in öğretisi “Kendini bil” derken kişinin gözlerini ve vicdanını içe doğru bakışla yolculuğa çıkarmak ister. Sokrates, “Kendilerini Bil”meleri için insanların önce kendi hayatlarını incelemelerini tavsiye eder.
Kendini bilmek deyimi, kullanıldığı yere göre birçok anlama gelir. Bu deyimin ilk anlamı, kişinin kendisiyle ve başarılarıyla övünmemesi, her zaman alçakgönüllü olmasıdır. Türk toplumunda hem kibirli hem de düşünmeden konuşan kişiler ''kendini bilmez'' olarak tanımlanır.
Nefsini Bilen Rabbini Bilir Kitap Açıklaması
Bu ise kendini bilmekle yani kendi hakikatinle yüz yüze gelmekle, kendi hakikatinle buluşup onu ele geçirmekle mümkündür. însan nefsini bildiğinde, kendi derunî özüne yani varlığın merkezine eriştiğinde Rabbine ilişkin bilgiyi edinir, Rabbini bilir.
Lümpen tanımı içindeki kişiler genellikle yaşadığı toplumun kültürüne yabancı, buna karşın bilgiliymiş gibi davranan, kendini üstün gösterme çabası içinde olan kişilerdir.
Hubris, kişinin açık bir şekilde kendini beğenmesi, başkalarından üstün görmesi durumuna verilen ad. Hubris hipotezinde kişi kendini üstün görmek için başkalarıyla kıyaslar. Bu durumda etraftakiler de o kişinin kendilerini küçümsediğine inanmaya başlar.
Narsisizm, toplumda bulunan bazı kişilerin yükseltilen özgüven ile kendisini devamlı öteki insanlardan üstün görmesi ile meydana gelen bir kişilik bozukluğu olarak ifade edilir.
Kendini tanıyan, güçlü ve gelişime açık yönlerini farkına varan kendiyle barışık kişiler hayatta daha başarılı bir şekilde ilerlerler. Kendini tanımak doğru hedefler koymaya yardımcıdır: Anlamlı ve realistik hedeflerle ilerlemek hem zaman yönetimi hem de iç motivasyon gelişimi için çok önemlidir.
Kişinin kendisinde olanların farkında olması, duygularını tanıması, hangi durumlarda ne hissediyor olduğunu fark etmesidir. Kişinin amaç ve değerlerini bilmesi tanımasıdır.
Yetersiz insanların, kendi yetersizliklerini görme yetilerinin olmadığını belirtir. Kendini bilmezlikle, düşük bilişsel yetilerin bir arada olması, kendi yetersizliklerini görmemelerine ve yeterliklerini abartmalarına neden olur. (Ben, buna, “Hem bilmez, hem de kendini bilmez” diyorum.)
Aristoteles "Kendini bilmek, tüm bilgeliğin başlangıcıdır." demiştir.
Temet Nosce (Kendini Bil)
Fikir yürütürken yalnızca karşısındakine sorular soran Sokrates, şöyle der; “Kendini tanı. O zaman evreni ve başkalarını tanıyacaksın.” Matrix'te Neo ve Kahin buluşmasının olduğu odanın girişinde, “Temet nosce” yazar.
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
2- Kimse bilerek kötülük yapmaz. Bu bağlamda Sokrates'e göre insanı kötülüğe sürükleyen bilgisizliğidir. Bilgi edinen kişi eylemlerinde iyiye yönelecek, iyi bir yaşam süren birey de erdem sahibi olacak ve erdem sayesinde mutluluğa ulaşacaktır. Yani Sokrates'e göre ahlakın amacı mutluluktur.
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri