Kentsel Dönüşüm Kredisi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı üst limiti, güçlendirme kredisi için 240 bin TL, konut yapım ve edinme kredileri ile iş yeri yapım kredisi 600 bin TL, iş yeri edinme kredisi ise 250 bin TL'dir.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
2+1 konutların maliyetinin 1.5 milyon lira olduğunu ifade eden Kurum, “Maliyetinin yarısını, yani 750 bin lirasını devletimiz karşılayacak, vatandaşımız 75 bin lira peşin ödeyecek, kalan tutarını başlangıç taksiti 5 bin 625 liradan 10 yıl vadede ödeyebilecek. 3+1 konutlarımızın maliyeti 1 milyon 800 bin lira.
Kentsel dönüşüm kanunu ile devletin sağladığı faydalardan da kazanımlar elde edilir. Kira yardımı, kredi faiz desteği yardımı ve ruhsat harçlarından muafiyetler bu kazanımların bazılarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Yapınızın Riskli Alan dışında Riskli Yapı olması halinde dönüşüm malikler tarafından yapılacağından masraf mülkiyet sahipleri tarafından karşılanacaktır.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
"YARISI BİZDEN" KAMPANYASI
Yüzde 10'u peşin kalanı 10 yıl vadeli olarak borç ödenebilecek. Yüzde 10'u peşin ödenen 750 binlik borçlanma için 5 bin 625 lira taksit, 900 bin lira için 6 bin 750 lira taksit olacak. Cebinde birikmiş parası olmayan vatandaş bile katkıyla uygun şartlarda borçlanacak.
Aylık ödeme 2+1 daire için 5 bin 625 liradan, 3+1 daire için 6 bin 750 liradan başlayacak. Öte yandan dönüşüm sürecinde 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılacak. Dönüşüm kampanyası, önce İstanbul'da başlatılacak, önümüzdeki süreçte 7 bölgeye de yayılacak.
Mülk sahibi e-devlet üzerinden başvuru yapacak. Başvuruda gelir şartı aranmayacak. Başvuruda herhangi bir ücret ödenmeyecek. Fazla başvuru olması durumunda dönüştürülecek yapılar kura ile belirlenecektir.
Kampanyamızın adı "Yarısı Bizden." 26 Nisan'da e-Devlet üzerinden bütün mülkiyet sahibi vatandaşlarımız başvurabilecekler.
Sektör temsilcilerinin ilettiği bilgiye göre arsa sorunu olmayan ve vergi, harç gibi çeşitli muafiyetleri bulunan kentsel dönüşümde bile metrekare maliyeti minimum 10 bin lira seviyesinde bulunuyor. 80 metrekare yeni konut maliyeti 1 milyon lirayı aşıyor. Bu fiyat ortalamada 1 milyon 250 bin lira olarak gerçekleşiyor.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılacak olan vatandaşlara hem Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı hem yerel belediyeler kira desteği veriyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm şehirlerde; kentsel dönüşüme giren yapılardaki mülk sahiplerine kira desteği sağlanıyor.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Kampanyaya en çok başvuru Bahçelievler, Bağcılar, Güngören, Üsküdar, Fatih ilçelerinden, en az başvuru ise Adalar, Şile, Çatalca, Başakşehir ve Beykoz ilçelerinden yapıldı.
İstanbul'da geçen nisan ayında kentsel dönüşüm için “yarısı bizden” kampanyası başlatıldı. 900 bin liraya kadar hibe, 900 bin liraya kadar da kredi verileceği duyuruldu. Faiz oranı yüzde 0,79, vade 10 yıl olarak belirlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini vererek Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olarak tanımladığı “Yarısı Bizden” kampanyasının başvuru sürecinin sonlandığını duyurdu. 26 Nisan'da e-Devlet üzerinden başlayan başvuru süreci 31 Mayıs'ta sonlandı.
Başvuruyu sadece malikler yapabilir.
Yerinde Dönüşüm Kampanyasının Maliyeti
Bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL devlet tarafından karşılanacak. Mülk sahibi vatandaş ise 75 bin TL peşinat ödeyecek, kalan tutarı başlangıç taksiti 5.625 TL'den 10 yıl vade ile ödeyebilecek.
“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasını da kapsayan teklifin yasalaşmasıyla birlikte, daha önce mal sahiplerinin üçte iki çoğunluğuyla alınan kararların yüzde 50+1 ile alınması hayata geçecek.
Kentsel dönüşümle ilgili destek paketi açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasına göre, finansman paketi kapsamında kişi başı kredi üst limiti 600 bin liradan 1 milyon 250 bin TL'ye çıkarıldı. Finansman maliyetinin 840 baz puana kadar kısmını Hazine karşılayacak.
Kentsel dönüşüm sürecinde konutların küçülüp küçülmediği, projenin özelliklerine ve amaçlarına bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, mevcut yapıların yıkılması ve yerlerine daha yoğun ve kompakt yapılar inşa edilmesiyle konutlar küçülebilir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşümde 5 Katlı Binaya 3 Kat Veriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri