Kinetik enerji, kütle ve süratin karesinin çarpımının yarısına eşittir: Cisim, kütle merkezi sabit bir çizgi üzerinden ayrılmayan doğrusal hareket içinde ise, kinetik enerji türü öteleme kinetik enerjisi olarak ifade edilebilir.
Belirli düzeyde bir kütleye sahip olan cismi hareketsiz halden (V=0), belli bir hıza doğru ivmelendirmek için gereken iş, öteleme kinetik enerjidir diyebiliriz. Ya da bir başka noktadan ele alırsak, bir noktadan diğer noktaya doğrusal bir yol boyu yapılan hareket de diyebiliriz.
Hız yükseldikçe öteleme kinetik enerji dediğimiz enerji artış gösterir. Öteleme kinetik enerji, kütlesi sayesinde aldığı hız artış gösterdiğinde, bir kuvvet doğurur. Bu kuvvetin adı öteleme kinetik enerjidir. Hız arttığında öteleme kinetik enerji yükselişe geçer ve bu şekilde bir artış gözlemlenir.
Formülü ½ x m x V2'dir. Dönme kinetik enerji ise isminden de anlaşılabileceği gibi bir nesnenin dönmesinden kaynaklanan enerjidir. Yani, bir cisim kendi etrafında belirli bir yarı çapında dönüyorsa o cismin dönme kinetik enerjisi vardır. Burada w ise cismin radyan cinsinden sahip olduğu açısal hızı gösterir.
Kinetik enerji, bir nesnenin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjidir. Eğer bir nesneyi ivmelendirmek istiyorsak, ona bir kuvvet uygulamamız gerekir. Kuvvet uygulamak iş yapmamızı gerektirir. İşin yapılmasıyla enerji nesneye aktarılır ve bu nesne yeni bir sabit süratle hareket eder.
İlgili 36 soru bulundu
Bir enerji türü başka bir enerji türüne dönüşebilir. Cisimlerin konumları nedeniyle sahip oldukları enerjiye potansiyel enerji, hareketleri nedeniyle sahip oldukları enerjiye ise kinetik enerji denir. Örneğin esnek cisimler sıkıştırıldıkları veya gerildikleri zaman potansiyel enerji kazanır.
Kinetik enerji, türbinde mekanik enerjiye dönüşür. Türbinin mekanik enerjisi, elektrik enerjisine dönüşür.
Öteleme: Bir nesnenin bir yerden başka bir yere belirli bir doğrultu ve yönde (sağ, sol, yukarı, aşağı) yaptığı kayma hareketine öteleme denir.
Herhangi bir nesnenin bir yerden başka bir yere, belli bir doğrultu ya da yönde gerçekleştirdiği kayma hareketine öteleme denir. Bu hareket ileri ya da geri ile beraber sağa ya da sola doğru gerçekleşebilir. Hatta aşağı ya da yukarı şekilde de sabit bir biçimde yapılan hareket olarak ifade etmek mümkün.
Kinetik enerji, herhangi bir nesnenin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjidir. Hareket eden her nesne kinetik enerjiye sahiptir. Birimi Joule'dür. Ek=1/2mv^2 formülü ile hesaplanır.
Dönme kinetik enerjisi
Kütle merkezinden geçen bir doğru etrafında dönen cisimlerin sahip olduğu kinetik enerjidir.
Kinetik enerji skaler bir niceliktir ve iş ile aynı boyut ve birime sahiptir.
Enerjinin korunumu yasası, yalıtılmış bir sistemdeki toplam enerjinin değişmeyeceğini söyler. Enerji ne yok edilebilir ne de yoktan var edilebilir, ama enerji türü değişebilir; örneğin, dinamitin patlamasıyla kimyasal enerji kinetik enerjiye dönüşebilir.
Bütün elementler yeterince yükseltilmiş sıcaklılarda gaz halindeyken monatomiktir. Monatomik bir gazın yaptığı tek hareket ötelemedir. Yani dolayısıyla soy gazlar da monoatomik olduğundan sadece öteleme hareketi yaparlar.
Bir nesnenin belirli bir yerden başka bir yere belirli bir yönde veya doğrultuda gerçekleştirdiği kayma hareketine öteleme hareketi denmektedir.
Hız, rölatif (bağıl, göreceli, izafi) bir büyüklüktür. Mesela, yukarı fırlatılan bir taş belirli bir kinetik enerjiye sahiptir. Yukarı hareketi sırasında hızı azaldığından kinetik enerjisi azalır, ancak yükseklik kazandığından potansiyel enerjisi artar.
Sıvı maddelerin tanecikleri titreşim hareketinin yanı sıra dönme ve öteleme hareketi yapar. Öteleme hareketi sıvılara akışkanlık özelliği kazandırır. Bu nedenle sıvılar, bulundukları kabın şeklini alır. Farklı hallerdeki maddelerin tanecikli yapısı ile ilgili özellikler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
edilgen f. (< ötele-n-mek) Öteleme işi yapılmak: “Cismin ötelenmiş konumu.”
Bu küçük hava hareketleri arıları rahatsız etmemektir. Herhangi bir titreşime neden olmamaktadır. Bu sayede kovan içi uygun sıcaklık-nem değerlerinin ayarlanması yapı- labilmektedir.
- Gaz halindeki taneciklerden dönme ve titreşim ile beraber öteleme hareketini gerçekleştirirler.
Öteleme: Bir şekil bir doğru boyunca belli bir birim üzerinde hareket ederken, doğrunun sabit kalması öteleme olarak bilinmektedir. Bir doğru üzerinde sağ tarafa ya da sol tarafa doğru belirli miktar orantısı altında cisim hareket eder.
Öteleme, farklı bir konuma sahip yeni bir vektör elde etmek için orijinal vektörünün üstüne başka bir vektörü ekleme, böylece vektörü bir öteleme vektörüne göre taşıma işlemidir.
Hareket halindeki cisimlerin sahip olduğu enerjiye kinetik enerji denir.
Mekanik olarak, flywheel denilen kinetik enerji kullanılarak elektrik enerjisi depolanmakta. Bu depolama sistemi ticari olarak kullanılmakla birlikte, sistemin pahalı olmasından dolayı hala yaygınlaşmadı. Hidrolik pompalama sistemi, çok uzun yıllardır dünyada yaygın şekilde kullanılmakta.
Çoğu kişi enerji ve gücün aynı kavramlar olduğunu düşünür. Bu iki terim birbiriyle bağlantılıdır ancak aynı değildir. Enerji, temel olarak iş yapma yeteneğidir. Güç ise birim zamanda kullanılan enerjinin miktarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri