Siyah kinoa besin değeri bakımından beyaz kinoaya nazaran daha üstün bir konumda yer alıyor. E vitamini yönünden beyaz kinoadan iki kat daha güçlü olan bu kinoa çeşidi, aynı zamanda en yüksek antioksidan değerine sahip olmasıyla da öne çıkıyor.
Kinoa çeşitleri: Beyaz, siyah ve kırmızı kinoa
Besin değeri ve yaygın kullanımları açısından piyasada üç renk kinoa satılmaktadır. Pişirme işlemi sonrasında tohum şeklini muhafaza eden kırmızı kinoa, salata kullanımları için daha uygundur.
Besin değerleri az çok aynı olsa da tanelerin sertliği ve lezzeti açısından bazı farklar bulunuyor. Beyaz kinoa en sık karşılaşılan tür ve lezzeti diğerlerine göre biraz daha hafif. Kırmızı kinoanın tadı ise daha topraksı. Siyah kinoayı ise pişirmesi daha uzun sürüyor ve piştiği zaman beyaz kinoa kadar dişe gelmiyor.
Siyah kinoa; renginin ne kadar koyu olmasıyla orantılı olarak antioksidan içeriği en yüksek olan kinoadır. Yoğun tadı ve piştikten sonra diriliğini koruma özelliği ile kısır ve salatalarda kullanımı uygundur. Kırmızı kinoa da siyah kinoa gibi piştikten sonra diriliğini korur.
Tat Superfoods Kinoa 500 Gr - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
İlgili 44 soru bulundu
Kinoa 1 kg Fiyatı 115,14 TL.
Kinoa Zayıflatır mı? Kinoa ile Diyet Yapmak. Zengin bir protein kaynağı olarak vegan beslenmede öne çıkan kinoa, zayıflamak isteyenlerin tercih edebileceğini bir besindir. Özellikle yağ yakımını destekleyen içeriği ve uzun süre tok tutan yapısı ile kinoa diyet listelerine girer.
Yüksek Mineral ve Lif Kaynağıdır
Yüksek lif kaynağı olması, Kırmızı Kinoayı özellikle rejim ve diyetler için ideal kılmaktadır. Bununla beraber, benzerleri ile karşılaştırıldığında Kırmızı Kinoa ve özellikle Kırmızı Kinoa ile yapılan yemekler, yüksek protein mineral ve de antioksidan içeriği ile dikkat çeker.
Kinoayı Kimler Kullanamaz
Kinoa aslında çok yararlı ve herhangi bir zarar vermeyen bir yiyecektir. Hatta glütensiz olduğu için çölyak hastalarının da tüketebileceği bir yiyecektir. Ancak kan cıvıtıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kan ile ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmeden önce doktora sorması önemlidir.
Kırmızı Kinoa; Güney Amerika'nın Peru, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Şili ülkelerinde yetişen ve M.Ö. 1200 yıllarda yer alan İnka medeniyetinden bu yana tüketilen bir bitkidir. Kırmızı kinoa yüksek oranda protein, magnezyum ve fosfor içerir. Aynı zamanda potasyum ve demir kaynağıdır.
Kinoa Bağırsak Çalıştırır mı? Farklı tahıllara oranla daha yüksek lif içeriği taşır. Lif özelliği ile uzun süre tok tutar. Bağırsak hareketlerini düzenler.
Kullanım alanı geniş olan beyaz kinoa, nasıl ki bulgur ve pirinç ile yemekler yapıyorsanız, o yemeklere uygun bir tahıldır. Öncelikle kinoayı bir iki defa yıkayıp suda bekletmeniz gerekmektedir.
Kinoa, içeriğinde lif, demir, bakır, tiamin, B6 vitamini ve protein barındırır. Aynı zamanda manganez, magnezyum, folat ve fosfos kaynağıdır. İçeriğinde bulunan bu antioksidan, vitaminler ve proteinler sebebiyle sağlıklı bir gıda olarak tüketilmektedir.
Beyaz kinoa son derece doyurucu ve besleyici bir tahıl türüdür. İçeriğinde bol miktarda lif bulunduğu için tok tutma ve kan şekerini dengeleme özelliği bulunur. Bu açıdan sindirim sistemi sorunları olanların da tüketebileceği besinlerden biridir. 185 gram beyaz kinoada 220 kalori vardır.
Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Kinoa tarımına Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya'nın And Dağları üzerindeki yörelerinde 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır.
M Life Beyaz Kinoa 500 G - Migros.
Kinoa 'yı büyük marketlerde ya da online alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. Eğer yolunuz İstanbul Kırkambar 'a düşerse oradan da temin etmeniz mümkün. 100 'den fazla çeşidi olan kinoa 'nın ticari olarak satılan kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere 3 türü vardır. Türkiye'de genellikle beyazı satılmaktadır.
Bu yüzden diyetlerde kinoa yerine, lif bakımından daha değerli olan bulgurun tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bulgurun tercih edilmesinin bir diğer nedeni de kinoaya göre daha az yağlı olması.
Sindirimi kolaydır bu sayede yağ yakımını hızlandırır; az yağlı ve sindirimi kolay olan kinoa, kilo verme esnasında kolaylıkla başvurulabilecek yardımcı gıdalardandır. İnsan metabolizmasını 5 misli hızlandırır ve böylece vücuttaki yağ hücrelerinde kayda değer bir düşüşün gerçekleşmesine katkıda bulunur.
Kinoa kaç kaşık yenmeli? Ancak kinoa kalorisi yüksek bir besindir, bu yüzden tüketirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. 3 çorba kaşığı kinoa yaklaşık 75 kaloridir, tüketirken miktarının ayarlanarak tüketilmesi kalorinin daha dengeli olmasını sağlar.
Kinoa, içerisinde lizin adında bir bileşen barındırıyor. Ciltteki kolajen ve elastin yapımına dahil olan lizin, bu sayede cildin yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Ayrıca antioksidan bakımından zengin oluşu, serbest radikallerin cilde etkilerini önlüyor.
Kinoa; Latin Amerika bölgesinde yetişen bir tahıldır. Kuş yemine benzediği gibi aynı şekilde darıya da benzemektedir. ABD'de özellikle kilo koruyucu olarak kullanılan bir tahıldır fakat diğer tahıllardan farkı diğer tahıllar kilo aldırırken kinoa tahılı kilo vermeye yardımcı bir gıdadır.
KİNOA GLUTENSİZ Mİ ?!
Gluten içeren tahıllarla yapılan tüm yemeklerde gluten etkisi görülecektir ve ÇÖLYAK hastaları ya da glüten intoleransı yaşayanlar bu besinleri tükettikleri zaman, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal, uyuşukluk, sersemlik, yorgunluk gibi belirtiler gözlenebilir.
Demir ve protein bakımından zengin olan kinoa salatası hem sebzeli, hem de meyveli çeşitleriyle sunulabilir. Özellikle semizotu ve çilek, kinoaya en çok yakışan besinler arasında yer alır. Kinoa, pilav, dolma ve kısır yapımında da kullanılan bir besindir.
Sabah zinde bir kahvaltı tercihi için kırmızı veya beyaz renkteki kinoaları bir gün önceden haşlayarak hazır hale getirin. Yarım bardak kinoa, yarım bardak yulaf ve yarım bardak ılık sütü bir kasede karıştırın ve üzerine muz dilimleri ekleyin. İsteğe göre içerisine biraz tarçın da dökebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri