Kepçe kulak sorunu özellikle çocukluk döneminde olumsuz izler bırakabildiği için vakit kaybetmeden müdahale edilmesi gereken önemli bir sorundur. Bir bireyin kulak gelişimi 6 yaşına geldiğinde yaklaşık %90 oranında tamamlanmış olur.
En iyi tedavi aileleri tarafından kepçe kulak tespit edilen bebeklerde doğumdan 2-3 hafta sonra devamlı olarak fakat doktor kontrolünde kulaklara bir elastik bandajın bir kaç ay süre ile uygulanmasıdır. Sonuç genellikle başarılı olur ve ilerde ameliyat gerek kalmaz.
Bebeklerde kulak yapısı ilk 3 aylık dönemde yumuşak bir kıkırdak formundadır. Bebeklerde kepçe kulak durumu 6 aydan sonra düzeltilmesi mümkün değildir. Bu dönemden sonra kıkırdak yapısı sertleşmektedir. Bandaj ya da bant ile kepçe kulak bozukluğunun düzeltilmesi mümkün değildir.
Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar kepçe kulak bantla düzelir mi, bandana ile düzelir mi gibi halk arasında kepçe kulağın ameliyatsız tedavisi olarak yanlış bilinen çözümler aramaktadırlar. Kepçe kulak sorunu ameliyatsız olarak tedavi edilememektedir.
Kepçe kulak ameliyatı her yaşta yapılabilir. Ancak erken yapılması daha avantajlıdır. Kıkırdak gelişiminin tamamlanmaya başlandığı 4-5 yaşlarından itibaren ameliyat yapılabilir. İple yapılan yöntemde 1 yaşından itibaren uygulamak mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
Kulak Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır? Çocuklar 5 ila 6 yaşına geldiklerinde artık kulak gelişimlerinin % 80'i tamamlanmış olur. Bir diğer deyişle kulak gelişiminin tamamının anne karnında tamamlanmadığını söyleyebiliriz. Doğumdan sonra da kulaklarda gelişim süreci devam eder.
Kepçe Kulak Ameliyatının Riski Var mıdır? Otoplasti ameliyatı genel olarak düşük riskli ameliyat grubundadır. Ameliyat sonrasında kısa döenmde görülebilecek en sık problemler ameliyat sahasında kan toplanması (hematom oluşumu) ve enfeksiyondur.
Kepçe kulak, kulağın kepçe şeklindeki çıkıntılı bölesinde bulunan ve Y şeklini andıran kıkırdak kıvrımının yeterli seviyede gelişmemiş olmasından kaynaklanan bir sorundur. Kıkırdak doku yeteri kadar gelişemediği için kafatasıyla arasında oluşması gereken açı genişler ve kulak çıkıntısı ön tarafa doğru eğilmeye başlar.
Kepçe kulak, uzmanlar tarafından cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle düzeltilebilir. Özellikle yeni doğan bebeklerde kepçe kulak fark edilirse, kulak şekillendirme adı verilen ameliyatsız bir işlemle kulaklar düzeltilebilir.
Kepçe kulak; sonradan var olan bir durum değildir, anne ve babanın genleri ile beraber çocuğa da geçmektedir.
6 yaşında kepçe kulak ameliyatlarının yapılmasının en önemli nedeni, artık kulağın daha fazla büyüme olasılığının azalmış olmasıdır. Kepçe kulağın tedavi edilmesinin 6 yaş civarında yapılmasının bir diğer önemli nedeni ise okul öncesi dönemde çocuğun okulda uğrayabileceği psikolojik travmayı azaltmaktır.
Erişkin bireylerde operasyon sonucu kullanılan kepçe kulak bantlarının etkisi olumludur. Ancak operasyon sonucu kullanılmayan kepçe kulak bantları erişkin bireylerde etki göstermemektedir. Özellikle bu kulak bantlarını daha kalıcı şekilde yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılarda kanserojen etkiler mevcuttur.
Ülkemizde sağlık sigortası estetik operasyonları karşılamaz. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı devlet hastanesinde yapılsa dahi ücret ödemek gerekir.
Kepçe kulak ameliyatları altı yaşından itibaren yapılmakla birlikte, çoğu zaman daha ileri yaşlarda doktora başvurulursa ameliyatın yapılmasına bir engel yoktur. Erişkinlerde bu ameliyat yapılacağı zaman ameliyat öncesinde 10 gün süreyle aspirin ve kan sulandırıcı maddeler kullanılmamalıdır.
Genel olarak pinnaplasty ameliyatından sonra kullanımı uygun olan kepçe kulak bandı medikal ürün kullanımı doktorlar tarafından önerilir ve birçok ecza markasında kolaylıkla bulunabilir.
Kepçe kulak psikolojik sorunlara neden olabiliyor
Kepçe kulak, toplumda en sık görülen kulak deformitesi yani şekil bozukluğudur. Hemen her yaşta kişi bu sorunla uzmanlara başvurmaktadır. Kişinin psikolojisini diğer estetik problemlere göre en fazla bozan deformite olarak kabul edilebilir.
Kepçe Kulak Nedir Ve Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Kepçe kulak hali baş ile kulak arasındaki açının normalden daha geniş olmasıdır. Bu bireylere karşıdan bakıldığı zaman kulak kepçesi belirgin olarak görülür. Aynı zamanda kepçe kulak fiziksel bir hastalık değil estetik bir sorundur.
Kepçe Kulak Ameliyatı sonrası takılan bandaj 2 – 3 gün durabilir. Ameliyat sonrasında hastaya 1 – 2 gün pansuman yapılmaz.
Devlet hastanesinde kepçe kulak estetiği ameliyatı yapılmaktadır. Ancak her devlet hastanesinde bu işlem yapılmıyor.
Normal bir erişkin kulağın boyutları 6.5 x 3.5 cm.dir. Kulak kepçesi ilk 3 yaş içinde erişkin boyunun % 85'ine, altı yaşında ise erişkin boyunun % 90'ına ulaşmaktadır. Kulak dış çerçevesinin kafaya olan uzaklığı 15-20 mm.dir (Şekil 1). Eğer bu çerçeve kafadan daha uzaktaysa kulak kepçe kulak olarak adlandırılabilir.
Bu sebeple, adaylarla ilgili yeni bir yönerge yayımlanmadığı müddetçe kepçe kulak ameliyatının polisliğe engel olduğunu söyleyemeyiz.
Kepçe kulak ameliyatında açılma zaman zaman söz konusu olabilir. Ancak bazı ameliyat tiplerinde bu açılma son derece düşük olur. Kaldı ki açılma gerçekleştiği zaman dahi kulak eski açısına dönmez.
Kepçe kulak ameliyatları ağrılı mıdır? Hastalar yapılan uyuşturucular nedeni ile ameliyattan sonra 12 saat boyunca ağrı hissetmezler. Sonrasında da ciddi bir ağrı olmaz. Hastalar en çok bandajın baskısından rahatsız olurlar.
Kepçe kulak estetiği, lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilir ve genellikle bir saat kadar sürer.
Ameliyat genel anestezi altında, 1-3 saat aralığında gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri