Türkiye'den de görülebilecek olan Süper Dolunay ya da Mavi Ay, ülkemizde 30 Ağustos'u 31 Ağustos'a bağlayan gece saat 04.36'da zirveye ulaşacak.
Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler.
Gökyüzündeki bu nadir buluşma, insanların doğanın muhteşem güzelliklerini kutlamasına, hayran kalmasına ve anlamlandırmasına yardımcı olur. Mavi Ay, Türkiye saatiyle 04.36'da zirveye ulaşacak. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler.
Süper Ay 2023 ilki 1 Ağustos'ta gerçekleşecek. Bu yılın ikinci Süper Ay'ı ise 31 Ağustos'ta gözlemlenecek. 2023'ün ikinci ve son süper ayı 31 Ağustos 2023'te gerçekleşecek.
Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor. Ağustos ayının ilk dolunayı 1 Ağustos'ta doğmuştu ancak 30 Ağustos'ta ortaya çıkacak olan ikinci tam süper Ay, bir 'Mavi Ay' olacak.
İlgili 26 soru bulundu
İşte detaylar ve etkileri.. TEMMUZ AYI DOLUNAY 2023 NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? Temmuz ayı dolunayı 3 Temmuz Pazartesi günü saat 14.38'de gerçekleşecek.
Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023. Şubat: 5 Şubat 2023.
Süper Ay, sıradan dolunaydan daha büyük ve daha parlak görünür. Aradaki fark çıplak gözle çok belirgin olmasa da süper ay yüzde 14 oranında daha büyük ve yüzde 30 oranında daha parlak oluyor. Bu ağustos ayı tek bir süper Ay'la sınırlı kalmayacak.
Süper Ay kavramı çok karışık bir konu olmamakla birlikte, her zaman gerçekleşmediği için açıklamamız uygun olur: Dünya'nın yegane uydusu olan Ay, gezegenimiz çevresinde yaklaşık 29.5 günlük bir dolanım süresiyle döner.
Ay, Dünya'ya 362.000 km'den daha fazla yaklaştığında yörüngesinde Dünya'ya en yakın konumlardan birinde bulunur. Bu esnada bir dolunay veya yeni ay gerçekleşirse Ay, süper ay adını alır. Yani Ay, Dünya'ya en yakın konumda olduğunda gerçekleşen dolunaya "süper dolunay", yeni aya ise "süper yeni ay" denir.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
6 Nisan 2023 (Tam Pembe Ay)
Tam Pembe Ay olarak da adlandırılan Nisan 2023 Dolunayı , 6 Nisan 2023 Perşembe günü 12:34 AM EDT veya 4:34 AM UTC'de gerçekleşecek. Bu, 2023 İlkbahar sezonunun ilk dolunayı ve 2023 bahar ekinoksundan sonraki ilk dolunay olacak.
Dolunay, Ay'ın Güneş'e göre Dünya'nın ters tarafında kaldığı evresi. Dolunay, Ay ile Güneş'in jeosentrik zahir (ekliptik) boylamlarının farkı 180 derece olduğunda gerçekleşir. Bu durumda Ay, Dünya'ya göre Güneş ile ters noktalardadır.
Türkiye'den de görülebilecek olan Süper Dolunay ya da Mavi Ay, ülkemizde 30 Ağustos'u 31 Ağustos'a bağlayan gece saat 04.36'da zirveye ulaşacak. Bu saatte, Ay tam olarak dolunay evresinde olacaktır ve gece gökyüzünde en parlak ve en büyük şekilde görülecektir.
DOLUNAY'IN YANSIMALARI
Bugün Başak burcunda bir dolunay gerçekleşiyor. Dolunaylar öncelikli olarak meydana geldikleri gün olmak üzere, genelde astrolojik açıdan +/- 5 gün etkili gökyüzü görünümleridir.
Yeni Ay'a 14 Ekim'de eşlik eden güneş tutulmasının ardından, 28 Ekim 2023'teki Dolunay'a 22:14'te parçalı ay tutulması eşlik edecek. Saat 20:02'de başlayıp 00:26'da sona erecek olan bu tutulma Avrupa, Afrika ve Avustralya'da görülebilecek.
Yerberi'de bir dolunay göründüğünde, normal bir dolunaydan biraz daha parlak ve daha büyüktür (en sönük göründüğü ayından yaklaşık (% 17 daha büyük ve % 30 daha parlak görünür). Bu görünen yeni ayın biçimi Süper ay olarak adlandırılır.
Dünya'ya en yakın olduğu zaman Ay dolunay haline yakınsa Süper Ay meydana gelir. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yılda üç ya da dört Süper Ay olayının gerçekleştiğini belirtiyor. 2020'nin ilk Süper Ay'ı 9 Şubat'ta, diğerleri ise 9 Mart ve 8 Nisan'da gözlenmişti.
MAVİ AY DEPREM BELİRTİSİ MİDİR? "Mavi Ay" ile depremler arasında herhangi bir bilimsel ilişki yoktur. "Mavi Ay," Ay'ın dolunay evresinin takvim yılı içindeki düzenini ifade eden bir terimdir. Depremler ise yer kabuğundaki hareketlerden kaynaklanan jeolojik olaylardır ve Ay'ın evreleri ile doğrudan ilişkili değildir.
Kadersel gelişmelere açık bir dönem. İskelet sistemi, eklemler, dişler, diz kapağı, saçlar, cilt ile ilgili problemlere dikkat. Dolunay doğum haritanıza göre hangi evde gerçekleşiyor ise o konularla ilgili etkiler alıyor olacaksınız. Dolunay ile ilgili direkt etki alacak burçlar: Oğlak, Yengeç, Koç ve Terazi.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
NASA'ya göre Ay bütünüyle Dünya'nın gölgesinde kalıyor olsa da, bir miktar Güneş ışığı, Ay'a ulaşıyor. Ancak bu Güneş ışığı Dünya'nın atmosferinden geçerken, mavi ışığın büyük kısmı atmosfer tarafından filtreleniyor ve Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu olaya 'Kanlı Ay tutulması' da deniliyor.
DOLUNAY: Ayın en dolgun olduğu 2 günlük zamandır. Bu zaman zarfında enerji çok yoğun olduğu için her türlü olayımıza çalışmak çok uygun olur. Dolunayda Ay hangi burçta ise o burca ait konuları ve hastalıkları çalışmamız gerekir. SON DÖRDÜN: Ay'ın dolunaydan sonraki küçülmeye başladığı 13 günlük zaman dilimidir.
Ay'ın evreleri her 29,5 günde bir tekrar ediyor. Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor.
2023 HAZİRAN DOLUNAYI NE ZAMAN? Bu dolunay 4 Haziran Pazar saat 06.41'de Yay burcunda ve 13 derecede gerçekleşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri