Kentsel dönüşüm kira yardımı deprem riski bulunmayan illerdeki riskli binalar için en fazla 18 ay boyunca ödenir. Deprem riski bulunan illerdeki riskli binalar için ise maksimum 48 ay boyunca kira yardımı ödemesi yapılır.
Kentsel dönüşümde iş yeri kira yardımı için yapının riskli olduğunu gösterir belge gereklidir. Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca verilen Riskli Yapı Tespit Raporu ve ek belgeler temin edilerek başvuru yapılabilir. İş yeri kira yardımı için gayrimenkul malikine 18 ayık kira yardımı yapılıyor.
En fazla 18 ay boyunca verilen kentsel dönüşüm kira yardımında, gayrimenkul sahiplerinin taşınma masraflarını karşılayabilmeleri için kira yardımının 5 aylık bölümü peşin olarak ödenebilmektedir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
Bu açıklamaya bakılırsa depremden zarar gören depremzedelere 1 yıl kira yardımı yapılacak.
İlgili 19 soru bulundu
İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
AFAD depremzede kira yardımı, E-Devlet üzerinden gerçekleştirilen "Afetzede Barınma Desteği Başvurusu" akabinde hesaplara yatırılıyor. 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremi sonrası başlayan depremzede kira yardımı desteği depremde ev sahibi olanlar için 12 aylığına 5 bin TL, depremde kiracı olanlar için ise yine 12 ...
SON DAKİKA HABERİ: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımının artırıldığını açıkladı. İstanbul'da bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 3 bin 500 liraya, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de ise 3 bin liraya çıkarıldı.
Riskli binaların kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen çoğu kişi “Kentsel dönüşümde kira yardımı kalktı mı?” diye merak edebilir. Günümüz itibarıyla kentsel dönüşüm kira yardımının kalkması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kentsel dönüşüm dahilinde gayrimenkul sahiplerine, dairenin bedeli nakit olarak ödenebilmektedir. Devlet destekleri ise devlet bankaları ve özel bankaları anlaşmaları ile kentsel dönüşüm konut kredisi olarak veriliyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı, riskli statüsünde değerlendirilen yapıların hak sahiplerine (malik, kiracı, ayni hak sahibi) azami 18 ay boyunca ödenir.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Kira Sorunu. Kentsel dönüşüme soktuğumuz bina için kira yardımı cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi 5300 TL değil 3500 TL olduğunu öğrendik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aradığımda 5300 TL yarısı bizden kampanyasına katılanlar için olduğunu söyledi.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamasını e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapabilirsiniz. Sadece e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapıp durumunuzu hemen öğrenebilirsiniz.
Anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapıların maliklerine tahliye veya yıkım tarihinden itibaren Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabilir. Yardım süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 aydır.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak ikamet etmekte olan kişiler de kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanabilir. Kiracılara yapılacak kira bedeli yardımı 2 ay kadardır. Bu yardımdaki ücret tutarı konutun yer aldığı şehrin kira ortalamalarına göre hesaplanır.
Kentsel dönüşüme giren taşınmazlar için devlet kira yardımı yapmaktadır. Kentsel dönüşümde kira yardımını, taşınmazda en az bir yıldır ikamet etmesi koşulu ile ev sahibi, kiracı ve sınırlı ayni hak sahipleri alabilir. Kira yardımının yanında taşınma yardımı da talep edilebilir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulamasını e-devlet kapısı üzerinden yada www.kentseldonusum.gov.tr adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sayfası üzerinden yapabilirsiniz.
Güçlendirme kredisi 320 bin TL, konut yapım kredisi 1 milyon 250 bin TL, konut edinme kredisi 1 milyon 250 bin TL, işyeri yapım kredisi 800 bin TL, işyeri edinme kredisi 350 bin TL limitli olacak. Kredilerde yüzde 1,49 faiz/kar payı üzerinden farklı oranlarda destek sağlanacak.
Devlet, kentsel dönüşüm kapsamına alınan bina sakinlerine 18 ay süreyle 1500 lira gibi kira yardımı yapıyor. Müteahhitler ise ağırlaşan maliyetler nedeniyle artık kira yardımına yanaşmıyor. Hal böyle olunca kentsel dönüşüm özellikle büyükşehirlerde artık soğuk bakılan bir uygulamaya dönüştü.
Bakan Kurum, İstanbul'da bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı miktarının 3 bin 500 liraya yükseltildiğini söyledi. Kurum; Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de ise bu miktarın 3 bin lira olacağını açıkladı.
Kira yardımı aylık 535 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenir.
Depremzede kira yardımı nereye yatıyor? AFAD depremzede kira yardımı ödemeleri, kişilerin T.C. Ziraat Bankası hesaplarına yatar.
Geçtiğimiz günlerde kira yardımlarına da yaklaşık yüzde 20 zam yapıldı. Posta'nın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, illere göre en düşük 595 TL, en yüksek 960 TL olan kira yardımını 2019 yılı için en düşük 715 TL, en yüksek 1150 TL olarak değiştirdi. Bakanlığın kira yardımı yaptığı 42 bin hak sahibi mevcut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri