Alerjen maddeler, polen, ev tozu, hayvan tüyleri veya küf gibi birçok farklı türde olabilir. Göz alerjisi belirtileri arasında da, kaşıntılı, sulanmış, kızarmış veya şişmiş gözler, göz çevresindeki ciltte kuruluk veya tahriş, gözlerde yanma veya batma hissi yer alabilir.
Göz alerjisi semptomları, hafif rahatsız edici kızarıklıktan görmeyi bozacak kadar şiddetli iltihaplanmaya kadar değişebilir. Bunun sonucu olarak, göz kapakları ile göz zarı, yani konjonktiva kızarır, şişer veya kaşınmaya başlar. Gözde yanma hissi ve berrak, sulu akıntı halinde gözyaşı görülebilir.
Hastaları rahatsız eden kaşıntı, batma, sulanma, yanma, kızarıklık şikayetleri için anti alerjik göz damlalarından faydalanılır. Ayrıca suni gözyaşı damlalarının kullanılmasında hastaları rahatlatır. Bu damlaların soğuk olarak kullanılması daha etkili olmaktadır.
GÖZ ALERJİSİNİN TEDAVİSİ
Gerekirse, bir alerji uzmanı tarafından alerjeni veya alerjenleri belirlemek üzere deri veya kan testi yapılabilir.
Alerjik konjonktivit tehlikeli değildir fakat doğru tespit edilip tedavi edilmezse kornea ülseri ve görme kaybı gibi tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kişi göz doktorlarının kontrolü olmadan ilaç kullanmamalı ve müdahale etmemelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Göz alerjileri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gözde sulanma, kaşıntı, kızarıklık ve göz çevresinde ödem gibi belirtilerle ortaya çıkan göz alerjileri zamanında tedavi edilmezse göz kaybına varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Bunlardan biri de bahar aylarında sık görülen mevsimsel göz alerjisidir. Göz alerjisi özellikle gözlerde yaşarma, kızarıklık, kaşınma gibi belirtilerle ortaya çıkar. Öyle ki; bahar aylarında her 100 kişiden 25-30'u mevsimsel göz alerjisi problemi yaşar.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Daha geniş bilgi ve tedavi için alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz önemlidir. Size hem tedavi hem de şikayetlerinizi tetikleyen alerjenlerin belirlenmesi konusunda yardımcı olacaktır.
Ani gelişen alerjik göz nezlesinde, alerjen maddeyle yoğun temas sonrası kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik gibi şikayetler görülür. Alerjik göz nezlesine sıklıkla alerjik burun şikayetleri de eşlik etmektedir. Her iki gözde de belirtiler görülür.
Göz kapaklarında şişlik, sulanma, kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler şiddetli bir şekilde alerji yapan maddeyle temastan sonra birden ortaya çıkar. Şikayetler, genellikle alerjen ile temas kesildikten yaklaşık 48 saat içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar.
Mevsimsel göz alerjisi genellikle kısa sürer ve uygun tedaviyle 1 hafta içinde geçmesi beklenir ancak pereniyal konjoktivit söz konusuysa kalıcı bir göz alerjisinde bahsedilebilir.
Alerjen maddeler, polen, ev tozu, hayvan tüyleri veya küf gibi birçok farklı türde olabilir. Göz alerjisi belirtileri arasında da, kaşıntılı, sulanmış, kızarmış veya şişmiş gözler, göz çevresindeki ciltte kuruluk veya tahriş, gözlerde yanma veya batma hissi yer alabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Akut ürtiker besinler ya da ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkabilir. Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Göz alerjileri; gözde yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. İleri alerji formlarında gözün beyaz kısmında yapışıklıklar dahi olabilmektedir.
Ev tozu, kedi köpek kepeği, küf gibi alerjenler kişide yıl boyunca süren alerjik semptomlara neden olabilir. Yine kişinin kullandığı kontakt lens solüsyonu, sabun veya şampuan gibi ürünler de alerjiye yol açabilir. Tüm bu durumlar sürekli göz kaşıntısı yapabilir.
Mevsimsel alerjilerin belirtileri ise burunda akıntı, kaşıntı, hapşırma, tıkanıklık, gözlerde kaşıntı, sulanma, damakta kaşıntı, nefes darlığı, göğüsde tutukluk hissi, kuru öksürük gibi rahatsızlıklardır.
Bakteriyel Konjonktivit
Bakterilerin neden olduğu bu tip konjonktivit, tedavi edilmezse göze ciddi zarar verebilir. El ve göz hijyenine dikkat etmemek, kalabalık ortamlar, mikroplu makyaj malzemeleri başlıca nedenlerdir. Gözde yoğun akıntı (sarı-yeşilimsi renkte) vardır. Bulaşıcıdır.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri