Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Örnekleme istatistikte belirli bir yığından alınan kümeyi ifade eder. Örneğin; Türkiye'deki tüm üniversite sayıları bir yığın iken Ankara'daki üniversite sayısı bu yığından alınmış bir örnektir. simgeleri kullanılır. İstatistik sadece örnekler üzerinde hesaplanabilir.
Not: bir cümlenin örneklendirme olduğunu anlamanın yolu, cümleden önce örneklendirme ifadelerini yani; örneğin, mesela, örnek olarak ya da şöyle ki gibi ifadeler getirilebilir. Yaptığınız bu deneme sonucu cümle anlamını yitirmiyorsa ilgili cümlede bir örneklendirme olduğunu belirtmek mümkündür.
Örneklendirme genellikle makale, söyleşi, anlatı ve deneme gibi düşünce yazılarında kullanılan bir yöntemdir. Örneklendirme Nedir? Yazarın, kaleme aldığı metnin daha anlaşılır olması için başka kişilerden alıntı yapmasına örneklendirme denir.
Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir. Düşüncenin anlaşılır ve akılda kalıcı olması amaçlanır. Bazen önce bir örnek verilerek veya fıkra anlatılarak konuya giriş yapılır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir paragrafta ya da bir cümlede konunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için, gerekli olan örneklerinin verildiği cümlelere örneklendirme cümlesi denmektedir. Böyle cümleler sayesinde konu daha anlamlı hale gelir ve anlatılmak istenen anlaşılır.
Örnekleme (Sampling): Evrenden örneklem seçme ve seçilen örneklemden bulunan değerlerden yararlanarak parametreler hakkında tahminlerde bulunmaya örnekleme denir (Korum, 1981, s.129).
Örnekleme-Tanık Gösterme arasındaki fark: Tanık gösterme için mutlaka tanınmış kişinin sözlerine de yer verilmesi gerekmektedir. Eğer yazıda sadece tanınmış kişinin ismine yer veriliyorsa, bu tanık gösterme değil örneklendirme olmaktadır.
Karşılaştırma cümleleri, bir varlığın, durumun veya kavramın azlığı-çokluğu, farklılığını, üstünlüğünü ifade eden kelimelerdir. Mesela “Ahmet'in ayakkabıları, Selma'nın ayakkabılarına göre daha fazladır.” Bu cümlede kullanılan “göre” sözcüğü, bir karşılaştırma yapmak amacı ile kullanılmıştır.
Anlatılan konu hakkında örnekleri sıralayarak düşünceyi daha etkili, daha kalıcı ve daha anlaşılır hale getirmek maksadıyla örneklendirme tekniği kullanılmaktadır. Örneklendirme tekniği düşünceyi somut hale getirerek daha etkili kılmayı amaçlamaktadır. Konu hakkında örnekler art arda sıralanır.
Örnekleme, ele alınmış konuyu daha iyi ifade etmek için örnek vermeye başvurmak olarak kabul edilir.
Yazar, sadece metnin anlaşılmasını sağlamak için değil, okuru etkilemek için de bu yollardan birine ya da birkaçına başvurur. 1- Örneklendirme: Yazarın öne sürdüğü fikri destekler nitelikte olan olayları ve olguları okurla paylaşmasıdır. Örneklendirme genellikle tarihte yaşanmış bir olay üzerinden yapılır.
Örnekleme Cümleleri
Anlatılmak istenen bir düşünceyi örnek vererek somutlaştırmaktır. Ülkemizde turistlerin ilgisini çeken pek çok il vardır: İstanbul, Nevşehir, Antalya… Mutfağa sanki aylardır hiçbir canlı girmemiş gibiydi: kirli tabaklar, çöpler…
Örneklem, evrenden belirli bir yolla seçilmiş daha küçük sayıdaki obje ve bireylerin oluşturduğu gruptur. Örneklem evrenin bir parçası olup hem araştırma, hem de istatistiksel bakımdan büyük önem taşır. Örneklemin en önemli özelliği yansız ve temsili olmasıdır.
Örneklem, evrenle ilgili çalışmak için seçilen evrenin sınırlı bir parçasıdır. Neden Örnekleme Yapılır? Evrenin hepsine gitmek pahalı, zaman ve personel ihtiyacı fazla olan bir iştir. Bunun yerine örnekleme ile daha ucuz, kısa zamanda ve daha az personelle pratik sonuçlar elde edilir.
Karşılaştırma sıfatları, niteledikleri iki nesne arasındaki farkları karşılaştırmak için kullanılırlar (larger, smaller, faster, higher). Aşağıdaki kalıptaki gibi, iki ismin karşılaştırıldığı cümlelerde kullanılırlar: İsim (özne) + fiil + karşılaştırma sıfatı + than + isim (nesne).
İki kavram, nesne, eser, kişi arasında yapılan kıyaslamaya karşılaştırma denir. Karşılaştırmada benzerlik, farklılık, üstünlük gibi değişik durumlar ifade edilir. Yani karşılaştırmanın hangi yönden yapıldığı ortaya konur. Bu durumda benzetme ve karşılaştırma edatları kullanılır.
Evreni temsil eden bir alt küme seçilmesine örnekleme ya da örneklem seçimi denir. Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister.
Örnekleme Ve Tanık Gösterme Arasındaki Fark
Eğer metin içinde, bu tanıma uyan bir söz kullanıyorsa tanık gösterme; söz kullanılmıyor ve yalnızca sözü söyleyen kişinin ismi geçiyorsa örnekleme yöntemi kullanılmıştır.
Burada muhakeme gücünü geliştiren öğrenci rahatlıkla cevap verebilirken, bazı öğrenciler ise tanık gösterme biçimini örnekleme biçimi ile karıştırmaktadırlar. Aslında bu iki biçimi ayırt etmek çok basittir. Tanık gösterme de alıntı yapılırken, örneklemede örnekler sunulur.
Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23). Evren içerisinden evreni temsil eden birimleri seçme (örnek alma) işlemine ise örnekleme denir (Ural, 2011: 23). Örneklem hacmi ise ile gösterilir.
Örneğin, bir araştırmacı 5000 kişilik bir popülasyonda 500 kişilik sistematik bir örneklem toplamayı amaçlamaktadır. Popülasyonun her bir öğesini 1-5000 arasında numaralandırır ve her 10. bireyi örneklemin bir parçası olarak seçer (Toplam popülasyon/Örnek Büyüklüğü = 5000/500 = 10).
Kolayda örnekleme, ana kütle içerisinden seçilecek örnek kesimin araştırmacının yargılarınca belirlendiği tesadüfî olmayan örnekleme yöntemidir. Kolayda örneklemede veriler, ana kütleden en kolay, hızlı ve ekonomik şekilde toplanır (Malhotra, 2004: 321, Aaker vd., 2007: 394, Zikmund, 1997: 428).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri