Tercüman Nasıl Olunur? Tercümanlığın en önemli şartı üniversite mezunu olmaktır. Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir.
Çoğu Tercüman/ Çevirmen alanıyla ilgili lisans derecesine sahiptir. Tercüman olmak için hangi okul bitirilmeli diye soranlar için 4 yıllık Dil ve Edebiyat veya Dilbilim eğitimi almak gerektiği söylenebilir. Çevirmen olmak için hangi okul bitirilmeli sorusunun yanıtı ise Çeviribilim bölümü olarak belirtilebilir.
Mesleğin önü açık mı? Nöral makine çevirisi ve yapay zekanın makine çevirisine katkıları ile her alanda olduğu gibi, çeviri alanında da makineleşmenin ön plana çıktığı tartışılmaz bir gerçektir. Ancak bu durum, sanıldığının aksine, çeviri mezunları için bir dezavantaj değil, avantaj oluşturmaktadır.
Tercümanlık yapabilmek için en az iki dil bilmek şarttır fakat unutmamak gerekir ki yabancı dil bilen herkes tercüman olacak yetkinliğe sahip değildir. Çevirmen olmak için gereken temel unsurlar hedef dilin dil bilgisi kurallarına hakimiyet ve çeviri yapılacak dil hakkında geniş bir bilgi birikimidir.
İlgili 32 soru bulundu
En düşük Tercüman / Çevirmen maaşı 15400 TL iken, en yüksek Tercüman / Çevirmen maaşı 54470 TL'dir.
Mütercim ve Tercümanlık bölümü genelde İngilizce, Çince, Arapça, Rusça, Fransızca, Almanca eğitimi vermektedir. Öğrenci hangi dilde eğitim görmek isterse puanına göre o bölümü seçebilir. Mütercimler yazılı çeviri, tercümanlar ise sözlü çeviri yapar.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü iki yıllık bir ön lisans programıdır. 2 yıllık Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü dört ders dönemi içermektedir.
Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümü mezunları, temel olarak çevirmen ve tercüman olarak görev alabilirler. Ayrıca yayınevleri, çeviri büroları, medya ve haber kuruluşları, kültür ve turizm merkezli işletmelerde çalışma imkanları bulurlar.
Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişi anlamında kullanılır. Özetle mütercim olan kişi, metin üzerinden çeviri işini yaparken tercüman olan kişi çeviriyi simültane, yani eş zamanlı, bir şekilde sözel olarak gerçekleştirir.
Lise Mezunu Tercüman Olabilir Mi? Yeminli çevirmen olmak isteyen birinin en düşük olarak üniversitelerin lisans bölümünden mezun olması gerekir. Hatta eğitim sürecinde girdiği sınavların sonuçları ve aldığı sertifikalar, o kişinin yeterliliğini destekleyen evraklardan bazılarıdır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ve üniversite mezunu olma şartını sağladığınız takdirde yeminli tercüman olabilmek için herhangi bir noter huzurunda yemin etmeniz gerekmektedir. Bu noter sizi mülakata alır ve o dili bilip bilmediğinizi test eder ve dili bildiğinizi ispatlamanız yeterli olacaktır.
Mütercim-Tercümanlık/Dil Bilimleri gibi bölümlerde lisans eğitimini tamamlamış, yurt dışında eğitim almış ya da uzun yıllar yurt dışında yaşamış ve yeterli düzeydeki dil bilgisini çeviri hizmetleri ile değerlendirmek isteyen kişiler yeminli tercümanlık yapmak için başvuruda bulunabilirler.
Türkiye'de yeminli tercümanların ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 19.000 TL arasında değişebilir. Ancak, serbest çalışan yeminli tercümanlar, çalıştıkları dillerin nadir veya talep görmeyen diller olması durumunda daha yüksek ücretler talep edebilirler.
Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Programı mezunları;
Basın ve yayın gibi medya kuruluşlarında. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığındaki birimlerde. Tercüme bürolarında. Turizm şirketlerinde ithalat-ihracat yapan kurumlarda çalışabilirler.
eleman.net verilerine göre, Tercüman 2023 yılında ortalama 33.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tercüman , Ocak 2023 yılında ortalama 27.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.808 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Günümüzde tercih edilen popüler mesleklerden olan mütercim ve tercümanlık, gelecekte de artarak tercih sebebi olacaktır. Globalleşen dünyada ekonomik ve kültürel sınırların kalktığı dönemde, iletişim için en önemli etken dildir.
Mütercim Tercümanlık, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Dil puan türüne göre tercih edilebilir.
İki yıllık ön lisans eğitimlerini tamamlamış olan öğrencilerimiz, MEB'e bağlı ilköğretim okullarında ve özel dershaneler ile dil kurslarında öğretmenlik yapabilir; ya da dikey geçiş (DGS) yolu ile; Mütercim- Tercümanlık (İngilizce), İngiliz Dil Bilimi, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültür ve Edebiyatı, İngiliz ...
Son yıllarda en çok talep alan mütercim- tercümanlık dilleri arasında Arapça bulunur. Eğer siz de Arapça diline hakim iseniz Arapça mütercim – tercümanlık iş ilanları yayınlayan kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunabilirsiniz.
Dünyada öğrenilmesi en kolay olarak görülen dil İspanyolcadır. Aynı zamanda en çok konuşulan dilde İspanyolcadır. 5 sesli harf (a, e, i, o, u) ve üç tane iki harften oluşan (ch, ll, rr) sesleri vardır. Ayrıca İspanyolca, uluslararası verilen iş ilanlarının %37'lik kısmında “bilinmesi gereken dil” olarak gösterilmiştir.
Analizlerin ardından firma, en çok para kazandıran yabancı dili açıkladı. Araştırmanın sonucuna göre yılda 263 bin 781 dolar kazanmanın yolu ABD'nin New York kentinde yaşayıp 'Portekizce' bilmekten geçiyor. Forbes'un aktardığı araştırma sonuçlarına göre, ikinci sırada yıllık 97 bin 452 dolar ile Japonca yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri