Doğumsal bir problem olan kepçe kulaklılık, genetik yapıdan kaynaklı ortaya çıkar. Bireyin ailesinde, anne ya da babasında kulak sorunu olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Kepçe kulak; sonradan var olan bir durum değildir, anne ve babanın genleri ile beraber çocuğa da geçmektedir.
Tamamen doğumsal bir sorun olan kepçe kulaklılık, genetik faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle ailesinde, özellikle anne veya babasında kepçe kulak problemi olan kişilerde bu problemin görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Kepçe kulak sorunu özellikle çocukluk döneminde olumsuz izler bırakabildiği için vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken önemli bir sorundur. Bir bireyin kulak gelişimi 6 yaşına geldiğinde yaklaşık %90 oranında tamamlanmış olur.
Bebekler İçin Kepçe Kulak Bandı
Kulak kıkırdak yapıları oldukça yumuşak bir yapıya sahip olduğu için bebekken kulakta yer alan kepçelik kulak bandı yardımı ile de giderilebilir. Yeni doğmuş olan bebekler ile 3 aşına kadar olan çocuklar kulak bandı kullanımı sağlayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kepçe kulak sorunu ameliyatsız olarak tedavi edilememektedir. Kepçe kulağın tedavisi tıp literatüründe otoplasti olarak bilinen cerrahi yolla yapılmaktadır.
Kepçe Kulaklılık Düzelir Mi? Kepçe kulaklılık yeni doğan döneminde kalıplama tekniği ile düzeltilebilir. Anormal açılan kulak açısı sevimli göründüğü için gözden kaçabilir. Ancak bu açı zamanla genişleyebileceği için mutlaka ölçüm yapılmalı ve takip edilmelidir.
Normal şatlarda bir kulak 6,5 cm uzunluk ve 3,5 cm genişliğe sahiptir. Kulak ile kafa bölgesi arasında bulunan açı ise normal şartlarda 30 derecelik bir açıdır. Verilen bu değerler ile kıyaslandığında daha büyük açılar ortaya çıkıyor olması kepçe kulak sorunu ile karşı karşıya olunduğunu gösterir.
İdeal yaş da 4 ila 6 arasıdır. Çocukların genel olarak sağlık durumları ve kontrolleri yapıldıktan sonra kepçe kulak sorununun ortadan kaldırılması için ameliyat planlaması yapılabilir. Daha erken dönemde ise cerrahi müdahale yapılması sakıncalı olabiliyor.
6 yaşında kepçe kulak ameliyatlarının yapılmasının en önemli nedeni, artık kulağın daha fazla büyüme olasılığının azalmış olmasıdır. Kepçe kulağın tedavi edilmesinin 6 yaş civarında yapılmasının bir diğer önemli nedeni ise okul öncesi dönemde çocuğun okulda uğrayabileceği psikolojik travmayı azaltmaktır.
Yeni doğan bebekteki kepçe kulak sorunu ilk 3 ayda alınan önlem ile düzeltilebilir. Babyjem Kepçe kulak önleyici ve uyku bandı, bebeğinizin henüz kıkırdak halinde olan kulaklarının kıvrılıp yanlış şekillenmesini engellemeye yardımcı olacaktır. Kulak hizasında bulunan tabaka kulağın doğru şekilde durmasını sağlar.
Kepçe Kulak Ameliyatının Riski Var mıdır? Otoplasti ameliyatı genel olarak düşük riskli ameliyat grubundadır. Ameliyat sonrasında kısa döenmde görülebilecek en sık problemler ameliyat sahasında kan toplanması (hematom oluşumu) ve enfeksiyondur.
Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir. Ameliyat sonrasında hastaya 1 – 2 gün pansuman yapılmaz.
Kepçe kulak, uzmanlar tarafından cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle düzeltilebilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde kepçe kulak fark edilirse, kulak şekillendirme adı verilen ameliyatsız bir işlemle kulaklar düzeltilebilir.
Otoplasti İstanbul fiyatları baz alındığından ortalama bir kepçe kulak estetiği fiyatı 25 bin TL ile 50 bin TL arasında tamamlanmaktadır.
Kepçe kulak problemi, yalnızca estetik bir problem oluşturduğu ve kulakta işlevsel bir soruna yol açmadığı için estetik operasyonlar arasında yer alır. Ülkemizde sağlık sigortası estetik operasyonları karşılamaz. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı devlet hastanesinde yapılsa dahi ücret ödemek gerekir.
Kepçe kulak küçültme ameliyatı olmanın dezavantajları, nadir de olsa bulanabilir. Bunlar arasında; genel anesteziye bağlı riskler, enfeksiyon, kanama, yara izleri ve kulaklarda asimetri gibi estetik sonuçların oluşması gibi riskler yer alabilir.
Kulak Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır? Çocuklar 5 ila 6 yaşına geldiklerinde artık kulak gelişimlerinin % 80'i tamamlanmış olur. Bir diğer deyişle kulak gelişiminin tamamının anne karnında tamamlanmadığını söyleyebiliriz. Doğumdan sonra da kulaklarda gelişim süreci devam eder.
Otoplasti yani kepçe kulak ameliyatı ile sorun tamamen ortadan kalkar. Getirilen çözüm de ömrünüzün sonuna kadar sizinle gider. Bu konuda birçok kişinin zihninde karışıklık yaşansa da doğru bir şekilde yapılmış ameliyat herhangi bir sorun olmadan devam ettiği takdirde kalıcı olur.
Kepçe kulak psikolojik sorunlara neden olabiliyor
Kepçe kulak, toplumda en sık görülen kulak deformitesi yani şekil bozukluğudur. Hemen her yaşta kişi bu sorunla uzmanlara başvurmaktadır. Kişinin psikolojisini diğer estetik problemlere göre en fazla bozan deformite olarak kabul edilebilir.
Yetişkin bir kişinin kulağının yüksekliği 5,5-6,5 cm, genişliği ise 3-4,5 cm'dir. Kulak kepçesinin kenarı kafadan yaklaşık 1,5-2 cm yüksektedir. Kafa ile kulak kepçesinin kenarı arasındaki bu mesafe, kulağın üst ucunda en yakınken kulak memesi ile birleştiği kısımda ise en uzaktır.
Erişkin bireylerde operasyon sonucu kullanılan kepçe kulak bantlarının etkisi olumludur. Ancak operasyon sonucu kullanılmayan kepçe kulak bantları erişkin bireylerde etki göstermemektedir. Özellikle bu kulak bantlarını daha kalıcı şekilde yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılarda kanserojen etkiler mevcuttur.
Genel olarak pinnaplasty ameliyatından sonra kullanımı uygun olan kepçe kulak bandı medikal ürün kullanımı doktorlar tarafından önerilir ve birçok ecza markasında kolaylıkla bulunabilir.
Özellikle okul çağındaki çocukların sosyalleşmesinde ve okul başarısında olumsuz etkilere sebebiyet verebileceği için erken dönemde yapılması önerilir. Kulak gelişimi 6-7 yaşlarında tamamlanır. Bu yüzden çocuklarda kepçe kulak ameliyatı gelişimin tamamlanmaya başlandığı 4-5 yaşlarından itibaren uygulanmalıdır.
Kepçe kulak sonrasında kulak eski haline dönmez. Bir ay süre ile kulaklar olması gerekenden daha fazla yapışık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri